Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Как българските кулинарни традиции влязоха в менюто на съвременните street food ресторанти

Розови домати и смилянски боб в бургери и хот-дог Снимка: МЕТРО България
Розови домати и смилянски боб в бургери и хот-дог

Уличната храна е символ за кулинарната идентичност на един народ, като с напредването на технологиите и развитието на иноваторите в кулинарията тя непрестанно се развива, но успява да съхрани и предаде местните традиции.

Историята на street food културата по света и у нас

Street food културата съществува още от създаването на първите градове, а доказателства за съществуването й датират хилядолетия назад. Вярва се, че първите места за street food произлизат от Древна Гърция, където хората са започнали да продават пържена риба на улицата.

Развитието на тази култура е тясно свързана с процеса на урбанизация и именно поради тази причина в България тя започва да добива популярност в края на миналия век, когато българското население се преселва в големите градове.

Днес стрийт фууд-ът у нас е неизменна част от градския живот не само защото е леснодостъпен, но и защото дава възможност за свобода и креативност на готвачите, а и е чудесен начин чужденците да се запознаят с кулинарните ни традиции.

Дълги години уличната храна у нас се свързва с пицата на парче или с дюнерите, които можем да намерим на всеки ъгъл, но в последно време все повече места за street food се стараят да предлагат авторски, модерни ястия, които отварят съвсем нова страница в кулинарната ни история.

Как розовите домати, смилянският фасул и реселешкият лук намериха място в менютата на едни от най-известните street food ресторанти в София?

Чурос и Дулсе де лече от Podlez Снимка: МЕТРО България
Чурос и Дулсе де лече от Podlez

Едно от най-големите съкровища на България са автентичните ни земеделски продукти като розови домати, смилянски фасул и реселешки лук. През 2017 г. МЕТРО България стартира програмата "Отгледано с грижа в България", за да подкрепи българските производители и за да покаже, че характерните за България земеделски продукти имат място на щандовете на големите магазини и могат да бъдат леснодостъпни за потребителите. Популяризирането им сред настоящи и бъдещи поколения е и една от основните цели на МЕТРО България в рамките на програмата.

Именно запазването на кулинарното наследство в България бе фокусът на тазгодишното издание на "Фестивал на розовия домат", който всяка година е кулминацията на кампанията "Отгледано с грижа в България". Като част от инициативата МЕТРО България предизвика едни от най-известните street food ресторанти в София да включат автентични български продукти в техните менюта.

Хот Дог със смилянски фасул и бургер с розов домат са само част от специалните предложения на Hambar, Podlez и BBQ Brothers.

Хот дог от HamBar Снимка: МЕТРО България
Хот дог от HamBar

HamBar ще изненада своите посетители с нестандартна презентация на Хот Дог, който ще бъде поднесен със салата от смилянски фасул и доматена салца. Традиционалистите могат да опитат специалния BLT сандвич с домашно опушен бекон, рукола и български розов домат.

За любителите на нестандартното, street food кулинарите от Podlez са подготвили впечатляваща интерпретация на испанския десерт чурос. Поднасят го поръсен с кафява захар, канела и обилно полят с карамелизирано сладко от смилянски боб и дулче де лече!

Сред предложенията на Podlez присъства и култовият им попърс, който сервират с мляно свинско, салса от розов домат с цитрус, туршия от червен лук и подправки, хрупкаво зеле и зелен лук. Ммм....

Попърс с Молидо Сазонадо от Podlez Снимка: МЕТРО България
Попърс с Молидо Сазонадо от Podlez

Майсторите на грила от BBQ Brothers пък ще предложат сочен бургер с розов домат, свинско контра филе и барбекю сос, както и хрупкава тортия с розов домат и чили.

Най-четените