Прокуратурата с още въпроси за смъртта на Тодор от Враца

Прокуратурата възнамерява да постави допълнителни въпроси по съдебно-медицинската експертиза за смъртта на 18-годишния Тодор от Враца, съобщи БНТ.

Според съдебните лекари Тодор е починал от сърдечно заболяване. Експертизата сочи, че нанесените при побоя травми по тялото на момчето не са довели до фаталния край, както първоначално твърдяха свидетелите на побоя посред бял ден в центъра на града.

Целта е да се изясни дали побоят над момчето може да провокира заболяването му и да стане причина за внезапната сърдечна и дихателна недостатъчност.

Прокуратурата ще коментира съдебно-медицинската експертиза в понеделник, като се очаква и отговор дали ще бъде преформулирано обвинението срещу братята Иван и Десислав Дамянови, известни като Поничките.

Те твърдят, че не са удряли Тодор, а напротив - той ги е нападнал с метален бокс. Братята и момчето се спречкали след забележка на Тодор, че Дамянови пресичали улицата много бавно. Последвалата саморазправа е заснета от очевидци, които обаче не са се намесили. Хората във Враца протестираха срещу насилието и поискаха доживотни присъди за Дамянови.

Защитата им твърди, че делото е станало заложник на обществените настроения и те несправедливо са обявени за убийци преди да е свършило делото в съда.

Прокуратурата промени обвинението от най-лекото - „убийство по непредпазливост с нанасяне на лека телесна повреда" - до най-тежкото - умишлено убийство по хулигански подбуди, което законът наказва с 20 години зад решетките или доживотен затвор.

#1 паяка 07.02.2016 в 14:34:18

Починалото момче е тренирало твърде рисков боен спорт. Вероятно ежедневно е подлагал тялото си на сериозни натоварвания. Трагичната случка е била явно с доста повече адреналин, непосилен за здравословното му състояние. Би трябвало разследващите да се поинтересуват и от отговорността на треньора му и на личния му лекар, които са длъжни да контролират и ограничават неговите физически и емоционални натоварвания.

#2 bludniq_sin 08.02.2016 в 12:10:49

От тия въпроси оставам с убеждението, че прокуратурата ще направи всичко възможно да защити спуснатото им обвинение и ако не умишлено убийство да го изкара убийство по непредпазливост. Да ама прокуратурата следва да знае, че за да осъдиш някой за убийство пък било то и по непредпазливост ти трябва малко повече от "могло да доведе" и тн. Има едно нещо, което се нарича каузална връзка и тя трябва да е безспорна - т.е експертизата трябва със сигурност да каже, че да - обективно погледнато е абсолютно сигурно, че смъртта е настъпила вследствие на това и това (нерви, стрес - ала бала). Ама прокуратурата знае ли, че стрес е имало и заради пререканието с майка си вероятно, стрес е имало и поради факта, че ще идва полиция (иначе защо ще се прави опит да се крие бокса). И още нещо за прокуратурата - да седнат внимателно да си прочетат какво означава пряк и евентуален умисъл щото ако не докажат нито един от двата нямаме вина, а ако няма вина -> няма осъдителна присъда.

Новините

Най-четените