"Росатом" подаде заявка за строителство на АЕЦ "Белене"

Руската държавна ядрена корпорация "Росатом" се включва с оферта за строителството на атомната електроцентрала в Белене. Това става ясно от официално съобщение на компанията, цитирано от ТАСС.

Според съобщеието на "Росатом" Националната електрическа компания на България успешно е приела заявката.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 г. в Официалния вестник на Европейския съюз, а днес е последния ден, в който могат да се подават оферти.  Към момента такива има подадени от ядрени корпорации от Китай и Южна Корея.

Има и оферти от "Фрам атом" и "Дженерал електрик" за предоставяне на оборудване, като фирмите може да работят и с избрания за стратегически инвеститор.

Процедурата по избора на строител за АЕЦ "Белене" трябва да приключи до 22 май догодина.

По-рано днес ядреният експерт проф. Георги Касчиев коментира пред bTV, че  е притеснителна липсата на частни европейски фирми в надпреварата, което показва, че за останалите участници проектът очевидно е преди всичко геополитически.

#2 Онуфрий 19.08.2019 в 23:51:50

Голямото изтръскване тепърва предстои (ако преоктът въобще тръгне). На сайта на Росатом в прав текст е казано, че всяка АЕЦ в чужбина е 100 години приход за руския бюджет. Сега една година ще "избират" инвеститор (макар че още от първия опит не е трудно да се познае кой ще бъде, а това дето няма да има държавни гаранции просто го забравете). След това ще трябва наново да се уреждат документи, защото от ЕС ни казаха, че считат проекта за нов, значи общо примерно 5 години преди даа започне реално строежа. През това време разбира се цените не стоят на едно място и хипер ултра оптимистичната (всъщност фантастична) прогноза за 10.5млрд Евро ще стане поне 12-13млрд. Като сложим около 5-10 години забавяне и около 50% корпупционен индекс, значи следвщаите 20 години центра я има, я няма, но пък накрая ще ни е излязла поне 20 млрд. Аз може вече и да не съм наоколо тогава, обаче по-младите запретвайте яко ръкавите, защото и внуците на вашите внуци ще го изплащат тоя ядрен кенеф. А като заработи чисто новата централа още от първия ден вече ще е на 50 години..

Новините

Най-четените