Уволнение за лекаря, качил снимки на родилка във фейсбук

Доцент Иван Трифонов, завеждащ родилното отделение в акушеро-гинекологичната клиника на университетската болница в Стара Загора, ще бъде уволнен дисциплинарно заради качени във Фейсбук снимки на пациентка, придружени от обидни коментари. Това съобщи директорът на лечебното заведение Йовчо Йовчев.

Във профила на акушеро-гинекологичното отделение във Фейсбук Трифонов качи снимки, на които позира с окървавена престилка заедно със свои колеги до току-що родила пациентка.

Снимките са придружени от текст, озаглавен "Равносметка на едно банално нощно дежурство", който гласи: "Доц.Трифонов, Д-р Мангърова и Д-р Танчева в поредното спасяване на живота на циганка с N-раждане, напречно положение на плода, предруптурно състояние на матката, с тежка пневмония и 42 градуса телесна температура... Освен всичко беше яла някакви гадости, което наложи да отваряме червото да се убедим, че не е глътнала джобен часовник... Ситуацията, разбира се, се развива в 4 часа сутринта, събота срещу неделя... P.S.- не се оплакваме! Хвалим се !".

"Доцент Трифонов ще бъде дисциплинарно уволнен, от останалите съм изискал писмени обяснения. Това е погазване на всякакви етични норми на поведение между лекар и пациент" , заяви директорът на болницата д-р Йовчев.

Текстът и снимките бяха свалени от страницата на АГ отделението.

 

#1 TheRock 18.06.2015 в 15:10:12

Ха сега журналистката да ходи да води ражданията и да прави операции!!! Не сме народ а мърша!!!

#2 Дара 18.06.2015 в 15:57:17

Журналистката няма да отиде да изражда деца. Но ако не се спрат такива изцепки като на доктора, следващя път когато отидеш на лекар , той ще обясни публично къде те е сърбяло, какво ти е преглеждал , къде ти е бръкнал, от кой квартал си, кога си отишъл, кой те е докарал и т. н. Плюс някоя недодялана шегичка по твой адрес. Плюс снимка на части от тялото ти. Е , ако не твои, на жена ти. Уважавам лекарите, но и очаквам уважение от тях.

#3 huskytail 18.06.2015 в 15:57:50

По-добре журналист да изроди детето ми пред такъв простак и идиот! Българското здравеопазване е огледално на българското общество- расистко, арогантно, далече от цивилизования свят. Медицинския персонал би трябвало да е много нива над средностатичстическия Ганьо, но всеки що-годе кадърен и човечен или бива смазан от работа и колегите или бяга. Доцент Ганьо Балкански ще е също толкова деликатен в преценката си, професионалист в работата си и с всяка друга родилка- не само "циганката раждаща Н-брой деца". Той е над тривиални отживелици като статистиката за цялата държава на циганките и бройката деца, която раждат. Прекалено възвишени разсъждения се изискват, за да прочете човек малко какво се случва с цялата деморграфия на въпросното малцинство- механичен, естествен прираст (ако изобщо знае какво значи това). Този масов, елементарен расизъм в България е срамен за честта ни като народ, за това как НАС ни третират като третокласни хора в Западна Европа и се оплакваме от това, но ние се пъчим и се мислим за повече от другите. Смях..

#4 huskytail 18.06.2015 в 16:02:42

Дара, и с Вас съм съгласна. Самата аз смятам, че човек или се отнася с уважение и професионализъм към всички или към никой. Точно такъв "лекар" е говорил невъзпитано и вулгарно и почти е оставил майка ми да умре, а сме далече от цигани (майка ми е възпитан, образован, IT специалист). Време е да поставим в държавата ни един санитарен минимум на държание за всички, за да заживеем в едно нормално общество.

#5 паяка 18.06.2015 в 16:14:22

А колко по-цивилизовано би било гинеколозите тихичко, тайничко, просто да им връзват яйцепроводните тръби, като не искат да се занимават с контрацепция циганките. Ама как да го правят, като те от това се хранят- от ражданията си. Равносметката е - спасена много болна циганка, бебето й - също, уволнен шеф на отделение, доцент, Ивчето, дето се е възмутило, получи 5-те си минути слава, сайтът с упорито падащо ниво се поразмърда от летаргията, а ние простосмъртните коментиращи си мерим ценностната система.

