Бедни, бедни "Газпром"

И така най-зле пазената тайна в българския футбол вече е разкрита.  „Газпром" ще влезе в Левски. Вероятно. Така, както пожела очевидно премиерът на България. Защото е ясно, че руснаците нито искат да дават пари в българския футбол, нито пък имат симпатии към Левски или ЦСКА.  В това бъдете сигурни - най-сериозната фирма в Европа не дели интереса си към най-популярната игра на Левски и ЦСКА.

„Газпром" само за три дни бе помолен да става спасител два  пъти. Първо сръбското правителство официално обяви, че компанията е единственото решение за фалиращия Цървена Звезда, който е с близо 60 милиона евро „на червено".

На пресконференция вицепремиерът Александър Вучич драматично каза, че Сърбия нямало да остави институциите Звезда и Партизан да потънат. Добре де, обаче се оказва, че Партизан си е съвсем в нелошо състояние. Две участия в Шампионската лига и няколко в групите на Лига Европа, както и постоянното производство и продажба на футболисти (само 20 милиона евро дойдоха от Адем Ляич и Зоран Тошич в Юнайтед) са достатъчни Партизан да няма нужда от държавната помощ. И съответно лъсна - правителството иска помощ за Звезда, но играе на струната, че е загрижено и за двата гранда. Спонсорът „Газпром" бе помолен да изкупи акциите и да рефинансира дълга на клуба. Подписа се и меморандум, но той няма да влезе в сила, докато компанията не стъпи по-здраво в Белград като бизнес активности.

Два дни по-късно в София се прегърнаха по въпроса с Южен поток. Борисов и Милер обявиха, че всичко е чудесно, а руснакът призна за интерес от инвестиции в Левски. Странно. Собственикът на Шалке и Зенит, два огромни като разходи, но и възвръщаемост клубове, се блазни да дава пари в родната „А" група? Основният спонсор на Шампионската лига? Звучи странно. Но не е случайно.

През май в интервю за едно спортно радиопредаване, премиерът Борисов  разкри следното:  „Говорил с президента на „Газпром", че ако влезе октомври „Южен поток", с 50 на 50 собственост на тръбите, най-титулуваният ни клуб е добре да получи спонсор. Октомври месец, живот и здраве, ще влязат в ЦСКА.".

Тук е отговорът. „Газпром" са помолени да влязат в роден клуб с пари, които за мегакомпанията са жълти стотинки, а срещу тях правителството прави пореден ход за популярност. И в Сърбия, и у нас, властта разсъждава така. Ето - левскари, на вас ви дадохме банката ВТБ. Цесекари - при вас идва „Газпром". Така звучи готино, Борисов раздава на всички поравно, а независимо дали е от ЦСКА или от Левски, гласоподавателят си е гласоподавател.

Но се случиха доста неща от май досега. Публична тайна е, че договорът с ВТБ няма да бъде подновен и руснаците ще спрат да дават за Левски. Така клубът, който очевидно е „по-наш" за тази власт, остава без генерален спонсор. Присъствието на Иво Тонев в този клуб също недвусмислено говори за обвързаност на „Герена" с настоящата власт. Както и ремонтът на стадиона, който се планира и дори се извършва, пак по неофициални информации без Левски да плаща на Главболгарстрой и стотинка за това.

Затова изведнъж се наложи да се намери заместник на ВТБ и Милер „хареса"Левски, а не ЦСКА, както се бяха разбрали с Борисов. Спонсорирали само „сини" отбори - дрън, дрън, ярина. Цървена Звезда имат синьо само на бандажите на шортите. От вътрешната страна. Нещата са конюктурни - интересът диктува да се следва уклона на държавата в битката и за популярност и добър имидж. Все пак в тая държава ще се лее газ и ще се прави бизнес...

Въпросът е само защо премиерът се реши на непопулярния ход да наруши баланса в иначе путинската си политика в спорта и футбола.

