Японците готвят техно революция във футбола

 

- Г-н Огура, защо Япония реши да изведе технологичните иновации като водещо послание за кандидатурата си?

- Всяка страна в Европа има традиция и история, които правят нейната кандидатура привлекателна. За нас в Азия обаче бъдещето на футбола е това, което ни дава предимство. Нашият шанс е да убедим ФИФА, че можем да изведем играта на едно ново ниво. Япония има добра репутация по отношение на новите технологии и те са нещо естествено за нас. Може би идеите ни изглеждат твърде амбициозни и скъпи, но те са базирани на очакваните приходи от спонсорство, който през 2022 ще са много високи. В името на удоволствието на зрителите ние предлагаме 3D телевизия без специални очила, а такива нововъведения ще привлекат огромен интерес от страна на корпорациите. Нашето предложение интегрира още повече Интернет в Световното първенство, което също е атрактивно за спонсорите. Убеден съм, че ако се реализира, то ще донесе много нови приходи за ФИФА.

- Участието на Дейвид Бекъм като лице на кампанията на Англия за домакинството на Мондиал 2018 е една от най-силните й страни. Как използвате вие японските играчи?

- Много сме доволни от работата на посланците на кандидатурата ни. Кейсуке Хонда и Макото Хасебе много помагат в пропагандата. Те имат добра репутация в Европа. Също така и нашият национален селекционер Алберто Дзакерони и Ивица Осим, който навремето работи с японския представителен тим, се присъединиха към кампанията.

- Като председател на Японската федерация вие привлякохте Дзакерони. Каква бе причината да се спрете именно на него?

- Знам, че той никога не е бил национален треньор, но пък има много опит от големите клубове Милан и Ювентус. Това е добър шанс за нас и за него, а ние се радваме да работим с такъв опитен специалист.

- Не ви ли притеснява това, че в последните години той не е работил много?

- Да, напоследък той главно коментираше мачове по телевизията, но на интервюто, което проведохме, останах много доволен от знанията за футбола, които демонстрира. Той прилича на учител и неговият стил на работа е подходящ за Япония. Очаквам да се справи много добре.

- Кой е главният ви конкурент за домакинството на Мондиал 2022?

- Всички са силни, така че оставащите месеци до 2 декември са изключително важни.

- Подобно на ЮАР тази година, и Русия обеща да създаде много нова инфраструктура като наследство от световното първенство през 2018, ако бъде избрана. Какво ще бъде наследството от евентуалното домакинство на Япония?

- Еко-стадионът в Осака, където ще се проведат откриването и финалът, ще се захранва единствено от слънчева енергия. Също така всички други стадиони ще бъдат ремонтирани, обновени и модернизирани, ако спечелим домакинството. Ние и сега имаме отлична инфраструктура, но ще направим още много нови неща.

- Обещавате технологична революция, но в нея включена ли е технология на голлинията, която да отчита дали топката я е преминала?

- Не съм аз човекът, който да каже това. Мишел Платини предложи двама допълнителни съдии и ФИФА реши, че не само УЕФА, а и федерациите от другите континенти трябва да опитат това нововъведение. Чак след като този вариант бъде изпробван, ние бихме могли да предлагаме нови идеи.

Новините

Най-четените