51 на сто от българите искат запазване на лятното часово време

Над 17 хил. души са гласували в анкетата на правителството за смяна на часовото време. От тях 96 на сто подкрепят предложението на Европейската комисия да спрем да местим стрелките два пъти годишно.

51% от гласувалите са за запазване на лятното часово време, а 36% искат да остане зимното часово време. Интересът към запитването обаче се оказа твърде нисък, за да бъде прието то за представително.

Според проучване на "Екзакта" резултатите са други. В тази анкета 48% от запитаните казват, че искат запазване на  зимното часово време, а 32% предпочитат лятното. Повечето млади хора са казали, че нямат мнение по въпроса.

Лятното часово време е по-предпочитано от хора от големите български градове и такива с висше образование. Българите над 59 години и живеещите в провинцията.

България трябва да вземе окончателното решение кое часово време да се запази до април догодина. Дотогава ни предстои да сменим времето още два пъти - на 28 октомври тази година и през март месец догодина.

Според медиците смяната на часовото време два пъти годишно причинява сериозен стрес на организма. В първите дни след смяната рискът от сърдечен удар и инсулт скача. Около 45% от европейците споделят, че страдат от безсъние заради въртенето на стрелките.

Адаптацията обикновено отнема около две седмици. Бизнесът също търпи загуби от изкуствената смяна на времето. От строителния бранш казват, че през зимата часовете за работа са с около една трета по-малко.

Най-големи ползи носи смяната към лятно часово време за туризма. В сектора всеки светъл час носи чувствително по-високи приходи. Промяна в организацията ще е необходима в бизнеси, които оперират в няколко часови зони.

Председателят на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер, е категоричен, че въртенето на стрелките трябва да бъде премахнато. По думите му всяка държава от Европейския съюз трябва сама да реши към кое часово време да се придържа.

Въпреки това Юнкер призова държавите членки да се консултират помежду си, преди да вземат окончателното решение.

#1 TheRock 25.10.2018 в 13:02:30

Стига с простотиите! Валидно е астрономическото време в нашия часови пояс. А то е GMT+2 часа.

#2 d0ni 25.10.2018 в 14:54:21

Как ти хрумна? Природата ли е измислила часовете? Природата ли е измислила Гринучкия меридиан и е решила той да е начален? Тези неща се определят от хората, в зависимост как им е по-удобно. Аз съм за лятно часово време.

#3 Онуфрий 26.10.2018 в 00:06:32

Най ми е смешно като кажат "спим с един час по-малко" (или повече). Спрямо какво бе? Ако спиш примерно от 22 до 6ч това са осем часа сън независимо дали е лято или зима или нещо друго.

#4 explorer 26.10.2018 в 08:24:34

@Онуфри, не си бил часови на пост по време на смяна от лятно към зимно време или обратно ;)

#5 dedo adji 26.10.2018 в 09:27:17

Онуфрие, като станеш в 6ч ще видиш, че то станало 7 и влакът заминал. В тоя ден трябва да си навиеш будилника на 5. Ако не можеш с по-малко от 8 часа ще трябва да легнеш по-рано и да изтървеш биг брадър или турския сериал. И пак трудно ще заспиш. Ще си го наваксаш след 1/2 година. А горкият изсл-л един път в живота се претоварил, защото на началник караула не му стигнал акълът да раздели 1 час между часовите. За 45 дни преход от Аржентина до Китай съм въртял стрелките 14 пъти и още съм жив. Смяната причинява само леко неудобство, което обаче не се компенсира с нищо и може да се мине и без него. По изключение съм съгласен с павето, че е най-правилно да се приеме астрономическото време, но и другото не е катастрофално, само да не се въртят стрелките през 6м.

#6 Онуфрий 26.10.2018 в 12:28:38

@Онуфри, не си бил часови на пост по време на смяна от лятно към зимно време или обратно ;) =================================== За 2 години казарма достатъчно съм бил на пост, но не помня дае имало подобен проблем. Онуфрие, като станеш в 6ч ще видиш, че то станало 7 и влакът заминал. В тоя ден трябва да си навиеш будилника на 5. =================================== Голям проблем - два пъти в годината...

#7 Дракон с кисело зеле 26.10.2018 в 16:22:51

Аз в казарма не съм бил, обаче съм работил на нощни смени и ми е било, така, интересно това да работя един час по-малко или един час повече при минаването от зимно на лятно време или обратното. Тая простотия просто трябва да спре - в ония времена ми разбърникваше биологичния часовник абсолютно, а и не само на мен.

#8 Hannibal Barca 26.10.2018 в 16:27:36

Дедо Хаджия, по принцип повечето пъти съм съгласен с твоите мисли, но този път сбърка. Постоянното лятно часово време е по-добрият вариант. Благодарение на него ще имаме повече естествена светлина през активната част на денонощието и ще имаме по-висок БВП (за туризма, строителството и прочие). Потърпевши ще бъдат само таксиметровите шофьори, обирджиите и служителите на градския транспорт. Хората вече се будят с "умни" телефони, които автоматично сменят часовото време (и спокойно, това автоматично ще отпадне, когато приемем постоянно лятно часово време). Както беше казано в другите коментари, няма нищо "естествено" в зимното часово време, защото само изгревът и залезът са естествени. Постоянното лятно часово време е правилният избор.

#10 deowin 26.10.2018 в 23:55:05

От гледна точка на астрофизиката, животът на всеки от нас е пренебрежимо нищожно увеличаване на локалната ентропия, със всяко ядене намаляваш ентропията на околната среда за да помогнеш на тялото си да запази твоята по-висока ентропия - да продължи да живее - което ще правиш за пренебрежимо нищожен период от време. Не виждам да го даваш като аргумент защо няма никакъв смисъл да ядеш.

Новините

Най-четените