В Ботев влезе държавната банка, в Локо (Пд) - бъдещият партиен следизборен  партньор Марешки, а в Левски - човекът на ГЕРБ за тотото, руска банка, а скоро - тръбичката с милионите на „Газпром". Така се помага на футбола.  Някой да ви се губи? Когато отрежеш  от спонсорската баница единият от двата най-популярни отбора, ще чуеш от трибуните онова, което Борисов чу в неделя на мача ЦСКА - Берое. Даваха го и по БНТ, та го чухме и всички ние. Да не се изненадва.

Един непреценен ход в тънката политика на популизъм и милване на всички глави води до такъв ефект. Хората стават чувствителни на тема любима жена, любима кола и любим отбор. Особено за третото! И тъй като ЦСКА едва ли някога ще облече синьо, а Милер ще изглежда нелепо, ако промени позицията си, следващият ход е лесно предвидим. Просто Борисов трябва да натисне друг едър бизнес да помага и на „другите".

Най-малкото, за да не го ругаят. Първосигнален пиар, гъделичкане на имидж и задоволяване на нуждите на народа с вота. Наречете го както искате. А идват избори.

Само футболът къде точно остана...

#1 Jarhead 19.11.2012 в 10:01:57

Бедни, бедни Дидро... Защо и ти се поддаваш на червения плач от последните три дни? Не спирам да се смея на чорбарските наглост и дебилизъм, плъзнали по всякакви форуми. Страшна злоба и ярост, че Газпром избрали да дават на ЛЕВСКИ, а не на "цска". Непрекъснато се сипят заклинания как на изборите те, "сърцата милиони", щели да свалят Бойко от власт с наказателен вот. Ха-ха! Като че ли досега са гласували за нещо различно от червено-турските подлоги. Логично е да си искат пак Ватмана, който буквално ги набута в ръцете на милиардера Митал като част от сделката за Кремиковци. И този факт никой не го отрича, има го стенографиран. Та значи тогава можеше само на едните да се търси и намери благодетел, а в това време Синя България да не се унижава да хленчи. ЛЕВСКИ не се къпеше в пари през споменатия период, но ревльовците откъм Ариана просто пак бяха стигнали до дежурния си бунт срещу поредния благодетел, неуспял да ги върне на пиедестала им от Татово време. И какво стана? Смениха най-богатия (по него време) българин с милиардера от Индия, за да може малко по-късно и срещу него да наскачат! "Е не е ли емоция?", както се казваше в една реклама! Същото е и сега с новата им мишена - боклукчиите. В момента сърцата червени са се снижили, но във всеки един момент са готови пак да извадят плакатите "Вън боклуците!" и да започнат нестихващата интифада. След всичките тези факти за ситуацията във ФК Цирк 1948, е повече от логично световно име в бизнеса като Газпром да предпочете да инвестира (без значение колко) в по-нормално функциониращия от двата клуба. В този клуб, който не губи през ден дела във ФИФА и УЕФА. В този клуб, който инвестира в базата си и я поддържа в приличен вид (и мирис!), независимо с ограничените средства, с които разполага, вместо да клечи и да чака помощ от държавата. Така, както правят едни други в момента и които имат глупостта да вярват, че ББ може да диктува на Газпром и Милер къде да инвестират, все едно са ЦКБ или Марешки. Смях в залата. След всичко това, което споменах отново изниква въпроса - Наистина ли някой е длъжен на "цска" и за какво? Върховна наглост от страна на клуб, който де факто и де юре е създаден, отглеждан и угояван от комунистическата държава в продължение на 46 години.

#2 post deluvian 19.11.2012 в 11:33:47

хора без зъби и бедни като мишки, седят и се притесняват че някой футболист-милионер ще остане без спонсор; сигурно има логика де, народ, който близо 30 години гледа с безразличие и отчайващо малодушие как предприятията са вкарвани в умишлен фалит и ликвидирани, умните и образованите - изгонени или затрити, а страната разорена, ограбена и обезлюдена, вероятно е нормално сега да се притесни за полуграмотните ритнитопковци; почвам да се чудя как въобще сме оцеляли толкова малоумни, как сме я докарали дотам да имаме хилядолетна история;

