„Щастливото прасе“ - щастие за всичките ви сетива

Ако ви се яде шопска салата през зимата, не ходете в „Щастливото прасе". Няма да я намерите в менюто по простата причина, че тук съставките са пресни и всички продукти са сезонни. Ако името поражда у вас очаквания за хладна механа с каменна облицовка, воденица на входа, килимчета по стените и надпис от дърво „Добре дошли", не ходете там.

Кога да отидете тогава? Отидете всеки път, щом поискате да доставите истинско удоволствие на всичките си сетива. Отидете, когато искате не просто някой да ви сервира храната, а този някой да ви накара да се почувствате специален, а не един от многото клиенти. Отидете, когато ви се яде нещо, характерно за сезона, приготвено с продукти произведени в България.

Непременно отидете, ако ви се пие коктейл. Отидете заради трите неща, без които един ресторант не може да просъществува, а този ги съчетава повече от добре - атмосфера, обслужване и храна.

Едва ли има по-добро време за посещение на „Щастливото прасе" от тази седмица. Заведението е част от Sofia restaurant week, провеждаща се с подкрепата на магазини MЕТРО. От 10 до 16 септември можете да посетите мястото, за да опитате едно от двете тристепенни менюта с фиксирана цена от 25 лева. Съвет от нас - направете си предварителна резервация, защото желаещите са много и ако времето е хубаво - задължително седнете в градината.

И не забравяйте да отбележите финала на Sofia Restaurant Week с първия по рода си Фестивал на розовия домат, организиран от магазини МЕТРО. Събитието ще се проведе на 16 септември в Княжеската градина пред Паметника на Съветската армия, а празненството ще започне в 10:30 ч. и ще продължи през целия ден.

Организаторите обещават множество „розови" преживявания, сред които фермерски пазар с изобилие от родни розови домати, ще се проведе  най-дългото доматено хоро в историята на България, доматен велокарнавал и, разбира се, сътворяване на близо тон българска лютеница в гигантска тава.

Създател на ресторант „Щастливото прасе"  е Джун Йошида - американец, който обикаля и работи в много страни през годините. От края на 2013 г. създава „Щастливото прасе" в София и постига идеалния баланс, където много други заведения залитат в една или друга посока.

Тук няма да намерите самоцелна хипстърия, в която най-впечатляващото нещо е интериорът (който по-скоро се превръща в декор). Да, всичко това е приятно, провансалско, тосканско, каквото щете го наречете.

Но по-приятно от това да се настаниш удобно на мястото си, симпатична сервитьорка да ти поднесе обяда, който освен че изглежда като произведение на изкуството, е и вкусен, няма.

Оксиморонът „малкото е много" тук важи в пълна сила. От входа директно пропадаш в дълъг салон с маси от двете страни, малко декорация и аксесоари, сред които се открояват поп арт портретите на няколко жирафа (може и да е един и същ, вие ще прецените).

Преобладаващите цветове са червено, черно и бяло, като последното преобладава. Всичко си кореспондира и създава приятното усещане, че не бързаш за никъде.

А да, и друго. Не ходете там, ако бързате. Със сигурност ще поискате още едно питие или десерт и да останете още.

Стигаме до храната. Две неща. Първото е така нареченият food pairing - това е силата на „Щастливото прасе". За всяко ястие барът ще ви предложи определен коктейл, който върви с него. Тук коктейлите и напитките вървят ръка за ръка, допълват се.

Другото нещо са съставките. Тук нищо не е във вида, в който се предлага в магазините. Всяка съставка, храна и напитка или е приготвена тук и изобщо я няма на пазара, или е преминала през ръцете на Джун, за да стане по-добра. Тук заслугата е на самия готвач, който взима най-доброто от кулинарията на всички нации и го адаптира към традициите ни.

Така родната ни кухня получава така необходимата нотка осъвременяване без да губи онова, заради което я обичаме.

Едното от двете менюта (вегетарианското) започва със салата със спанак, ягоди, тиквени семки, прясно козе сирене, пикантен ягодов винегрет с босилек и мак, преминава през основно ястие от лимец с гъби, зеленчуци и зрял овчи кашкавал и завършва с лека кокосова пана кота.

Менюто може да задоволи вкусовете на всеки, предлагайки достатъчно голям избор от вегетариански ястия. Имайте предвид, че сега ястията са едни, след един месец вече ще са други - в зависимост от сезонните съставки.


Както всичко тук, и името е част от историята на Джун. Happy disco pig - това е прякорът на готвача, който също е и диджей, дори да не е за вярване. От там идва и името на заведението.

Един последен съвет от нас. Не се доверявайте на установените си вкусове. Това е едно от местата, където дори омразният за мен лимец беше вкусен.

Новините

Най-четените