Папа Франциск смята смъртното наказание за недопустимо

Папа Франциск обяви смъртното наказание за "недопустимо". Той допълни, че Католическата църква трябва да му се противопоставя с всички сили.

Според папата още в Евангелието е посочено, че смъртното наказание е недопустимо, защото това е атака срещу неприкосновеността на човека.

Това не е първият път, в който папа Франциск се изказва против екзекуциите. През октомври миналата година в своя реч той посочи, че позицията на Църквата не бива да бъде пасивна и трябва да претърпи модернизация.

Подобно решение би наложило промяна в катехизиса - ръководството за догмите, които католиците трябва да следват. Там се казва, че в някои случаи екзекуцията е оправдано наказание.

Катехизисът е утвърден от папа Йоан Павел II през 1992-а.

В него се твърди, че смъртното наказание може да е "адекватен отговор на сериозността на определен тип престъпления и приемлив, макар и екстремен начин да се защити благото на обществото".

Папа Франциск обаче е на мнение, че сега разполагаме с много по-модерни начини за наказание, които също така не лишават виновния от правото му да търси изкупление.

В изказването на римокатолическата църква се посочва и че тя ще работи за премахването на смъртното наказание навсякъде по света.

#2 TheRock 03.08.2018 в 10:21:08

Амин отче!

#3 TheRock 03.08.2018 в 10:23:47

Алекси Николов | 03.08.201809:09 За пръв път научавам, че индианците имали книги и че католическата църква ги е избила! Къде си получил средното си образование?

#4 storm 03.08.2018 в 17:15:06

Активноста на Алекси Николов за деня: Днес: Алекси Николов коментира Осъди самоубиец - бъди свестен 16:11 Алекси Николов коментира Папа Франциск смята смъртното наказание за недопустимо 09:09 Алекси Николов коментира 1001 причини да завиждате на Мис Плеймейт 02:05

#5 deowin 03.08.2018 в 17:22:39

И това е новина защото? Нали уж едната от десетте божи заповеди беше "не убивай"? Кое в тези две думи е неясно, тъй щото може да има и сянка на съмнение какво би следвало да е отношението към смъртните присъди на всеки религиозен човек, който вярва, че библията е слово божие, а бог - че е единствен неопровержим източник на "правилна" система на морал? Но е новина. И това, че е новина, чудесно демонстрира чудовищното лицемерие на религиозните хора, за които дори спазването на най-основните закони в религиозния им канон - десетте възможно най-кратки, ясни, и прости божи заповеди - е въпрос на лично мнение, лично тълкувание, лична преценка. Дори "не убивай" може да се "тълкува", стига да ти е нужно за личните цели. И, хайде, бог не е наоколо, че да може да може да обясни дали случайно под "не убивай" всъщност не е имал предвид нещо друго като "не убивай тези, които не искаш да убиваш, другите може". В случая, обаче, признатият за върховен религиозен предводител на организирана религия е жив човек, който може да обясни и напълно уточни думите си. Това означава ли, че всички католици мигом ще приемат твърдата позиция, че смъртното наказание е недопустимо? Абсолютно не, какво вече се и наблюдава. В случай, че решите да злорадствате над католиците под претекста, че православните християни са по-стока, помислете доколко бихте приели безрезервно което и да било мнение на българския патриарх Максим, местния си митрополит, или което и да било друго лице от православното духовенство, ако не съвпада с вашето лично мнение. Отделно ми се струва абсолютно абсурдно, че двама последователи на една и съща религия с един и също канон и едни и същи "божи заповеди" биха могли изобщо да имат каквито и да било различия в мненията.. Но това е дълъг разговор за иначе смехотворните схизми и разкол в историята на всяка организирана религия.

Новините

Най-четените