Всяка четвърта българка - жертва на домашно насилие

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие - физическо или психологическо, в рамките на интимното си партньорство. Това сочат резултатите от изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека.

Това стана ясно при представянето на проекта "Има много начини да се справиш с насилието", чиято основна цел е да повиши чувствителността на обществото към проблемите на домашното насилие.

Ръководителят на проекта Илияна Стойчева си постави амбициозната задача посланията на кампанията срещу домашното насилие да достигнат до 90% от семействата в страната.

В Алианса за защита от насилие ежедневно постъпват сигнали от жени за преживяно от тях насилие, като случаите не се изчерпват с посегателства от страна на интимния партньор. Има и оплаквания от възрастни жени, обект на посегателства от техните деца.

Организацията е оказала помощ на над 4300 жени и деца, пострадали от насилие. Те са получили реална помощ и услуги в кризисни центрове.

Преди ден, при представянето на друг проект срещу насилието, стана ясно, че посегателствата на деца над техните родители зачестяват през последните години, припомня "Медиапул".

Между 40 и 50% от жените по света са жертви на сексуално насилие на работното място. Всяка четвърта британска студентка е била изнасилена по време на следването си. Всеки ден в Европа умират по 7 жени, вследствие на домашно насилие. Едва 4 % от изнасилените търсят правосъдие.

Проектът "Има много начини да се справиш с насилието" е на стойност малко над 55 000 евро и е насочен към жени и момичета, пострадали от домашно или сексуално насилие, живеещи в рискова среда.
В рамките на проекта ще се проведат семинари в 11 града, сред които София, Варна, Пловдив, Бургас, Хасково, Дупница и др.

#1 Дракон с кисело зеле 07.10.2015 в 19:52:31

Хайде сега да дефинираме понятието "домашно насилие", така че да можем да го използваме, бива ли? В смисъл, понеже някои за домашно насилие приемат и леко повишаване на тон, не за друго. И как точно всяка четвърта студентка във Великобритания е била изнасилвана по време на следването си? Просто не го вярвам това. Т.е. вярвам го - понеже, както разбрах наскоро, според калифорнийските закони ако мъж легне с жена в нетрезво състояние, дори тя да е дала изричното си съгласие, той се води за изнасилвач. (Което е адска тъпотия.) Дали само там е така?

#2 deowin 07.10.2015 в 21:47:15

Естествено очаквах реакции на мъже в коментарите в стила "да бе да, глупости, жената била насилвана, като й фрасна един шамар ще е научи да не зее много", но не мислех че първият такъв ще е на Дракона. Честно, толкова ли е трудно да погледнеш отвъд първосигналната реакция на обида, просто защото си се асоциирал по полов признак с насилващите според данните мъже? Не, статистиката не те изкарва теб лично насилвач. Няма нужда яростно (и напълно неаргументирано) да я отричаш само и само да не излезе, че си насилник. Апропо, "каква е дефиницията на насилие" е може би добър въпрос, но не и когато е зададен реторично и след това е дадена най-удобната за теб и най-отхвърляща данните дефиниция без да има каквато и да било причина да вярваме, че именно тази е била използваната в събирането на данни дефиниция. Тоест, освен силното вътрешно убеждение, че няма как да не е така щом са се получили данни, които не ти отърват.

#3 Дракон с кисело зеле 08.10.2015 в 00:16:19

Няколко уточнения. Първо, при все тона, който използвах, въпросът за дефиницията на домашното насилие не е реторичен. Мисля, няма нужда да пояснявам, че не одобрявам физическото насилие изобщо, но всичко друго ми идва твърде разтегливо. Без използваема дефиниция горната статистика е напълно безполезна. Преди време ми попадна някакво изследване, според което седемдесет процента от домашното насилие се упражнява от жени върху мъже. Вярно, че става дума за САЩ, а не за България, но... http://newscastmedia.com/domestic-violence.htm http://newscastmedia.com/harvard_study.htm И това не знам доколко е истинно, въпреки че уж идва от Харвард. После, не съм се асоциирал с никого по никакъв признак. Просто ми е странно. Най-после, по някаква причина в последните няколко месеца ми попаднаха няколко случая с абсолютно фалшиви изнасилвания, заради които вече ми е малко трудно в цялост да се доверя на новина за нещо подобно, идваща от западния свят, особено когато става дума за студенти. Ето един такъв: http://www.washingtonexaminer.com/man-receives-sex-act-while-blacked-out-gets-accused-of-sexual-assault/article/2565978 Именно покрай подобни случаи научих, че в някои американски щати пиян човек по закон не може да даде съгласие за полов контакт. В Англия пък, понеже това се споменава в статията, в момента обвиненият в изнасилване по закон май е виновен до доказване на противното. Ако не чета грешно тук, разбира се, което също е вариант: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2930819/CPS-launches-crackdown-rapist-pray-drunk-women-Tightened-laws-stop-suspects-using-social-media-help-cover-tracks.html Това също прави споменатата горе статистика неизползваема. А, несвързан с нищо конкретно любопитен факт, според българския наказателен кодекс мъж не може да бъде изнасилен нито от жена, нито от друг мъж. Ако искаме равноправие, хайде това да се промени.

