Времето навън става все по-капризно, не мислите ли?
А в същото време небцето не пита кой сезон е и все си мечтае за вкусни и приятно обагрени "на решетка" изкушения на грил. Пък ако е възможно и да носят вкуса от едно време, когато мама или баба се въртяха около скарата...
Спокойно, тези рецепти все още обикалят из старите тефтери и с удоволствие ще ги споделим с вас, защото знаем защо грилът винаги предизвиква сериозно слюноотделяне - той осигурява апетитна коричка, докато в същото време запазва соковете на продуктите.
Именно затова месо, шишчета, скара и зеленчуци са една перфектна последователност от хрупкавост, сочност и експлозия от вкусове.
Гриловането е още по-приятно и лесно, когато няма нужда да напускаме удобството на кухнята си, защото насреща вече е електрическият грил AENO EG1 - много вкус срещу минимум усилия.
И понеже вече споменахме старите тефтери и рецептите на мама и баба, ще ви покажем как да изпробвате грила първо с вечните български класики - кюфтетата и кебапчетата такива, каквито няма как да ги хапнете никъде извън дома си.
Може сега да кажете, че тези мили на сърцето на всеки ни рецепти са прости и няма нужда да ви учим как да ги приготвите. Ще побързаме да възразим, първо защото кюфтетата и кебапчетата си имат своите тънкости и майсторлък, които с радост ще споделим.
И второ, защото преди не е имало толкова умел помощник в грила като AENO EG1.
Оттук нататък тайните са две - хубаво месо и лед.
Необходимите продукти за най-хубавите кюфтета и кебапчета са:
- 1 кг. мляно месо смес - телешко и свинско (не готова кайма)
- Чаена лъжичка сол
- Чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- Чаена лъжичка сода
- 4-5 кубчета лед
- За кюфтетата трябват и накълцан лук, магданоз щипка червен пипер. За кебапчетата - кимион.
Начин на приготвяне:
Първо омесваме много добре със солта, пипера и содата. Добавя се едно кубче лед и отново се меси, докато не се усвои. Така процедираме, докато не се получи еластична, лесна за работа с ръце смес, която почти не лепне по ръцете.
Именно това дълго месене в комбинация с леда ще накарат месото да се отпусне и да остане стегнато и сочно при печене. Прибира се в хладилни поне за 30 минути, най-добре за няколко часа.
После разделяме на две и се я подправяме по двата вече споменати начина - като за кюфтета и като за кебапчета.
Няма време за губене - грилът AENO EG1 загрява само за две минути със своите 2000 вата мощност, като температурата, на която сме го настроили е 210 градуса от възможни 230.
Оформяме кюфтета и кебапчета и ги подреждаме върху една от оребрените плочи на грила (всяка от двете плочи в комплекта на AENO EG1 е с две лица - оребрено и с гладка повърхност).
Печем от една страна около 3-4 минути, като няма никаква нужда да обръщаме непрекъснато - грилът AENO EG1 е достатъчно мощен и в същото време е с незалепващи плочи, които позволяват да готвим без притеснения от досадно търкане впоследствие.
Готовите кебапчета и кюфтета се прибират в съд с капак, за да се запазят топли и вкусни.
Вече имаме възможно най-ароматните и съблазнителни кюфтета и кебапчета, само че не бива да пренебрегваме веганите и онези, които предпочитат временно да не хапват месо.
Затова ще ви издадем и рецептата за зеленчуци на грил, на които никой не може да устои.
Необходимите продукти са:
- Една връзка аспержи
- Няколко по-малки и крехки моркова - на ивици
- Две тиквички - на ивици
- Няколко чушки - на ивици
- По желание - патладжан, лук, гъби, домат
Начин на приготвяне:
Нарязаните зеленчуци изсипваме в дълбока купа и заливаме със струйка зехтин, супена лъжица мед, супена лъжица балсамов оцет, сол, пипер и подправки по избор - магданоз, риган, босилек, розмарин. Разбъркваме добре и оставаме съвсем малко, за да поемат зеленчуците подправките.
Намаляваме грила AENO EG1 на 180 градуса. Това се случва лесно с бутоните за контрол на температурата, а LED дисплеят прецизно показва както температурата, така и режима на грила.
Повърхността му е достатъчна, за да изпечем цялото количество зеленчуци наведнъж, като можем да използваме оребрената част на плочата за красиви шарки или гладката част за по-карамелизиран резултат.
И в при двете рецепти не добавяме мазнина, защото с този грил тя е излишна и готвенето с него е по-здравословно и по-нискокалорично.
Грилът AENO EG1 предлага общо три опции - готвене само отдолу, само отгоре и от двете страни, което гарантира невероятни стекове, риба, пърленки и още много други.
На плоската страна на плочите пък стават идеални палачинки, яйца, омлети, хрупкав бекон, картофки. Функцията за горно и долно печене веднага ни подсеща за съвършените бургери, изискани клуб-сандвичи, ароматни скариди и други морски изкушения.
Всъщност, само един поглед към AENO EG1 е достатъчен, за да освободим кулинарната си фантазия.
Колкото до почистването на грила, дори след описаната кулинарна фиеста от кебапчета, кюфтета, зеленчуци на грил и други грил-идеи, то си остава елементарно. Плочите се почистват с лекота под течаща вода. Миялна? Няма никакъв проблем!
И тъй като грилът AENO EG1 няма механични бутони, почистването на останалите елементи също е повече от лесно.
За да остане само насладата от вкусната храна и нищо друго.