Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Люти чушки с лимонада и още 3 апетитни рецепти с чушлета

Те са на почетно място сред зимнините Снимка: iStock
Те са на почетно място сред зимнините

Да затворим лятото в буркани - това ни се иска всяка есен. Да съхраним ярките цветове, силните вкусове, интензивните аромати, които горещите месеци са ни подарили, и да си ги припомняме и в студа.

Какъв по-лесен начин от зимнината?

Почетно място наред с туршиите, месните мезета и киселото зеле заемат и маринованите чушки. Люти или не толкова люти, те са великолепна разядка за есента и зимата, сгряват душата, стоплят стомаха, събуждат сетивата.

Ето и няколко по-нестандартни начина как да си ги направим за зимата:

Люти чушки с лимонада

Снимка: iStock

Звучи странно, но всъщност рецептата е гениална - сладката лимонада придава несравним вкус на лютите чушки, а газировката ги прави сочни и апетитни. По този начин дори и много люти чушки стават приятни за похапване и за мезе.

Трябват ни 2 килограма люти чушки - рибки, чорбаджийски, шипки или смесени, както и 1 литър лимонада, половин литър оцет, сол, зърна черен пипер и 3 глави чесън.

Чушките се измиват старателно и се дупчат с остра вилица или голяма игла, за да поемат по-лесно маринатата. Чесънът се почиства и скилидките се режат на едро и заедно с чушките се слага по буркани.

В дълбока тенджера на котлона загряваме оцет със сол и зърна черен пипер и след завиране се добавя и лимонадата. Когато спре да се пени, маринатата се изсипва в бурканите, капачките се затягат и бурканите се обръщат на капачка. Оставят се напълно да се охладят.

Съхраняват се на тъмно и хладно място.

Мариновани чушлета със сирене

Снимка: iStock

Тези чушлета вече се намират готови по рафтовете в супермаркетите, но да си ги приготвим сами винаги е по-добра идея, защото ще ги направим точно по наш вкус. И ще използваме чушки по избор - сладникави, люти или смес.

За една доза ни трябват килограм и половина по-дребен сорт чушлета, глава чесън, 4 чаши бял оцет, 2-3 супени лъжици сол и половин чаша захар. За пълнежа пък са ни необходими бели сирена по избор - българско саламурено, рикота, фета или козе сирене за по-силен вкус.

Чушлетата се почистват и дупчат, след което се попарват във вряща вода за 1-2 минути. Веднага се заливат със студена вода, за да се спре готвенето. Плънката се приготвя от сирената с малко сол и пипер, чушките се пълнят с чаена лъжичка и се подреждат в буркани заедно с разполовените скилидки чесън.

На котлона завираме маринатата от оцета, солта, захарта и 4 чаши вода. След като заври, още много гореща я наливаме по бурканите и повтаряме процедурата с обръщане на капачка.

Можем да направим чушлетата по-солени, по-сладникави, да добавим магданоз, целина, морковчета и да експериментираме.

Релиш от люти чушки

Снимка: iStock

Релишът може да се използва като подправка в ястия, но е вкусен и поднесен с хляб, плоски питки или тортила чипс. Лесен е за правене, а видът и вкусът му ще изненадат гостите, които ще се чудят как сте произвели толкова вкусна зимнина от люти чушки.

За една доза ни трябват килограм люти чушки по избор, може и микс люти и сладки. Необходими са ни още чаша оцет, половин чаша мед, 2 скилидки чесън на ситно, една глава лук на ситно, сол, пипер и магданоз на ситно.

Чушките се клъцат с много остър нож до ситни кубчета, след което всички съставки се изсипват в дълбок тиган и се оставят да заврат. После котлонът се намалява на слаба степен и релишът се готви за 25-30 минути.

Изсипваме в буркани и обръщаме на капачка. Ако искаме релишът да издържи повече, трябва да стерилизираме бурканите и да ги приберем на тъмно и хладно място.

"Каубойски бонбони"

Снимка: iStock

Легендата гласи, че с тях каубоите са се разведрявали в дългите дни на труд около добитъка. Няма значение дали това е вярно, факт е, че тази мексикано-американска рецепта ще пасне невероятно добре на българския ни вкус.

Килограм зелени люти чушки - рибки, шипки, халапеньо - се режат на тънки колелца. В дълбок тиган се изсипват 2 чаши захар, чаша оцет, 2 чаени лъжици лют червен пипер, 2 чаени лъжици настърган джинджифил и малко сол.

Бъркаме на среден котлон до получаването на гладка, лепкава смес, в която изсипваме нарязаните чушки. Бъркаме, докато резенчетата се покрият добре със сместа, и прехвърляме чушките по буркани, като доливаме от сиропа накрая.

Така приготвени, чушките издържат в хладилник до 3 месеца.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.

Най-четените