Твърди се, че лютите чушки помагат при диети за отслабване, помагат за забързването на метаболизма и за облекчаването на болки.
Но преди Уилбър Сковил никой не е имал възможност да прецени колко люти са всъщност лютите чушки.
Сковил е американски химик, роден на 22 януари 1865 г., който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни сортове чушки - по-точно съдържащото се в тях количество капсаицин.
На 151-вата годишнина от рождението на Сковил Google предизвиква всички да участват в експеримента за "охлаждане" на лютите чушки.
При кликване с мишката на правилната точка от скалата на Сковил можете да "изстрелвате" топки сладолед по опасно лютата чушка, за да я неутрализирате.
Колкото по-висок е потенциалът й да отвори дупка в стомаха ви, толкова по-трудно е да я спрете.
Капсаицинът е активната съставка, която придава специфичния вкус на лютите чушки. Скалата на Сковил започва от чушката "камба" с 0 сковила, и завършва с 16 милиона сковила, които представляват чистата проба капсаицин.
Най-лютите чушки като Carolina Reaper или Trinidad Moruga могат да достигнат до 2 млн. сковила - при това тези сортове бяха открити само преди няколко години.