#5 Eliminator 19.11.2012 в 15:37:11

Бедни, бедни турско сини идиоти, това че пишете с главни букви узурпираното име от комунисти, бивши комунисти (сякаш има такива), турски подлоги, наркомани, които през ден измират в сек Бъ ТОР от свръхдоза, не ви прави по-стойностния клуб от ЦСКА. Чисто исторически това се вижда отдалеч. И защо е така? Защото сте мърши и изтривалки. От дисидентски чувства качвахте бюста на Сталин на вр. Мусала, заради чистото дисидентство приехте Сталчо да стане почетен председател на вашето бедно Динамо, зарад' едното дисидентство скандирахте "Сталин, Тито, Димитров". И накрая заради едното дисидентство президента ви е баш комунистически номенклатурчик, а няколко от вашите играчи гордо носеха в джоба си български и турски паспорти, тупайки се гордо по гърдите с новото си име Ахмед Ахмед. Или както там беше новото име на Кривия, който по едно време се обиди от прякора си и поиска да му викат Алекс. И това не е изолиран случай. Има поне още един-двама. Имате си в редиците "радостта на народа", кандидат кмет от листата на ДПС за Подуене. Агитката на ЦСКА не развя турско знаме по време на едни от най-светлите дни за православната общност. Каквато и да е червена България, тя не е подлизурко и проститутка на всички власти. За това и титаните (които имат доста трески за дялане) не пожелаха да набутат данайския кон в ЦСКА. Да се превърнат в Динамо (Подуене) - вечната наложница на всяка власт (и най - вече на прикритата комунистическа такава, след 1990-та). В тоя ред на мисли влизането на Газпром в Агентски не е изненада. Вчерашните противници на Южен поток и Белене сега станаха най-големите им защитници. Защото ще има по някоя червена копейка за мръсните им душички. А както знаем за няколко копейки в повече страдалците от покрайнините на Ботевград са готови да продадат и майка си. Все пак Динама (Ботевград) и кафевото са над всичко. За това ще си останете "ел дебил", "евроидиотите" и "евроанонимници". За това на Герена не виреят носители на златни топки, на златни обувки, на носители на всички престижни купи от международни турнири, на голмайстори на световни първенства, на голмайстори на водещи европейски първенства. И както пееше някога, а и все още агитката на ЦСКА - "вечно да си втори, вечно да си втори - ах, колко жалко е да си леФскар".

#6 Оня Дето Го Трият 19.11.2012 в 16:11:31

С Газпром и без Газпром, Левски го е имало при три режима - имало го е преди 9-ти, имаго и след 10-ти. И пак ще го има..... А на изкуствено създаденото червено отборче му се вижда края Тоест край няма - мъката ще е безкрайна - кеф ти Лупи, кеф ти Титан, кеф ти Митал

#8 Fedar 19.11.2012 в 18:50:06

Оня Дето Го Трият | 19.11.201216:11 С Газпром и без Газпром, Левски го е имало при три режима - имало го е преди 9-ти, имаго и след 10-ти. --------------------- Лефски е курва на всеки режим - затова го е имало винаги. Курвите са адаптивни същества. Обаче имам лоша новина - ЦСКА е жив и ще продължава да е жив и да ви бърка в дупките, както го прави от основаването си, както го направи и съвсем скоро.

#9 Fedar 19.11.2012 в 18:53:26

Иначе поздравления за Дидро, че въпреки пристрастията си, показа професионалзъм в случая - нещо, в което се бях усъмнил миналата седмица и сега му се извинявам. А за Боко Тиквоча е ясно - от тук нататък, всеки мач ще бъде поздравяван горещо. Сега имаше слаба посещаемост, но другата събота идва Лудогорец и поне десет хиляди ще изразяват звучно мненията си относно Тиквата. Интересно БНТ какви магии ще мисли за да заглушава скандиранията. БОЙКО БОРИСОВ ПЕДЕРАСТ, ПЕДЕРАСТ!!!

