Кунева се съгласи да махне втората смяна в училище, но друг път

Образователният министър Меглена Кунева подкрепи идеята за премахване на втората смяна в българските училища. Според нея обаче въвеждането на едносменен режим няма как да се осъществи "от днес за утре", а ще отнеме няколко години и сега може да се постави само фундаментът.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов изчисли, че премахването на втората смяна може да стане след 4-5 години, което на практика е в мандата на следващото правителство.

Кунева и Стаматов изразиха позициите си по въпроса на днешната среща с представители на родителските организации.

От известно време синдикати и граждански организации настояват да бъде премахната втората смяна в училище, а първият час да започва от 9 или по-късно, за да не стават учениците твърде рано през зимата. Друг аргумент е, че с въвеждането на едносменния режим ще се даде възможност за допълнителни занимания за учениците следобед в самото училище.

"Защо родителите ме убедиха да има само една смяна? Защото училището е не просто място, в което децата прекарват 4-5-6 часа, а е образователно средище, в което се осъществяват политики, свързани с изграждането на общност между родители, учители и ученици. И на нас ни трябва буквално физическо пространство, за да може това да стане", обясни Кунева.

Проблем относно въвеждането на едносменен режим е липсата на достатъчно стаи и сгради, в които да се поберат всички ученици от големите училища. Кунева очаква да се появят затруднения основно в София, Пловдив и Варна, където в един випуск има по повече класове. Заради това министерството ще проведе срещи с представители на съответните общини, на които да се обсъди възможността за използване на допълнителни сгради.

Кунева и родителските организации са обсъдили и ролята на класните ръководители за подготовката на децата и формирането на "общност" в поверените им класове. Проблемът бил, че от пети клас нататък класните ръководители имат много административни задачи и нямат достатъчно време да работят с децата.

Новините

Най-четените