С всяка година жертвите на домашно насилие у нас са все повече

Трайна тенденция на ръст в случаите на домашно насилие се наблюдава у наз за последните пет години. Това отчете министърът на вътрешните работи Младен Маринов в писмен отговор на депутатски въпрос.

Данните на МВР отчитат само случаите, в които е потърсена помощта на полицията. Така ако за 2015 г. 2121 жени са потърсили помощ и са получили ограничителна заповед от съдилищата в страната, през 2016 г. техният брой нараства на 2323, през 2017 г. - на 2440, през 2018 г. - 2981.

За първите шест месеца на 2019 г. такива случаи има регистрирани 1563.

Министър Маринов признава, че в България липсва единна автоматизирана система, която да обработва данните за жертвите на домашно насилие. По думите му неправителствените организации, ангажирани с жертвите на домашен тормоз, използвали свои системи.

В МВР се събират статистически данни за извършени престъпления като убийства, изнасилвания, тежки телесни повреди, блудства, които могат да бъдат основани на пола, но не и за жертви на домашно насилие, защото това не е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

С поправки в НК от февруари тази година са инкриминирани определени състави на престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като убийство, причиняване на средна телесна повреда, отвличане, закана с престъпление, принуда.

След това с министерска заповед са определени национален координатор в МВР по въпросите, свързани с домашното насилие, както и двама заместници. Освен това във всяко едно то 28-те Областни дирекции на МВР има регионални координатори. Тяхната работа е да събират и обобщават данните за случаите на домашно насилие.

Междувременно Маринов уверява, че всеки полицай може да помогне на жертва на домашно насилие, а при нужда полицейските патрули съдействат за транспортирането й в кризисен център за настаняване.

В страната функционира и 24-часова гореща телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие.

МВР обаче не разполага с информация колко от пострадалите са настанени в кризисни центрове, защото управлението им се осъществява от неправителствени организации.

#1 Дракон с кисело зеле 11.10.2019 в 16:51:24

С поправки в НК от февруари тази година са инкриминирани определени състави на престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като убийство, причиняване на средна телесна повреда, отвличане, закана с престъпление, принуда. --- Вероятността аз да чета нещо грешно не е малка, обаче така формулирано, това ми изглежда все едно пише, че убийството, извършено в условията на домашно насилие, до февруари тази година не е било престъпление. В мен ли е грешката? Иначе, това, че сега повече жени имат смелост да се оплачат от домашно насилие, далеч не означава, че жертвите на насилие са повече. А и няма как домашното насилие само по себе си да бъде престъпление, при положение, че не може да бъде дефинирано достатъчно строго.

#2 deowin 11.10.2019 в 20:29:15

>това, че сега повече жени имат смелост да се оплачат от домашно насилие, далеч не означава, че жертвите на насилие са повече Но е най-простото обяснение и също доста резонна и засега неотхвърлена хипотеза. Имаш ли нещо конкретно, с което да се опиташ да я обориш, или предпочиташ да се криеш зад условността на "абе може да е така, ама може и да не е така", което - естествено - мнозинството от твоя лагер ще изтълкуват като валидация на "не е така". Именно което, апропо, винаги е било и твоето изразявано тук мнение. Като цяло, даваш ли си изобщо сметка, че реториката "може бък домашното насилие да не се увеличава" звучи като чиста апологетика, и абсолютно не като хладнокръвно, научно-обосновано, формално твърдение относно това, че емпиричните наблюдения (гореспомената статистика) не е необходимо да е следствие от увеличението на насилието? Особено когато винаги категорично липсва критичното в случая уточнение на моралната позиция, че ако насилието наистина се окаже, че е високо или че се повишава, то това би било редно и нужно да се адресира. А такова уточнение абсолютно винаги липсва. Ерго защо думите ти винаги звучат като "ми няма пък да призная, че е възможно мъже да насилват жени, щото аз съм мъж и нямам личното достойнство да разглеждам такава възможност". Животът става доста по-лесен, когато се откажеш от това да си градиш самочувствието върху груповите си принадлежности. Едва тогава можеш да се отърсиш от мерзостта на това да защитаваш неетичното поведение на останалите членове на твоята група за да поддържаш мита за непогрешимостта и моралното превъзходство на групата, в които после самодоволно да се къпеш.

#3 Дракон с кисело зеле 11.10.2019 в 23:08:22

Пак си логически перфектен, гледам. И големи думи използваш. Сега да знаеше и значението им... И *отново* ми отговаряш с много повече думи, отколкото съм написал.

#4 deowin 12.10.2019 в 01:06:21

Отново егоцентричната самодоволна заблуда, че пиша за теб.

#5 dedo adji 12.10.2019 в 15:09:34

Ау, Драконче, как може така да се заблуждаваш!? Прасчо не пише за тебе, той, като аутистичната гретенка тунберг, се обръща към цял свят. Но, понеже няма нейната публика, е принуден да се задоволи да морализаторства и абсолютизира само пред посетителите на тоя сайт. Едва ли смее да се изхвърля така в американските сайтове, в които се хвали, че участва. Абсолютна е само нулата на температурната скала. И убедеността на прасчо, че е призван и упълномощен за върховен морален съдник. За температурната нула има научен консенсус, за прасчовата роля също - консенсус от един/а. Увеличението на оплакванията от домашно насилие е относително, спрямо минали години. И е възможно, но не задължително, то да отразява увеличение на самото насилие. По-скоро, тук съм съгласен с теб, че отразява атмосферата на повишено внимание към явлението. И не може да бъде друго при извънредно разширеното определение на понятието, включващо всичко, от забележка с повишен тон до убийство. А тежките случаи си бяха криминализирани и досега, без значение домашни или не.

#6 Дракон с кисело зеле 12.10.2019 в 19:57:31

А, ако иска да си мисли, че е гениалният мастърмайнд, на когото всички коментиращи му играят по свирката, нека. Всеки има право на самозаблуждения. А ако ще си говорим за най-прости обяснения... Къде е по-вероятно да има повече оплаквания от домашно насилие - на място, където има механизми за преборването му и жертвите не ги е страх да се оплачат, или на място, където такива механизми няма и жертвите не смеят да гъкнат? И къде е по-вероятно да има повече насилие?

#7 Dox 12.10.2019 в 22:22:44

Още в първия коментар, на Дракона, е казано за какво всъщност става въпрос. Независимо дали дадено престъпление е известно, разкрито, идентифицирано, регистрирано, че и адресирано /леле, ама какъв термин, а/, това не променя факта, че то си съществува. Станало е. Било е. Но се оказва, че не всеки е наясно, че светът съществува независимо от теб, мен или някой друг. Овцата, изглежда това не го знае. А не го знае, защото не познава светът такъв, какъвто е. За това и в коментара си пита Дракона - "Имаш ли нещо конкретно, с което да се опиташ да я обориш". Подобен въпрос никога не би хрумнал на хора, които познават света. Те просто знаят. Може да хрумне единствено на такъв, като Овцата. Защото неговата представа за света се свежда единствено до думи, до слова и понятия, а те не само, че не изчерпват света, но и по-лошо - те не са, никога не са били и няма да бъдат в състояние да го опишат. Това е невъзможно. Чета, че пишел в американски сайтове. Дълбоко се съмнявам. Може би му се ще, но инстинктивно усеща, че няма да блесне. А той би писал единствено, ако блесне, както казва Дедо. И този му нарцисизъм е причина, да се упражнява тук, преди да излезе на тепиха. Той тренира.

Новините

Най-четените