Депутатите сложиха край на поредиците почивни дни

Новите правила за почивните дни, които премахват сливането на празници бяха приети на първо четене от депутатите.

Промените в Кодекса на труда променят сливането на празниците с уикенда, когато те са във вторник или в четвъртък. Така преди се получаваха по четири неработни дни, а следващата събота се отбработваше.

Според предложените нови текстове, когато официалният празник е в събота или в неделя, се почивен ден е и следващият понеделник. Така след второто гласуване на поправките, тъй като 1 януари 2017 г. е неделя, и понеделникът - 2 януари, ще бъде почивен ден.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обяви, че в България има 15 официални празника, всички без един неприсъствени. Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък счита, че поправките в Кодекса на труда не трябва да бъдат приемани от този парламент. Според него е нужно ново трудово законодателство.

 

#1 boian 08.12.2016 в 16:05:43

Добре за работодателите, кофти за работниците. Няма как всички да са доеолни. Но! Като се взем пред вид колко % от обществото са едните и колко другите, става ясно , че депутатите избират частния интерес пред обществения. Което е кофти за всички / с изключение на депутатите и работодателите, разбира се/ което май е и основната цел.

#2 partci 08.12.2016 в 18:09:25

А аз си помислих, че са сложили край на техните поредици от почивни дни.

Новините

Най-четените