Учените от БАН: Ние нямаме вина за напрежението в Калиакра

Учените от БАН, разработили интегрирания план за управление на зоните по "Натура 2000" край Калиакра, поискаха държавата и общините да поемат отговорността за вземаните по казуса решения.

В специална декларация те настояха и за извинение заради грубостите, претърпени по време на обсъждането на проекта. В становището се уточнява, че
в продължение на две години и половина Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките (ИБЕИ) изпълнява проект за разработване на Интегриран план за управление на защитена зона BG0000573 „Комплекс Калиакра" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони BG0002051 „Калиакра" и BG0002097 „Белите скали" за опазване на дивите птици, които са част от Европейската екологична мрежа Натура 2000. В екипа участват учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания - БАН, Националния природонаучен музей - БАН, Софийския университет, Лесотехническия университет и експерти по социоикономически анализ.

Експертите заявяват, че проекта на Интегрирания план за управление на защитените зони в района на Калиакра е бил предоставен за обществено обсъждане месец преди 4 август - насрочената дата за среща с местните хора. "Вместо уточняващи въпроси, излагане на становища, предложения за корекции и допълнения, експертите бяха посрещнати от агресивно настроени хора и станаха обект на вандалски прояви, които изложиха на риск сигурността и живота им".

Проблемът, според представителите на БАН е, че се смесват две теми - обсъждането на Интегрирания план за управление на защитените зони в района на Калиакра (което всъщност беше тема на срещата) и неочаквано появилата се по същото време заповед на Министъра на околната среда и водите за ограничаване на дейности в териториалния обсег на природно местообитание 62С0 Понто-сарматски степи в защитена зона „Комплекс Калиакра", което всъщност предизвика напрежението и объркването на представителите на местни общности.

Учените се чувстват жертва на клевети и обиди и искат държавата да се застъпи за тях, тъй като са изпълнили коректно ангажиментите си.

Нека да не бъде прехвърляна на учените "отговорността, която трябва да се носи от държавните и общинските власти. Те са тези, които взимат решенията" - завършва позицията.

 

#1 Шамито 10.08.2017 в 14:31:09

Учените когато разглеждат даден проблем винаги дават няколко варианта за решение.Варианта се избира от изпълнителната власт.Чалъмът на прехвърляне от болната на здравата глава.Много за прости ни смятат тия управляващи.

Новините

Най-четените