Разпитваният за шпионаж Юрий Борисов: Искаха информация за ген. Леонид Решетников

Разследващи са искали да получат от задържания вчера бивш главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов информация за руския генерал Леонид Решетников.

Това коментира самият Борисов, след като също в понеделник беше освободен. Той е бил задържан в качеството му на свидетел по разследване за шпионаж, а в дома му е бил извършен обиск.

Очаква се МВР, прокуратурата и ДАНС да дадат съвместна пресконференция в 14:00 ч. с повече детайли за разследването.

Борисов е част от ръководството на Национално движение "Русофили" и негов секретар. По думите му арестът е свързан със сплашване с предупреждения да не се занимават с русофилска дейност и да не пишат срещу външната политика на България. Секретарят на "Русофили" твърди, че финансирането на движението става чрез дарения.

Борисов обяви, че е в приятелски отношения с генерал Решетников, но последният им разговор се е състоял преди повече от година. Самият Решетников коментира пред bTV, че не вярва на подозренията за шпионаж, отправени към Юрий Борисов, и че от две години не е виждал секретаря на движение "Русофили".

Генерал Леонид Решетников е бивш началник на Информационно-аналитичния отдел на Службата за външно разузнаване на Русия. Освобождаването на Решетников от ръководния му пост към РИСИ става с указ на Владимир Путин в края на 2016 г.

По същото време Решетников нашумя в България, след като обяви, че преди президентските избори се е срещал с председателя на БСП Корнелия Нинова и е обсъждал с нея кандидатурата на Румен Радев за президент.

Самата Корнелия Нинова отрече да е провеждала разговори за "съгласуване" на предизборната стратегия на левицата с руския генерал, когото определи като "компрометиран руснак, изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси".

От 2017 г. Решетников е председател на надзорния съвет на "Царьград ТВ" - телевизионен канал с руска православна и политическа тематика, собственост на бизнесмена Константин Малофеев.

Решетников коментира разследването със следното съобщение: "Американците започнаха кампанията "Руски шпиони в България". Той посочва, че е бил търсен от журналист от "Ню Йорк Таймс", който му е задавал въпроси за "имперски планове, глупости за възобновяване на монархията и за Путин - цар".

"Опитват се да обвъжат нашето сдружение за руско историческо просвещение "Двуглав орел", което работи само в Русия, с някакви фантастични планове. Но това им е достатъчно, за да громят истинските български патриоти. Уверен съм, че тези акции на днешната власт в България напълно се дискредитират в очите на българския народ. Да нападат хора само за това, че почитат традициите и историята, жертвите на Русия при създаването на българската държава, могат само враговете на България", пише още Решетников.

По непотвърдена информация в понеделник е бил задържан и председателят на "Русофили" и бивш депутат от БСП Николай Малинов, като са проверявани негови контакти с руския бизнесмен Константин Малофеев.

"Постоянно искаха да внушат, тикаха ни към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние като русофили работим за някого", каза Юрий Борисов пред bTV. Той обяви, че движението няма как да работи за някого, тъй като в ръководството му има членове на БСП, "Атака", ГЕРБ и СДС.

#1 Уточнител 10.09.2019 в 11:33:29

ЧУХТЕ ЛИ, АБпФКейците/русофилите, де/ ги почнаха. Отиват един по един в панделата, а оттам - в любимия Сибирь. Тука оставаме само Българите.

Новините

Най-четените