Каварна без рок, но с "Дни на руската култура"

Коренна промяна се очертава идното лято за Каварна, след като стана ясно, че новият кмет Нина Ставрева, издигната от БСП и подкрепена от ГЕРБ на балотажа, не само ще прекрати практиката да се првят метъл-концерти, ами и ще предостави домакинството на Каварна за Дни на руската култура.

Това съобщиха от общината. Те уточниха, че Ставрева е подписала официално споразумение за сътрудничество в областта на културата с президента на "Общество за дружба и сътрудничество с балканските страни" Андрей Галкин от руския град Подолск.

Каварна и Подолск са побратимени градове от 2006-та година насам, като това включва обмен на самодейни състави, творци и културни мероприятия.

"Дни на руската култура" ще се проведе за първи път в Каварна и ще включва изложби, концерти на танцови и музикални състави, както и модно дефиле на руски дизайнери.

Този фестивал ще замести напълно Каварна рок фест - музикалното събитие, което постави България на световната рок-карта, като се предвижда да бъде проведен около 1 юли - нощта на Джулай морнинг, когато традиционно предишния кмет на Каварна Цонко Цонев оргазнизираше рок-концерти.

Ставрева вече отмени концерта на Йорн Ланде, който беше предвиден за Нова година, за сметка на изпълнение на фолклорен клуб "Мераклии". Така за пръв път от 13 години в Каварна няма да има рок-концерт и на Нова година.

"Ще има традиционната заря и Дунавско хоро. Сигурна съм, че програмата с участието на местните таланти ще събере повече хора в сравнение с миналата година", смята новият кмет.

След изборите, Ставрева заяви, че "сърцата на гражданите на Каварна искат промяна в стила на музиката".

Йорн Ланде премести концерта си в Пловдив, където ще свири за Нова година, заедно с групатана Николо Коцев "Кикимора".

#1 partci 20.11.2015 в 09:44:48

ЗАКРИВАЙ! Мотото на всеки нов управник в БеГе за всичко сътворено от тези пред него.

#3 sim4o 20.11.2015 в 10:34:20

Нека цъфтят сто цветя! Нека спорят сто школи .. нека има сто културни мероприятия!

#4 Дракон с кисело зеле 20.11.2015 в 10:39:43

Дали не цитирате нещо грешно? Тъпата крава каза, че няма да пипа рок-фестивала? Да не говорим, че в момента, още преди да са обявени групите, вече се продават билети за догодина. Както и да е. Концертът на Йорн Ланде и Кикимора ще бъде в Пловдив. Цонко Цонев помага за това. Ако и феста го преместят там, за мен ще е най-добре. Нина Ставрева явно отказва да приеме факта, че единственото, което носи истински приходи на градеца, който превзе, са концертите. Каварна няма плаж. Няма забележителности. Няма дори хотели като хората. Има само стадион "Калиакра", паметника на Рони Джеймс Дио и изрисуваните с рок и метъл музиканти блокове. Около фестивала Каварна се пълни с хора от целия балкански полуостров. Конкурсът за млади групи миналата година привлече медии от доста държави. И как иначе? В журито бяха музиканти от Black Sabbath, Helloween, Kingdom Come и т.н., а състезателите бяха поканени от цяла Европа. И т.н.

#5 Kikaha 20.11.2015 в 10:47:37

Каква подигравка ... Йосиф Кобзон ще идва ли, или беше под санкции?

#6 maznislav 20.11.2015 в 10:52:01

Едно от малките смислени неща в тази държава се опропастява от некадърници за пореден път.

#7 Desecrator 20.11.2015 в 12:53:10

#8 AlahAkbar 20.11.2015 в 13:38:09

Има два безспорни факта: 1.Русия я тресе империализъм. 2. Русия не е скъсала с комунистическото си и тоталитарно минало. На фона на това всяка "русофилия" е вид българофобия.

#9 Шамито 20.11.2015 в 13:50:52

Ало хиените–защо квичите.Разнообразието е движеща сила за всяко общество.Аман от рок бре.Един Роко от Мароко в кафето ни е предостатъчен.

#10 TheRock 20.11.2015 в 14:45:23

Хайде русофилски отрепки, бегом към Каварна на концерт!

#11 partci 20.11.2015 в 15:36:21

@Дракон с кисело зеле "Дали не цитирате нещо грешно? Тъпата крава каза, че няма да пипа рок-фестивала". Това го каза преди няколко дни. За няколко дни нали се сещаш колко вода е изтекла?

#12 Дракон с кисело зеле 20.11.2015 в 17:19:08

За сещане, сещам се, обаче се сещам и че в момента тече продажба на билети за фестивала догодина. И ако не бяха тия глупости, със сигурност дори без обявени групи продажбите щяха да са добри. Миналата година фестивалът беше убийствен. Тази го пропуснах за една бройка, макар че имах билет. Разбрах, че е бил страхотен. Развиваше се в истински европейски рок-фест без аналог в България и изведнъж дойде Нина Ставрева, развъртя брадвата и тръгна да сече клона, на който беше собственото й гнезденце. Всъщност, не вярвам да пипне фестивала. Първо, не го финансира общината, а частен промоутър. Второ, случи ли се нещо с него, при всички положения купища бизнеси ще пропищят на умряло - просто защото около феста всички хотелски, мотелски, хостелски и така нататък стаи в целия град са заети, а кръчми и магазини правят оборот, който през останалото време на годината няма как да видят.

#13 the n word 20.11.2015 в 17:21:41

Много съм съгласен с #1. Това, че предните управляващи са били различни, не означава автоматично, че всичко, което са направили е грешно и трябва да се премахне... Много радва тази мадама, като заличава една едва ли не традиция. Каварна за последните години стана нарицателно за рока в България. А какво пречи да се направят и двата фестивала? ПС. Това, че съм за едните, не означава автоматично, че съм против другите.

#14 Fulcrum 20.11.2015 в 17:51:54

Ихаа, избрали са си селянка от БСП и сега - дни на руската култура, народни танци, изложение на туршия и смрадлива домашна ракия, че защо не и някой чалга концерт. Добре дошли в провинцията на 80-те. А колко пари ще се налеят в иначе световно известната туристическа дестинация Каварна с нейните два читави хотела и 30-на приюта за бездомни, кметицата няма да може да ги преброи. Умирам от смях.

#15 boris 20.11.2015 в 23:32:25

Каварна рок в минало време.

Новините

Най-четените