ФСБ срещу правителството

Изглежда, направихме лоша услуга на Вежди Рашидов.

Преди 8 месеца ФСБ за първи път обявиха с пресконференция завръщането си на музикалната сцена след 20 години мълчание. Тогава аз лично се възмутих от това, че културният министър намира време да получава награди от лобисти на чуждия музикален бизнес, но не намери време, пари или възпитание барем да изпрати един букет и 2-3 празни думи като поздрав към ФСБ по случай събитието, което хиляди българи по света и у нас чакаха с трепет и нетърпение.

„Г-н Рашидов, през целия Ви мандат като министър едва ли ще се случи по-знаково и по-значимо събитие в българската поп и рок музика от това, което Вие днес пропуснахте", писах гневно тогава и призовах за оставката на министъра.

Не знам дали в културното министерство са се вслушали точно в моя призив или е заработил някакъв инстинкт - било популистки, било от кумова срама. Но финалът на вчерашния грандиозен концерт на ФСБ в НДК най-неочаквано се превърна в... антиправителствен акт. Изцяло по вина на управляващите.

В края на концерта на сцената неочаквано се изтъпанчи зам.-министърът на културата Митко Тодоров, който връчи на музикантите кошница с цветя, медали и се опита да прочете поздравителен адрес от името на Бойко Борисов и Вежди Рашидов. Последното мина границите на търпението на публиката и тя реагира с мощно „ууу" и освирквания.

Зам.-министърът не се усети и се опита да призове на помощ името на самия премиер, но това бе посрещнато крайно зле от публиката. После се опита да изманипулира хората с името на ФСБ и явно не схвана, че е повече от лошо приет, защото напук се заинати да си прочете приветствието.

ФСБ се опитаха да укротят и замажат нещата и даже излязоха от сцената, но зам.-министърът напираше ли, напираше да си прочете приветствието, което окончателно изкара публиката от търпение. Впрочем, можете да видите сами случката на видеото вдясно.

С цялата тази история управляващите си вкараха страшно нелеп автогол, който говори за пълната им неадекватност относно това какво се случва и как хората приемат политиката им. Те грандиозно подцениха публиката на ФСБ, която - да им го кажем в прав текст - не е публиката на Ивана и Веселин Маринов.

Да, дори и от фалшива любезност би било добре да се изпратят няколко китки и някой там да ги връчи. Обаче хората винаги усещат фалша. А конкретно тези хора - публиката на ФСБ - нито са случайни, нито са хванати в гората, тъкмо напротив.

И когато говориш с хашлашки тон за политиката на държавата и бъдещето на хората, когато отпускаш стотици хиляди държавни пари на някоя си някъде си за нещо си, а направо смачкваш българската култура, фалшивата любезност внезапно се превръща в изключително брутална наглост.

Не стига че културното министерство няма грам пръст в завръщането на ФСБ и не е дало една стотинка на българската поп и рок музика, но се опитва и да бере популистки дивиденти на гърба на музикантите.

Музикантите ще си вземат ордените и цветенцата - те са си ги заслужили отдавна с таланта и труда си. Но за тяхната публика този жест - опит да обяздиш нещо чуждо, за което нямаш никакъв принос - е нещо по-страшно и от изнасилване.

Не стига, че толкова малко истински ценни и чисти неща са ни останали в държавата-чалга на музиката-чалга и политиката-чалга, че когато един път на 20 години сме се събрали да им се порадваме, чалга-политиците се опитват и тях да ни омърсят, да ни ги вземат и да ги използват за свои си PR цели!

Уау! Голяма грешка. Най-малкото, това е рок, господа, музика на протеста. Играете си с огъня. Гледайте си там чалгата и Веселин Маринов и най-добре не ни се бъркайте в нашите неща, моля. Ще стискаме зъби и ще ви изтърпим. Както много други преди вас.

Заслепени от цялата си суета, его и тежкарски мачо-имидж, явно вие наистина не си давате сметка колко сте нищожни и преходни. Някой знае ли днес къде са и кои бяха Виденов, Петър Стоянов, Филип Димитров... (списъкът е дълъг)?

За сравнение ФСБ съществуваха 20 години преди тези хора. И след още 20 години мълчание хората пак знаят кои са ФСБ! Вероятността да ги познават и обичат и след още 20 години, когато някой си Бойко Борисов ще е само един ред от учебника по история, на мен поне ми изглежда повече от голяма.