#6 TheRock 18.06.2015 в 16:38:21

huskytail | 18.06.201515:57 По-добре журналист да изроди детето ми пред такъв простак и идиот! .......... Внимавай какво си пожелаваш!!! Така както е тръгнало и на това можем да станем свидетели.

#7 Дракон с кисело зеле 18.06.2015 в 17:36:31

О, прекрасно, спасил живота на жената и детето й, а го награждават с дисциплинарно уволнение. И после се чудим какъв е проблемът на здравната ни система. Ей така, заради две приказки, написани след извършването на сложна операция... Или какво, лекарите нямат право да бъдат бесни на пациентите си? Нямат право на гняв? Я стига. И да, ясно е, че лекарите трябва да се научат на по-човешко отношение към пациентите, но това не е начинът. Като уволниш доказан специалист за няколко изречения, които е написал, след като си е свършил брилянтно работата, какво съобщение изпращаш на съсловието? Не е нарушил лекарската тайна, не е нарушил етиката, не е извършил нищо нередно... Или никой от тези, които сега пишат против него, не е недоволствал в Интернет от работата си?

#12 Scooby Doo 18.06.2015 в 20:40:10

Значи докторът е спасил 2 живота - на циганаката и на циганчето и бива уволнен заради това, че не си налага автоцензура. @huskytail дано ти се се сбъдне желанието, и дано си жива да разказваш. @Zlatina Boncheva това от Блиц ли го копнахте, щото гледам, че за всичко от там се осведомявате. Много лесно се подвеждате и плюете по тези които ви спасяват живота. Препоръчвам посещение на кое да е спешно отделение през малките часове. А за тези от региона заповядайте в спешното на УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив през някоя нощ. Вход свободен

#13 deowin 18.06.2015 в 20:55:24

>лекарите нямат право да бъдат бесни на пациентите си? Нямат право на гняв? Имат право да чувстват и мислят каквото си искат. Нямат право да публикуват снимки на пациентите си без тяхното изрично позволение. Обидните квалификации и език са някъде по средата - по закон надали има как да го осъдят, но не е особено етично от страна на лекар да изказва публично личното си мнение относно пациент, особено когато е толкова очевидно и силно оцветено от личните му пристрастия.

#15 TNT 18.06.2015 в 21:21:22

11Bichkiiata, влезнах през фейсбук и системата сама генерира тези цифри, не зная какво означават. Самият факт, че заставам зад коментара с името си трябва да е достатъчно показателен!!! Стоя зад думите си и изразявам впечатления от първо лице, а не коментари прочетени някъде из форумите или разказани от комшийката ми!!!

#16 TNT 18.06.2015 в 21:47:41

Scooby Doo, от уменията и знанията на д-р Трифонов съм лично потърпевша и не ми е необходим "Блиц" , за да бъда осведомена за професионалната му компетентност и личностните му качества.

#17 Дракон с кисело зеле 18.06.2015 в 22:25:59

Деовин, там е работата, че от снимката не се вижда нито лице, нито цвят на кожата, нито нищо. Честно, съмнявам се, че дори самата пациентка би могла да се разпознае. В самия коментар лична информация не е издадена. Даже, при все неприятния тон, няма и особено обидни думи по неин адрес. И - все пак - не казвам това нещо да остане ненаказано. Обаче - според мен поне - подобно провинение не е за уволнение, особено пък веднага след успешно проведена сложна и тежка операция, спасила два живота.