#11 Fedar 19.11.2012 в 19:27:45

10 Green Power | 19.11.201218:58 На мен ми е интересно защо вие се надявате някой да ви помогне?! Айде стига вече...над 60 години помощ СТИГАТ! И за двата смешни гранда се отнася! ---------------------- Каква помощ, какви надежди бе, тикво?! Боко осигурява два мощни руски/съветски спонсора на лефски с изцяло държавна протекция. Сам се сещай от чий джоб е това спонсорство - нито ВТБ, нито Газпром ги еня за български футбол, щом дават пари, значи ще получат много повече срещу това спонсорство, естествено от джоба на данъкоплатеца. Абе да не си играят на дребни, а направо Дянков - нали и той говедо - да въведе някакъв данък "отбор на народа", с който целокупният народ да спонсорира жалките напъни на фк Подуене и поредните им географски открития. За капак на всичко Тиквуня уреди държавни спонсори за Ботев, Берое, Локо Пловдив, а пък и Домусчиев бая привилегии получава от правителството (май не е платил и лев от инвестиционната програма за Български Морски Флот, ама на кой му пука - нали дава за футбола). И ти, тъпунгер такъв, ми говориш назидателно и се чудиш защо феновете на ЦСКА недоволствали?! Все едно ти да имаш някакъв бизнес и държавата да финансира здраво всичките ти конкуренти без теб и после да те питат защо недоволстваш?!

#14 Fedar 20.11.2012 в 00:17:27

Да ни ядеш чорбарските хуйове и да ти приседнат, хероинова отрепко.

#15 Антикомунист 20.11.2012 в 10:38:46

Дори и тук се вижда,че форумците с комунистически уклон в мислите си са с комунистическия отбор с ПЕТОЛЪЧКАТА - Септемврийския ЦСКА. Срамно другари,срамно! Отборът на народа - Левски ви бие,като кучета в преките мачове,има положителен баланс срещу вас комунистически кокичета,а след като убихме майка ви - БКП и татко ви СССР колко титли спечели комунистическия изрод - ЦСКА? А колко взе Левски? така е другари,сделани през 1948 (срамната 1948!) - без партията майка ви няма на картата на футбола,има само - ЛЕВСКИ,отборът на народа,който скоро ще навърши 100 години,създаден по царско време - дори само затова НА КОЛЕНЕ ПРЕД ЛЕВСКИ червени болшевишки кучки,на колене!

#16 Антикомунист 20.11.2012 в 10:47:00

Авторе,комунистическа мастийке,бих те изкормил платено от БСП недоносче,бих те кормил с часове... ГЕРБ и Бойко ще пребъдат другари,ще ви заровим надълбоко червена смрад,гнусна червена зараза,по целия свят ви бихме и клахме,останахте с Чавес начело ,но ракът няма да прости и на него другари... Плачете ли още за Кадафи,Садам,Осама,Слободана и останалите изклани ваши подлоги другари,плачете ли за Иван Славков - убиецът и за Васа Ганчева - болшевишката подлога,а? Плачете,малко сте,слаби сте,ебани сте,а Америка пикае върху вас от 1989 насам...

#17 John Smith 20.11.2012 в 11:26:09

Комуниста, интересно ми е....избива ли ти пяна от устата???

#18 Fedar 20.11.2012 в 11:35:58

Онази дива маймуна два коментара пред мен, спокойно може да се използва като лице за рекламна кампания под надслов: "Не позволявайте на детето си да стане от лефски, ако не искате да заприлича на този".

#19 Г-н Балкански 20.11.2012 в 13:38:21

Тиквата заигра на струната "Подуене", заигра "Казачок", до ще време да заиграе и танца за сбогом...