Идеята не е да противопоставяме Бойко Борисов на ФСБ. Или обратното. Но фактите са такива, че културната политика на неговото правителство, водена от Вежди Рашидов, бе определена още преди 8 месеца от самите ФСБ като „ботуш, смазващ всичко". Културен геноцид. Дори не цинизъм, а културен фашизъм.

Ако в някоя област правителството наистина прави реформа, това безспорно е културата. Като всяка реформа, в нея има и някои положителни моменти. Но реформата на Борисов/Рашидов не е изрязване на излишъци, а тотално заличаване на национална културна идентичност.

Отзвукът на тази политика сред практически всички слоеве на обществото е кошмарен. Не че има някой културен бранш - театър, опера, кино, музика - който бурно да не протестира срещу културната политика на Рашидов, но просто нещата вчера лъснаха особено грозно. Защото вече протестираха не културни дейци, а феновете им - обикновени граждани и избиратели.

Дреме му на министър Рашидов, че всички му искаме оставката. „Ще дам оставка, ако ми я поиска Бойко Борисов", за пореден път се заинати той днес в интервю за ТВ7.

Впрочем, днес Рашидов има и рожден ден.

За да не стана и аз жертва на фалшиво лицемерие, ще бъда откровен и за пореден път ще го призова: Г-н Рашидов, в много тежък грях и дълг сте към българската култура като министър. Вземете ни направете подарък за рождения си ден и си подайте най-после оставката!

#1 Начко 14.12.2010 в 21:41:47

Ники... аз съм почитател на ФСБ и подкрепям правителството (е, Веждито в частност не го подкрепям, но не поради същите причини като теб, а ти споменаваш правителството в заглавието си). Тоест аз съм един от публиката на ФСБ - оная, изтънчената, мислещата, елитната - която ти възхваляваш... но се оказвам извън твоя калъп. Какво правим при това положение? Може би следващия път да генерализираш по-малко, а? Или аз да бъда така добър да изляза от публиката на ФСБ, за да ти се вържат доказателствата на тезата? Е, извинявай, ама май няма да ти се уреди въпросът.

#2 djsupermax 14.12.2010 в 22:55:49

Начко... да се генерализира принципно не е особена проява на интелект. Да не се генерализира обаче - също. Освиркаха ли хората Бойко Борисов и зам.-министъра? Освиркаха го. Това са факти - не са калъпи, тези и връзване на доказателства, а факти. Наистина, не го освиркаха всички - само повечето. Е, аз генерализирам въз основа на повечето хора, а ти - въз основа на себе или в най-добрия случай на по-малкото. Е, извинявай, ама не ти се получи заяждането - твърде елементарно, Уотсън. Иначе се радвам, че си фен на ФСБ. Прочети пак там, където съм цитирал тяхното мнение по въпроса.

#4 stg 15.12.2010 в 06:16:10

автора го е казал, към хората които слушат тая музика подхода към феновете на Ивана и Веселин Маринов просто не минава а те тия друг подход не знаят по обясними причини

#6 heat 15.12.2010 в 11:16:25

Ако следваме логиката на автора то мога да потвърдя, че той изразява политическите си настроения като използва името на групата ФСБ, защото в статията е акцентирано върху политиката и и няма нито дума за култура, няма имената на песните дори. С какво е по-различен автора от политиците? Значи излиза, че ако подарят цветя това всъщност е кумова срама което е лошо, ако не подарят цветя това също е лошо сигурно. Странно е когато се опитваш да наредиш всчки лоши думички, които имаш право да напишеш в сайта и ги канализираш против нарочения злодей, това си е чиста проба западен тип негативна пропаганда. Лошо е да политизираш това и вместо да се напише една положителна статия и да се изтъкнат достойнствата на музиката, емоцията на публиката, вълдушевлението, надеждите за българската рок култура, автора се концентрира върху "цели" 2 мин. от края на концерта, срамно е това не допринася, а деградира. Нима самите ФСБ искат да прочетат тази статия като отзвук от концерта си? Това ли трябва да запомним? Да използваш ФСБ за наслагване на политически клишета и да прокарваш на техен гръб политически възгледи е проява на лош вкус. Всъщност Вежди Рашидов подпомогна разпространението на българското кино по света като даде пари за филма спечелил награда в Италия. Същата логика властва и тук - Не дава пари за кино - ама защо не дава. Дава пари - ама защо дава на този и онзи, човешката завист няма граници, винаги ще има недоволни! По 10 млн да даде за филм знаете ли какво ще кажат завистниците? -Ама защо и на този дадохте същата сума, аз съм много по-добър от него! Важното е да се реве организирано. Неуместна статия, не ми се вярва чак толкова да са се изчерпали темите. И нещо хубаво сред политиканстващата мъгла: http://vbox7.com/play:c9b8b554

