Азбука на витамините

Човешкото тяло се нуждае от витамини, за да функционира правилно. Този факт не се поставя под съмнение. Но знаеш ли, че има 13 различни вида витамини и че всеки един от тях влияе на организма по специфичен начин. За да поддържаш имунната си система силна и да се чувстваш тонизиран, всеки ден трябва да приемаш задължителна доза от тях. Подготвили сме ти кратка информация, която ще те улесни при избора на храна.

Витамин A е необходим за добро зрение и усилва имунитета също както и витамин С.

В голямо количество може да го намериш в портокали, моркови, спанак, черен дроб, зеле кейл или мляко.

Но внимавай, защото прекомерното приемане на витамин А може да доведе до сериозни проблеми с черния дроб, затова не се престаравай, особено ако взимаш добавки, съдържащи витамини.

Групата Витамин В комплекс е съставена от 8 витамина.

Тяхната консумация увеличава енергията, регулира настроението и засилва имунитета.

Витамин B1 може да извлечеш от храната, ако добавиш в хранителния си режим свинско месо, яйца, овесени ядки, кафяв ориз и картофи.

Обичаш ли млечни продукти, банани, аспержи и пуканки? Ако не, сега е моментът да ги обикнеш! Те съдържат голямо количество витамин B2.

Витамин B3 е за обичащите да си похапват месо: яж повече месо, риба, но добавяй към тях зеленчуци или гъби.

Ако искаш да подсигуриш организма си с Витамин B5, яж пълнозърнести храни за закуска, месо и броколи за обяд, а за вечеря - малко авокадо.

За да се запасиш с Витамин B6, може да ядеш на воля месо, зеленчуци, ядки, от време на време банани.

Витамин B7 не е любимият на капризните относно храната, защото се съдържа в суровия жълтък и черен дроб.

Витамин B9 може да приемеш от листни зеленчуци и зърнени храни или не чак толкова здравословния избор: паста или хляб.

Ако искаш да се снабдиш със здравословна доза от витамин B12, трябва да се храниш с месо, риба, яйца и млечни продукти.

Вегетарианците и веганите могат да приемат хранителна добавка, съдържаща витамин B12, защото храната, която обикновено ядат, не го съдържа.

Витамин C е шампионът сред витамините.

Той е с изключително полезно действие: подсилва имунната система и помага за лекуване и предпазване от редица заболявания. Витамин С се съдържа в много от плодовете и зеленчуците. Ако искаш да си приготвиш нещо специално, за да се заредиш с този витамин, опитайте сок от пресни плодове или зелени зеленчуци.

Вкусно и в същото време здравословно!

Витамин D предпазва от депресия, рак или сърдечни заболявания.

Този витамин е страхотен, защото може да си го набавяш от слънчевата светлина. Освен по този начин, може да се снабдиш с него, като се храниш с риба, яйца или гъби. Бъди внимателен: прекаленият запас с витамин D може да има някои неприятни странични ефекти.

Витамин E не е толкова популярен, колкото останалите витамини, най-вероятно, защото обикновено се съдържа в достатъчно количество в тялото.

Има много позитивни ефекти: той е антиоксидант, защитава ни от различни видове рак и се отразява добре на кожата. Съдържа се най-вече в плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Витамин K е последният от витамините.

Той играе важна роля при съсирването на кръвта и е важен за изграждането на здрави кости. Обикновено се съдържа в достатъчно количество в тялото ни, но ако искаш да си набавиш още малко, храните, които ти трябват, са листни зеленчуци и черен дроб.

Чудиш се как да си набавяш всички тези витамини?

Виж лесна видео рецепта как да комбинираш голяма част от различните групи витамини в една хранителна порция.

И ако още нямаш ясна представа как да извличаш полезното от храната, ние ще те улесним.

Препоръчваме ти - Нутрибулет мощен хранителен екстрактор, който ще ти помогне да се придържаш към здравословния начин на живот - лесно, бързо и забавно.

Нутрибулет е всичко, от което се нуждаеш, за да се поддържаш във форма.

Избери любими плодове и зеленчуци, сложи ги в Нутрибулет и след секунди вече ще имаш пълна енергизираща нутрибомба, която ще те засити за целия ден.

Новините

Най-четените