#20 Разбирача 20.11.2012 в 15:58:50

Независимо от номенклатурното минало на агент Тара, а.к.а. Борат, а.к.а. Шматков, а.к.а. "дис бритиш хомосекшуал броук дъ гейм", Левски безспорно е по-добре управляваният отбор в последните 10 години. В този факт се крият и отговорите на повечето въпроси, които "онеправданите милиарди сърца армейски" изплюват в пространството по повод спонсорските договори "с държавна подкрепа". Какви перспективи обещават собствениците? В ЦСКА няма никаква стабилност откакто Черепа, когото феновете не харесваха, тъй като бил левскар, и го псуваха за щяло и нещяло, продаде отбора на Митал. Няма да влизам в подробности около подвизите на Лупи и след това на "титаните", но ЦСКА не изглежда като клуб, в който нещата се вършат професионално. В Левски ситуацията може би е същата, но Баждеков очевидно си върши работата изключително добре и сметките излизат, поне на повърхността. Спонсорите искат да видят къде ще отиват парите им. Дали ще е за далаверки от типа "Мишел Платини", където се купува за едни пари, пък под масата се дават различни, или ще е за други, също толкова кадърни или некадърни играчи, но трансферирани по правилата на УЕФА? Отговорът е ясен. Защото освен епизодичните слухове за нагласени мачове или връзки с престъпния свят, които съпътстват всеки собственик на голям клуб в България, Левски имат някакво лице, което не се крие зад пионки като Венци Живков или тарикати като Лупи. Колкото и да не се гордеят (и с право) левскарите с Батков, той дава стабилност на отбора. Както много други неща в България, и футболът ни се крепи изкуствено: няма фенове по стадионите, дори стадиони няма, няма чужди спонсори, няма бази, няма нищо. ББ може и да обича футбола, може и да се опитва да вкарва някакви спонсори, за всекиго по нещо, но на всички е ясно, че те не биха инвестирали в българския футбол ако няма и "нещо друго". И оттам вече идват и КОНСПИРАЦИИТЕ, ДИРЕКТИВИТЕ, и т.н. А милиардите армейски гласоподаватели, които ще дадат "наказателен вот на ББ", да вземат да отидат на стадиона за 3-4 мача, току-виж видят дали спонсорите искат и техните пари да отидат там!!! И ако наистина българската футболна фенщина може да е водеща сила в избора на управник за хората, тежко ни на държавицата. ДУЧЕТО за ПРЕМИЕР !!!

#21 на майка ти пИтката 20.11.2012 в 16:57:58

1. Спонсорите си избират отборите изцяло на пазарен принцип, освен ако Милер и Путин не са фенове на нашето ЦСКА, което ме съмнява. А с оглед на бардака в Борисовата градина си беше напълно естествено, че чувалите с рубли избраха Герена. 2. Но да не изключваме и политическа намеса от Тиквеника, защото аз лично се съмнявам, че компания като Газпром, чиито продажби в България са си монополни и гарантирани, има изобщо някаква нужда да лъска имидж у нас. Освен ако тиражираните 4,5 млн. евро не са поредният герберастки мокър сън, което няма да ме учуди. Защото тия пари едва ли блядовете ще си ги изкарат от собствения джоб и най-вероятно ще бъдат избити чрез раздутата цена на горивото, която плащаме всички ние, без значение кой отбор подкрепяме. 3. Левски и сега е най-добре финансираният отбор в България, а и въпреки идиотщините на Тара може да се похвали хубава клубна организация. За разлика от докарания до просешка тояга ЦСКА и пълният бардак там в организационно отношение. Но това не попречи на армейците да надиграят и победят сините в директния мач тази есен. Тоест, колкото и грандоманско финансиране да има Левски, в нашите футболни "условия" това изобщо не е гаранция, че сините няма отново да излязат с кафевите гащи. 4. Не знам дали тук вината е на "Газпром", но и трите им отбора не впечатляват засега. Шалке не са виждали следвоенна титла, та чак феновете на Ливърпул им се подиграват, Зенит пък изхарчиха толкова много пари докато стигнат до титлата в първенството си, че подобни средства Лудогорец биха взели Шампионската, пък ако ще и БФС да не им определя съдиите. Цървена звезда пък няма да ги коментирам, те от 6 години, ако не се лъжа, все дишат праха на иначе бедният роднина Партизан. 5. На мястото на феновете на Левски не бих бил горд със спонсори като ВТБ (банката на КГБ), "Газпром" на Путин, агентите Тара и Жоро Дантелата и височайшата помощ на вожда Борисов. При толкова много замесени комунистически мръсни пари и разни пребоядисани или съвсем явни комунисти някак си не е сериозно феновете на отбора да се имат за "антикомунисти", каквото и да означава това. Или пък стигаме до вечната сентенция на Веспасиан, че парите не миришат.

Новините

Най-четените