МС върна стария шеф на Агенцията по бежанците

Министерски съвет назначи без конкурс Никола Казаков за председател на Държавната агенция за бежанците, като той заемаше поста в първия мандат на ГЕРБ. Преди седмица правителството уволни назначения от кабинета „Орешарски" Николай Чирпанлиев заради установени нарушения.

Вече един одит на ДАБ, направен в мандата на служебното правителство, беше изпратен на прокуратурата, след като се установи, че повечето обществени поръчки не се правят по нормална процедура, а по „форсмажорни обстоятелства", което позволява директно договаряне с конкретни фирми.

Казаков бе отстранен от вътрешния министър Цветлин Йовчев заради несправяне с работата през 2013-та година, когато беше пикът на бежанската вълна към България, но ДАБ се неподготвена, въпреки предупрежденията на службите.

Липсата на конкурс за важната длъжност е в пълен разрез с обещанията на вицепремиера Меглена Кунева, че председателите на агенциите вече ще се назначават само на състезателен принцип.

"Не е нужен конкурс", заяви премиерът Бойко Борисов на въпрос на "Сега" за назначението на Казаков. Той не знаел, че има нарушения, когато Казаков заемаше поста при предишното правителство на ГЕРБ.

 

Новините

Най-четените