Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Философията на Легендарното шкембе: изтънченост, традиция и щипка мистерия

Поднесено с финес в ресторант "Градски легенди" Снимка: Георги Дангалаков
Поднесено с финес в ресторант "Градски легенди"

Казват, че само на истинския българин му става мило при вида на пристигаща към масата му шкембе чорба.

Който и да го е измислил, е познал. Шкембето е истински кулинарен връх на традиционната ни кухня и тест, защото само човек, пристрастен към вкусовете на нашите географски ширини, ще заобича този танц на карантия, чесън и малко люто.

Ето защо когато шеф Иван Иванов от "Градски легенди" се заема с изготвянето на брънч менюто за ресторанта, той включва шкембе чорбата сред предложенията.

Вероятно е да сте леко изненадани, защото рядко виждаме любимата на българина рецепта в менютата за късна закуска, но шеф Иванов смята, че в нея има потенциал и ѝ намира място в легендарния им брънч-лънч.

Събирайки факта, че малко българи, а и чужденци, могат да устоят на аромата на прясно приготвено шкембе, заедно с нуждата на всеки себеуважаващ се градски естет да лежерства в уикенд часовете, когато градът все още се разбужда, главният готвач на "Градски легенди" ни кани с предложение за брънч, което няма как да пропуснем.

Ресторант "Градски легенди" ще ви посрещне с елегантен и уютен интериор. Снимка: Георги Дангалаков
Ресторант "Градски легенди" ще ви посрещне с елегантен и уютен интериор.

Тяхното легендарно шкембе е епитом на българския вкус.

Ястието e част от брънч менюто на "Градски легенди", сервирано между 11:00 ч. и 17:00 ч. през уикендите.

Хапвате, наслаждавате се и ви е... чревоугодно.

Приятната промяна на шкембето в изискания ресторант е, че главният готвач е открил елегантна вариация на класическата рецепта.

На пръв поглед ястието следва тона на жълтите павета в София, които мислено ни изпращат към изтънчените времена в столицата, когато в центъра не са закусвали и обядвали случайни хора.

В поредицата "Легендата за най-добрия брънч" Webcafe.bg ще ви разкаже за изкусителните брънч предложения на ресторант "Градски легенди" и защо са отличен избор за вкусно разнообразие всеки уикенд.

Научи повече тук: Легендата за най-добрия брънч

Но от първата хапка легендарното шкембе на "Градски легенди" събужда спомените за традиционната у нас симбиоза между мазно, люто и дъх на чесън.

За комбинирането на изискаността в класиката шеф Иванов споделя, че тайната е в съчетаването на модерните начини за приготвяне на шкембе с характерните и най-вече пресни български продукти.

За несравнимия вкус на шкембето в "Градски легенди" огромно значение имат свежестта на съставките.

Основната от тях - шкембето, без което рецептата е немислима, винаги е от прясно заколено животно и пристига в ресторанта няколко дни, преди да бъде сготвено. Измива се добре, за да се премахне остатъчната миризма на карантия, и след това се овкусява.

В "Градски легенди" сами мелят червения пипер. А за млякото и маслото разчитат на местни български ферми, които приготвят и доставят продуктите си специално за ресторанта.

Задължително легендарното шкембе в брънча върви с чесън и люто, като традиционните вкусове според шеф Иванов идеално пасват на менюто им за късна закуска. Не са тежки за консумация, вървят си с всичко и оставят достатъчно място за десерт.

Ако вече сте силно заинтригувани и как точно се приготвя, ви чака разочарование, защото главният готвач на "Градски легенди" пази своите тайни.

Мистерията обаче е и предизвикателство.

Ако обичате късните закуски и ранните обеди, посетете ресторанта, опитайте шкембето и се постарайте да отгатнете легендарната рецепта, която преобрази класическата чорба в изискано ястие.



 

Най-четените