#20 deowin 19.06.2015 в 19:36:32

Дракон, вместо да се опитваш да рационализираш решението на доцента да публикува без разрешение снимка на негов пациент с това какво точно се било виждало, че пациентът нямало как да се разпознае и прочие, замисли се над факта, че доцентът съвсем съзнателно е избрал да публикува такава снимка. Какво точно има на нея дори не е съществено - същественото е, че няма позволение от страна на пациента. Тя дори не е питана. Иначе твоят начин на разсъждение е хлъзгав наклон, по който стигаме до неприятни крайности от типа на това да можем да рационализираме, например, изнасилвания - "ми какво, вярно не съм я питал дали иска, ама виж как се беше облякла, не каза не, никой не ни видя, а и я дрогирах толкова силно, че няма как да си спомня каквото и да било". Качествена разлика няма. Според мен е редно да виждаме и осъждаме всеки тип поведение, което е принципно некоректно и неетично, вместо да се чудим с кои точно детайли да рационализираме някаква негова конкретна проява защото ни било угодно на дневния ред. Убийството е винаги и безусловно неморално и осъдимо, независимо от това колко неприятен ти е убитият. Аналогична, между другото, е ситуацията с личните обиди - нещо, което 99% от коментиращите тук изобщо не осъзнават.

#22 Дракон с кисело зеле 19.06.2015 в 21:16:59

Иначе твоят начин на разсъждение е хлъзгав наклон, по който стигаме до неприятни крайности от типа на това да можем да рационализираме, например, изнасилвания - "ми какво, вярно не съм я питал дали иска, ама виж как се беше облякла, не каза не, никой не ни видя, а и я дрогирах толкова силно, че няма как да си спомня каквото и да било". Качествена разлика няма. --- Разликата между двете е огромна и очевидна. Едното е директно посегателство срещу личността, свързано с директна физическа и/или психическа травма, другото е по-близо до това физиономията на личността да се появи на запис на концерт, който е посетила. Иначе, да, съгласен съм, че пътят е хлъзгав, затова и казах, че не съм против нещо подобно да бъде наказано - но уволнението е прекалено крайна мярка. Все едно да ти счупят ръката за наказание, че си показал среден пръст на някой властимащ, след като току-що си му спасил живота. Понеже нееднократно беше спомената некомпетентност, корупция и т.н. провинения, за които въпросният лекар наистина заслужава уволнение, някой знае ли защо когато са се случили въпросните провинения, реакция не е имало? Никаква, както разбирам.

#23 deowin 19.06.2015 в 22:05:49

>спасяването на живот винаги е морално и благородно деяние Напълно съгласен. Но едно дело, независимо колко морално и благородно, няма отношение към моралността на друго дело. В случая доцентът заслужава искрена благодарност и възхищение за това, че е спасил два живота, и същевременно заслужава остро порицание за неетичното си поведение след операцията. Според мен голяма част от човешката мъка е следствие от нежеланието на хората да приемат, че в случки като горната няма противоречия - животът е шарен и един човек може да е ангел в едно отношение днес, и дявол в друго отношение или дори в същото, но утре. Копнежът на хората по един консистентен, постоянен, непроменящ се, и, съответно, лесен за осмисляне свят води до купища проблеми, породени от нежеланието да се приема реалността такава, каквато е (променяща се, относителна, субективна), вместо такава, каквато ни е по-удобна (постоянна, абсолютна). >Разликата между двете е огромна и очевидна Все още не виждам защо двата случая са качествено различни. И двете са нарушения на изконни човешки права. Разликата все още изглежда изцяло количествена. >уволнението е прекалено крайна мярка Не съм съдил дали това е крайна мярка и съвсем не мисля, че ми е работа. За това какво заслужава този човек мога да имам само лично мнение, което, следователно, няма никакъв смисъл да бъде споделяно. Съответно, не разбирам защо мислиш, че ти си компетентен или изобщо в правото си да съдиш. Единственото, което казвам, е че доцентът е постъпил противозаконно (публикуване на снимки без разрешение) и неетично (публикуване на лично мнение, особено принизяващо, особено със силен расистки привкус). Както свързаният закон, така и медицинската етика, са, според сегашното им разбиране, факти - написани са черно на бяло. Дали последвалото наказание е съразмерно няма значение. Не само защото нито ти, нито аз можем да имаме каквото и да било освен субективно лично мнение по въпроса, а защото размерът на наказанието няма никакво отношение към противозаконността и неетичността на постъпката - дали ще дадем медал на доцента, ще го порицаем, или пък ще го осъдим на смърт, вече извършеното му деяние му остава точно толкова противозаконно и неетично. Не би следвало да има как да променяме характеристиките на нещо, което вече се е случило.

Новините

Най-четените