Започна - и свърши

Историята е известна. Започналото на 17 септември 2011 г. движение "Окупирай Уолстрийт", насочено срещу финансовите спекулации на големите корпорации, срещу икономическите свръх-елити, срещу "ощетяването" на многобройната средна класа за сметка на едва 1% привилегировани, нарастна лавинообразно, дойде и в България.

Свързаността между Уолстрийт и България освен в призива, съдържащ се в името, е и в Декларациите на привържениците на движението - тук и там. Всъщност нашата декларация е превод на тази на "Окупирай Уолстрийт".

Има известна прилика и в това, че подкрепящите движението във виртуалното пространство са доста повече от тези, които излязоха навън, на улицата, за да изразят своя протест. Както и че базовите антикорупционни, антимонополистки, антиконсуматорски искания са придружени от призиви за опазване на околната среда.

Факт е, че...

Факт е, че движението "Окупирай Уолстрийт" се поддържа в социалните мрежи като Фейсбук и Туитър. Както, впрочем, и множество други, най-различни и абсолютно несвързани помежду си движения. Казвам това неслучайно. Но, да припомним, то възниква в средите на Адбъстърс, организация, която съществува още от 1989 г.

Създадена е в Канада, на база на антиконсуматорска платформа и пропагандираща опазването на природната среда, претендираща да обединява артисти, писатели, учени, студенти за нови "социални активности". Тя има и своето издание и именно то, разпространяващо се и в САЩ, както и в големите европейски страни, провокира протеста "Окупирай Уолстрийт".

Подкрепата на анонимните хакери (организацията Anonymous), както и на по-малко или повече ползващи се с обществен авторитет фигури с радикални убеждения като Майкъл Мур, Ноам Чомски, Славой Жижек или Стефан Хесел със сигурност допринася за разрастването на движението в САЩ, за клонирането му в Европа.

"Окупирай България" започна във Фейсбук. Инициира се от Фейсбук. Страницата се снабди с хиляди харесващи, реално протестираха по-малко от стотина. И въпреки, че в някои медии се появиха изказвания на привърженици на българската окупация, прочетохме няколко имена, така или иначе това не променя факта, че де факто това е едно съвсем анонимно движение.

И още, което е по-лошото в случая, то е имитативно, лишено от собствена идентичност, платформа и представителни фигури. Зная, че ще бъда обвинена в поне няколко грехове - симпатия към властта, принадлежност към корпоративна структура, безмозъчна консуматорка или апатична към социалните несгоди персона. А, да, което може би ще е и най-лошото, защото ще е най-антихуманно - нехайна към опазването на околната среда, към замърсяването и "убиването" на природата.

Няма как да ви уверя в обратното...

Фактът, че "Окупирай България" се инициира във Фейсбук, хоризонталната мрежа, в която няма авторитети, елити и в която, извинете, че повтарям казаното в една своя статия, хейтването и лайкването са основните изразни средства на отношение, го прави несериозно в един дълбок социален, граждански смисъл.

Да, протестът е важен, но всъщност какво искаме? Декларацията, преведената Декларация, не дава представа за това. Казваме не, но имаме ли да? Направи ми впечатление, че в изказването си един от участниците в протеста почти буквално цитира прословутото изречение за 99-те процента, което може да е валидно за страна като САЩ, в която наистина съществува силна средна класа. Но е доста съмнително за България, в която съществуването на такава нито процентно, нито, което е най-важното, качествено е сравнимо със САЩ.

Колко трае...

И още - колко трае харесването и нехаресването във Фейсбук. Нека си признаем - ден, два, дори и не толкова. Активностите там бързо се сменят, групите са пълни с най-различни хора, твърде отличаващи се помежду си, често дори с никакви пресечни точки, мнения, ценности. Затова и съвършено нетрайни.

Фактът, че можеш едновременно да имаш два-три или повече профила означава, че можеш да сменяш самоличностите си, което прави невалидно истинското ти човешко присъствие като точно тази личност, с тези мнения, убеждения и готовност да ги отстояваш. Защото виртуалното пространство не е публичното пространство където гражданинът застава със своето лице и позиция.

Затова си мисля, че сега, когато пиша този текст, по-голяма част от "лайкналите" "Окупирай България", от членуващите в тази група вече са забравили за нея. Както и за собственото си участие в подобна инициатива.

Do срещу Would Be

Според мен най-съществената прилика между "Окупирай Уолстрийт" и "Окупирай България" е съвсем другаде. Тя не е в самите конкретни движения. Тя е в онова, което "Окупирай Уолстрийт" изразява, и което "Окупирай България" биха искали да изразяват.

Неверие в държавата като цяло. Неверие в способността й да е регулатор в "кризисните" точки на среща между механизмите на капиталистическия пазар и никога ненапускащите ни идеали за социална справедливост.

Подобни движения не са толкова антикапиталистически, както най-общо ги назоваваме. Те са желание за абсолютно друг свят. За жалост, с абсолютно неясни, нерационализирани и неосъзнати измерения. Защото днешният свят, в който очевидно много от опорите, които сме мислели като алтернатива на миналия - комунистически, като свободна пазарна икономика, демократична държава, истинско гражданско общество се оказва в разпад.

