Директорът на Музикалното училище няма да подаде оставка

Директорът на Националното музикално училище Столина Добрева няма да подаде оставка въпреки задочния си сблъсък с министъра на културата Боил Банов.

Двамата са провели среща в понеделник, след като министърът е разговарял и с група родители и възпитаници на Музикалното училище в София, които са се застъпили за професионализма на Добрева.

Банов е определил оставката като "морален казус" и е обявил, че ще назначи проверка в институцията.

"Аз административно не мога да искам оставката на никой. Не съм размислил. Как един човек, който е изключителен изпълнител и се е случил проблем с гласните му струни, след това трябва да пее, за да предаде своя опит на българските ученици. Считам, че това е грешка на директора. Тя (Столина Добрева, б.р.) не е човек без достойнства, не е случайно там. Но за мен в случая е сгрешила", казва Боил Банов, цитиран от bTV.

Причина за напрежението се оказаха противоречията около конкурса за нови учители по оперно пеене. Известната изпълнителка Дарина Такова, която подготвя ученици за Консерваторията, се е опитала да кандидатства за щатното място. Оказва се обаче, че няма как да премине през изпитните условия за преподавател в Музикалното училище, тъй като едно от тях включва прослушване по пеене - а Такова е изгубила гласа си преди години.

Нейното публично недоволство от процедурните пречки се превърна в повод за гневна реакция от страна на Боил Банов, който поиска оставката на директора на училището през пост във Facebook.

Столина Добрева коментира, че не е извършила каквото и да е нарушение, заради което да подаде оставка, а ако промени правилата в хода на вече започнала процедура заради един от кандидатите, това е щяло да доведе до обжалване и евентуален провал на конкурса.

На срещата в понеделник обаче Боил Банов е защитил обратната теза - че правилата могат да се променят и че не е съгласен с решението на Добрева да спази  процедурата.

Двамата са решили да бъде потърсен вариант Такова да стане част от преподавателския екип на училището. Сред възможностите за това е да преподава като гост-лектор или да води майсторски класове.

Междувременно Дарина Такова обяви, че повече няма интерес към мястото в Музикалното училище.

"Не съм жертва, имиджът ми не е нарушен. Не съм жертва, никога не съм се чувствала като такава, дори в най-сложните моменти от живота ми. Нямам лично отношение към Столина Добрева. Министърът на културата ми позвъни лично, за да се извини за случая от свое име и от името на министерството, което означава, че осъзнава импотентността на закона. Дано го промени... Обещала съм на себе си и на детето си, че никога повече няма да кандидатствам и претендирам за нищо в България", написа тя във Facebook.

#1 Дракон с кисело зеле 26.08.2019 в 12:58:27

С уговорката, че нямам понятие от обучението по оперно пеене (извън няколко видеокурса за самообучение, които от бая време ми висят на харда и нямам време да ги подхвана) - не мога да разбера къде е грешката на директорката в случая. Не знам как точно един учител по музика ще преподава музика, без да я демонстрира. Все едно еднорък учител по китара - може да е гениален теоретик и композитор (или дори приличен китарист, между другото), но това далеч не значи, че трябва да преподава на изпълнители. Нещата са различни, макар да има презастъпване.

Новините

Най-четените