#7 djsupermax 15.12.2010 в 12:00:06

@heat: Статията е от рубриката ни "Да го weba..." - тоест, тя е ежедневният ни политически коментар. В нея определено не се говори за концерта, а се говори за политика. Но и за култура - като ФСБ са само поводът. Имената на песните и репортаж от концерта можете да прочетете другаде. Винаги ми е било чудно как човек влиза в магазин за обувки, иска хляб и после се възмущава, че нямало... Иначе изобщо не съм съгласен, че Рашидов бил помогнал на БГ киното с парите за филма на Мишел Бонев. Има установен със закон ред за раздаването на филмови субсидии - на кого, как и при какви условия. И ако не бъркам, филмът на Мишел Бонев е бил отхвърлен като проект на въпросната сесия на комисията, след което Рашидов лично му е дал 100 000 от бюджета. За едни комисия, за други - по втория начин и в нарушение на закона, защото са чаровни жени или може би наши хора? В това, ще прощавате, няма никакъв морал. И ако въобще настоявате, че Рашидов е помогнал някак (както и да е) на българското кино, що не питате самите кинаджии какво мислят по въпроса? Днес те за пореден път са на улицата на студа и протестират. Излезте и ги питайте дали споделят вашето мнение. А за наслагването на политически възгледи от автора върху ФСБ - къде видяхте такова? Никъде не пише, че публиката на ФСБ е против Бойко Борисов (ето тука в коментарите под вас има дори един такъв - хем е фен на ФСБ, хем си харесва правителството, какво му е лошото, хората сме всякакви). Аз само съм отразил и коментирал факта, че хората освиркаха правителството. Това, че е по политически причини, вие го казахте Но да - може да е било просто от възмущение.

#9 heat 15.12.2010 в 12:34:27

Да, има комисия, едни филми печелят награди докато други - с комисии и комисионни навярно никой не ги е чувал, нищо че са субсидирани по "първия начин". Време е да обърнем внимание на тези които славят България, а не на тези които никой не ги е чувал, хората се чудят художници ли са, режисьори ли са... Да пишеш политическа статия за концерта на ФСБ - това е хляба в магазина за обувки! Щом като искате политическа статия против Рашидов, най-нормалното е да напишете всички негови грехове до сега и се спомене за цветята и наградите към ФСБ. Но да се изтърват наградите като нещо едвалине срамно е направо безумие, кой се сети от всички управляващи до сега за тази група? Наслагването на гърба на ФСБ е това че вие използвате тяхното име и концерта за да напишете горните редове дори без да сте ги питали дали одобряват да са в центъра на вниманието на статия клеветяща правителството.

#10 Ицо 15.12.2010 в 12:45:18

Да ги wеба ФСБ-то .... против правителството ли са ? Ами да - тази публика май иска да се върне тройната коалиция или Иван Костов. Прост народ .... слаба държава - това е положението. ЧАЛГА ЧАЛГАААААА само чалгата ще спаси България.

#11 SILANCE 15.12.2010 в 13:11:52

"Драги"начко,като не подкрепяш политиката на правителството в частта култура, защото си фен на ФСБ,трябва ли да те чакаме да станеш фен на нещо читаво и в другите области,за да разбереш какво си сторил на всички нас,гласувайки за тези?

#13 Lara Croft 15.12.2010 в 13:32:24

И кой толкова освирква - двете лелки държащи фотоапарата.

#14 Улдин 15.12.2010 в 14:14:05

Който каквото си надроби, това ще сърба! А като копаеш гроб някому, сам падаш в него! Концерта на ФСБ е само повод публиката (като част от обществото ни) да изрази мнението си за някой си в съответствие с тези народни поговорки. Дали се харесва това на някого или не е друг въпрос. А това което човек сам си направи, цяло село не може да му го направи.

