Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-добрият вкус за шеф Петьо Станишков е вкусът от детството

Той е част от журито в кулинарния конкурс "Вкусът от миналото днес"
Той е част от журито в кулинарния конкурс "Вкусът от миналото днес"

Какво е общото между розов домат и гурме ястие? Шеф Петьо Станишков. Шеф Станишков завършва кулинарната академия HRC, работи в Холандия, Германия и Дубай, където изучава нови вкусове и тенденции в кулинарията, а понастоящем работи и се развива на родна земя.

По време на Националната кулинарна купа през 2021 г. младият готвач печели награда "Нов прочит на българската кухня" с рецептата си за качамак с аромат на роза, сладко от рози и люти чушки, домашно овче сирене, пръст от рози, еспума от рози и чипс от еленски бут.

В момента е изправен пред ново предизвикателство - той е част от журито в кулинарния конкурс "Вкусът от миналото днес", в който хоби готвачи пресъздават по модерен начин традиционни български рецепти.

За храната като начин на живот, българската традиционна кухня в съвременната кулинария и вкуса от миналото, отговаря шеф Петьо Станишков.

Какво е за теб храната?

Храната за мен не е просто нещо, което консумираме, за да заситим организма си. За мен храната е "дар". Хранейки се, човек може да се прехвърли в необятните светове на безбройните вкусове и да изживее едно незабравимо изживяване. Стига да има сетивата, разбира се.

Най-нестандартното ястие, което си пробвал?

Не бих могъл да посоча само едно, тъй като не спирам да опитвам нови и нови ястия и вкусове. Но бих казал, че "Скакалец, обвит в млечен шоколад" беше интересно.

Кои са трите задължителни условия, за да е вкусно едно ястие?

Трите условия, за да е вкусна храната, според мен са:

  • Да не се приема като даденост, а като необятно изкуство.
  • Да се познават продуктите.
  • Да не се страхува човек да експериментира с различни вкусове и продукти.

Ядеш с очите или със стомаха?

Лично аз предпочитам да е заложено на вкуса пред визията, но без визия също не може. Трябва да има баланс между двете.

Количество или качество?

Качество за сметка на количество.

Сол или пипер?

Сол. Ако се използват умело пресни и сезонни продукти, е достатъчно и само щипка сол.

Сладко или солено?

Много труден въпрос за човек, за когото храната е неизменна част от живота му, но може би сладко.

Асоциацията ти с розов домат?

Българският розов домат е едно уникално богатство! Уникален продукт, който събужда в мен вкуса на моето детство - един любим вкус в компанията на овче сирене и пресен ръчен домашен хляб (най-великият вкус за мен).

Какъв е твоят модерен прочит на българска традиционна кухня?

Моят модерен прочит на българската кухня е запазвайки вкуса, който познаваме от миналото, и използвайки съвременни техники на готвене, да се получи една нова модерна визия на класическо българско ястие.

Може ли българската кухня да бъде гурме?

Разбира се, че може. През вековете поради въздействието на чужди народи по нашите земи се е получила една богата палитра от безброй вкусове и ястия, които допринасят за това.

Рецепта с домат, лук и боб?

С тези три компонента бих приготвил паниран смилянски боб, сладко от домат в компанията на хрупкав маринован лук. И разбира се, бих добавил от мен щипка самардала.

Вашата авторска рецепта, представяща съвременен прочит на традиционно ястие, можете да изпратите до 27 август включително на Facebook страницата на МЕТРО Академия или на адрес office.academy@metro.bg.

Пълните условия на играта може да видите тук.

 

Най-четените