И той, опасявам се, няма ясна идеологическа, политическа, икономическа и социална алтернатива. Затова и силните емоционални реакции обединени около "не". И един Фейсбук, който единствено може да ги събере. Да кажем за пет минути.

#3 Чинчифон 16.11.2011 в 13:26:47

Авторката следва да вземе под внимание факта,че една от най-силните мотиации в поведението на хората се нарича СТРАХ.Особенно при един народ,който е оцелял след 5 вековно робство!Оцелял,защото се е страхувал.И продължава да иска да оцелее.

#4 pueblo 16.11.2011 в 13:53:58

кви протести в бг бе? вие полудяхте май..... не можеш да о4акваш нещо смислено от хора,които слушат 4алга!!!!!!!

#6 Vels 16.11.2011 в 15:49:23

АА, г-жо Атанасова, не сте особено права. Има алтернатива и тя се нарича Ресурсно Базирана Икономика. Повече информация може да намерите на сайта на проекта Венера или като гледате филма Цайтгайст: продължаваме напред. А българският народ си каза думата за безчинствата на нашия ЕЛИТ като се вдигна съвсем спонтанно след убийството на Ангел. Това беше нашата малка революция срещу мутрите, наречен български елит.

#7 Doberman 16.11.2011 в 16:00:07

Бе статията като става, но всичко се синтезира в това, че нямат лидери и ясни платформи. Във фейсбук, докато си пиеш кафето може да изглежда добре, но като една обща кауза и някое лице, което да иднтетифицира протеста... Пък и кой ще води преговорите... То е ясно, че 1% ще има къде да седне, ама тия 99%... Тоя стихииен протест... Де да знам. Може би точно това (липсата на лидери) е факторът, който реши тоя път всичко да се замине. Защото в арабските страни всичко почна пак по подобен начин, но там се появиха лидери с ясни платформи, които канализираха недоволството на хората в една посока. Примерите за БГ... Подозрително ми изглежда това, че никой от типа на Яне или Волен не яхна протеста, така де... то не е подозрително, а потвърждаващо тезата, че сичко е театро у парламенто. Та има време за дигане. Има много фактори, които трябва да се вземат предвид в държава като нашата - възрастта на населението (не очаквайте човек, който и без това мизерства и едва си изкарва хляба да излезе да протестира без ясна цел), достъп до интернет, възможна алтернатива и още десетки. Всъщност най-важният фактор е, че хората все още търпят (това няма общо с 5 века турско робство или чалгата). Има време нещата да се променят. Вчера по новините гледах как цените пак ще се качат, но тоя път от лятото... Бойко максимално отлага, за да няма зима кръстена на него. Според мен народът ще бъде готов за простести (масови) чак в края на януари, началото на февруари, ако не - то другата зима. ПС: Като видях заглавието си помислих, че пак ще е хранилка за мъжете, а то... приятна изненада

#9 Doberman 17.11.2011 в 01:55:06

До тоя под мене - Брао! Опраихте кризата, че и показахте солидна гражданска позиция с маски... танцувайки сиртаки... Все едно я обирахте тая банка... Брао! Точно такЪви ора ни трябват! Баш кат гърците - вместо да седнат да измислят нещо танцуват - в началото, щото им беше безплатно, а са, щото им стана студено и трябва да се стоплят... ЕВАУА!

#11 sara_4ifutkata 17.11.2011 в 09:23:18

Идеята на "Occupy" протестите е, че те са израз на целокупната воля на анонимния народ, а не на един или двама конкретни индивида. Затова и няма лидери. Проблем? Колкото до "липсата на платформа", не се ли умориха медиите да повтарят като папагали този напълно неверен припев? Американските "Окупатори" си изготвиха официална Декларация, където точно е посочено какви промени в законите искат да видят. По-конкретна платформа от това, здраве му кажи. Вижте я тук: https://sites.google.com/site/the99percentdeclaration/home А и дори да нямаше декларация, исканията се виждат много добре изписани върху плакатите и табелите. И са основателни искания. И трябва да се случат.

#12 veselavesela 17.11.2011 в 09:34:33

Нов апел дочух- да не се пазарува от големите вериги магазини и да ги няма традиционните разточителства за тенксгивинг и останалите предновогодишни празници. " За Бога, братя, не купувайте"- това си спомних, ама к'во сетне се получи - вече не помня....

#14 lele male 17.11.2011 в 15:21:39

Абе нещо не съм в ред... май Всеки път като погледна 3-тата снимка /а те доста често я излагат тук/ и все господина на нея ми напомня за шефа на държавата на вътрешните работи Цвъ Цвъ... психясахте народа ей!

#15 Doberman 17.11.2011 в 17:40:52

Ти мене не ме мисли, иди си играй хорцето и после го разпращай по нет-а да ти се чудят хората на революцията. Едно време бегахме от куките през половината център, те хорце ми играят. Келеши.

Новините

Най-четените