#15 djsupermax 15.12.2010 в 14:18:42

"Да, има комисия, едни филми печелят награди докато други - с комисии и комисионни навярно никой не ги е чувал, нищо че са субсидирани по "първия начин". Време е да обърнем внимание на тези които славят България, а не на тези които никой не ги е чувал, хората се чудят художници ли са, режисьори ли са..." @heat за последно: Филмът на Мишел Бонев спечели "награда", която се оказа учредена специално за него (!) след изрично обаждане на италианския премиер Берлускони, а след като случаят се размириса и се разбра че държавната RAI е дала предварително (!) за този филм 1 млн. евро (!!!), общественото възмущение в Италия едва не събори министъра на културата ан Италия. За такъв "прославящ България" филм говорим. А за какви достойнства и какво точно изкуство на авторката му става дума, предлагам сам да прецените, като знаете секс скандалите на Берлускони и твърденията на Рашидов, че Бонев била хубава жена и той не могъл да й откаже (!?)... Иначе "незнайните" според вас други БГ филми, спечелили субсидии по каналния ред, са "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (стигнал до финалната селекция за номинация за Оскар!!!) и "Източни пиеси" - и двата с по няколко десетки (!) награди от световни фестивали. "Незнаен" за вас явно е също и "Мисия Лондон", събрал над четвърт милион зрители и повече приходи от "Аватар" в България... а авторите му са го мъчили 8 години (ако не бъркам) докато го направят - въпреки субсидията! Докато други са получавали пари по втория начин... Всичко останало написано от вас дотук и насетне просто ще оставя без коментар... Не съм ви на нивото явно нито като киноман, нито като журналист, а и нямам нито позитивния ви поглед, нито задълбочените ви познанията върху материята.

#16 djsupermax 15.12.2010 в 15:26:48

Поправка - "Източни пиеси" е спечелил каквото е спечелил даже без държавна субсидия. Камен Калев си го е финансирал сам, сега се сещам. Ако това ви бърка, сложете на негово място "Дзифт" - повече от класата на "Мисия Лондон", но пак с награди, одобрение на зрители и критици, и държавна субсидия.

#17 heat 15.12.2010 в 15:37:31

"Всичко останало написано от вас дотук и насетне просто ще оставя без коментар..." Няма нищо по-весело от нацупен интелектуалец, нетърпеливо гледащ през "процепа на вратата". Кой ви е казал, че съм искал или очаквал отговор на първия си коментар или на втория? Аз изразявам собственото си мнение, както вие правите във статията си. Щом говорим за ниво на киноман или журналист явно има засегната гордост, интересно защо не проявихте нивото си на журналист и киноман при писането на статията? "Заслепени от цялата си суета, его и тежкарски мачо-имидж, явно вие наистина не си давате сметка колко сте нищожни и преходни." Ако това въжеиграчество и ходенето по ръба на псувнята е за вас НИВО, ви оправдавам. За 20 години демократично субсидиране се сетихте за 3 филма с награди? Доста е продуктивна нашата кино индустрия не мислите ли? То затова са я докарали до просешка тояга, защото който не си изкара парите гладува. Не казвам, че не трябва да има субсидиране, но трябва да се съобразят с положението на държавата. Освен това реформата където и да е има една единствена цел - да направи работата по-ефективна като отстрани ненужните израстъци натрупани през годините, нищо чудно ако израстъците стачкуват, ако ги отбият от хранилката. Това са комитети и директоски административни екипи създадени с някаква цел но когато целта е изпълнена никой не се сеща да ги закрие и те продължават да папат без да вършат работа. Тях ли защитавате?

#18 heat 15.12.2010 в 15:54:09

Дзифт успях да го изтрая около 2 мин. Не ми говорете, че това извращение е някакво изкуство. Филма ми прилича на нашата "документалистика" в книжния пазар, сумати автори се изредиха да ни запознават с тайните на подзения свят, каточели 90% от българите са мутри. Тези книги/филми не носят никакви нравствени ценности и са напълно консуматорски еднодневки.

#19 slavper 15.12.2010 в 17:40:38

"Като присъствал на живо в Зала 1 мога да кажа, че съм горд колко много бяхме Хората с правилна реакция. И този е зам. министър на културата. Който в живота си не е слушал "Високо, високо", за да знае, че не му е там мястото. И той, и тези над него." Това е цитат на "колега" от друг форум. Аз, макар и фен на ФСБ вече 32 години, не бях на концерта поради професионални ангажименти. Но съм съгласен с публиката - представители на Чалга-правителството нямат място на сцената на най-добрата българска група!

Новините

Най-четените