#4 deowin 08.10.2015 в 00:36:46

>Това също прави споменатата горе статистика неизползваема Какво точно твърдиш? Че два отделни конкретни случая, в които някой несправедливо (според твоята и, точно толкова несъществено, моята лична преценка) е обвинен за изнасилване, при което, забележи, стават публични и се подхващат от медиите дотолкова, че дори ти разбираш за тях, по някакъв начин имат отношение към валидността на абсолютно несвързани с тези два конкретни случая изследвания и статистики? Това би било точно толкова добър аргумент, колкото, например, прохладното време днес в Ню Йорк някак си опровергава данните за глобалното затопляне и, например, конкретно за измерено най-топлата 2014-та. Да, определено можем да инвестираме умствен ресурс като, аналогично, се опитаме да дефинираме думата "топло" максимално добре, но, според мен, е малко по-продуктивно вместо това да помислим дали глобалото затопляне ни е проблем и, ако да, как да се борим с него.

#5 dedo adji 08.10.2015 в 10:42:36

Една жена съдела един човек за изнасилване. Към края на делото, когато било ясно, че е 99% осъден, му дали последна дума. Той казал: -Господа съдии, подчинявам се на вашата присъда. Само моля за намаление на обезщетението, което трябва да плащам, защото и аз претърпях щети. Изкълчих си рамото докато й вдигах краката. Жертвата го прекъснала: -Лъже, господа съдии, аз сама си ги вдигах.

#6 krismin 08.10.2015 в 10:46:59

@Дракон с кисело зеле Хайде сега да дефинираме понятието "домашно насилие", така че да можем да го използваме, бива ли? В смисъл, понеже някои за домашно насилие приемат и леко повишаване на тон, не за друго. ************* Преди да си отвориш устата и да напишеш куп глупости както обикновено правиш, е хубаво да знаеш, че не си ти този, които трябва да дефинира понятието "Домашно насилие". Законодателят го е направил вместо теб и то много добре. Член 2 от Законът за защита от домашно насилие гласи :Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) (1) Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. (2) За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие. Този закон и процедурите, свързани с него са много добре уредени. И всяка жена трябва да е запозната с него и да си търси правата. А ти ходи се прави на мъж някъде другаде.

#7 Rowan 08.10.2015 в 11:04:14

@krismin: Язе мога ли да се жалвам за „принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права“ по смисъла на Чл. 2 от ЗЗДН, порадищото много сакам да го тура на комшийката, пък и тя е навита, ама откак жената разбра, не ма пуска сам и до магазина да отида?

#8 dedo adji 08.10.2015 в 11:13:27

Ако назначат крисмин за съдия ще опандизи всеки мъж, който откаже да купи на жена си обувки за 800 лв - "икономическо насилие", или да пусне дъщеря си на дискотека с алкохол и друга консумация - "принудително ограничаване". Мяркал съм подобни случаи в пресата. Снимката е неясна, но е по-скоро жена. И като гледам размаханата сопа, не завиждам на мъжа й. Но той не може да бъде жертва на домашно насилие.

#9 скучко 08.10.2015 в 11:51:04

дълбок Дедо Хаджи! От всяка една твоя дума мъдрост струи!

#10 krismin 08.10.2015 в 11:51:27

@Rowan Жалвай се на психиатъра си, че ти е предписал много ниска доза "Лудиомил" @Дедото Селянинът си е селянин и никакъв закон не може да промени този факт. Няма защо аз да съм съдия. И за домашно насилие на се опандизва, драги. Може само да завиждаш на мъжът ми.

#11 dedo adji 08.10.2015 в 12:31:56

Крисмин, не се опандизва, защото още не си седнала на съдийския стол, неуважаема. Макар, че ще имаш доста сериозна конкуренция. Толкова общо формулиран закон може да се тълкува по всякакви разумни, неразумни и направо перверзни начини. А перверзни съдии и прокурори дал Господ и по света и у нас. Аз не съм добър в ровенето из нета, но тук в този форум съм забелязал някои колеги, които могат да изровят поне 20 случая. Оставям тази неблагодарна задача на тях. макар,че нищо не може да запуши устите на бесните толерасти, освен тлъстият кокал. И с кокала в уста продължават да бълват.

#12 krismin 08.10.2015 в 12:44:11

Неведението и незнанието ти е просто покъртително, иначе претенциите ти са големи. Първо прочети закона, после се прави на умник. Искрено съчувствам на жена ти, ако имаш такава, естествено. Не ме занимавай повече с глупостите си.

#13 Дракон с кисело зеле 08.10.2015 в 14:35:42

@deowin Проблемът е, че случаите не са единични. Другият проблем е, че, ако не съм прочел третата статия, която линкнах, абсолютно погрешно, в Англия обвиненият в изнасилване е виновен до доказване на противното. Което означава, че който не е обвинен, той не е осъден, защото противното в общия случай е невъзможно да се докаже. Това прави статистиката за Англия неизползваема - а, според написаното горе, двайсет и пет процента от студентките там биват изнасилени, което, както си казах, ми се вижда абсурдно. И, както се оказа, не е вярно: https://en.wikipedia.org/wiki/Campus_sexual_assault#cite_ref-NUS_britain_23-0 Сори за линка към Уикипедия, обаче върши работа за целта. Цитат: A 2014 study of students in Great Britain found that 25% of women had experienced some type of sexual assault while attending university and 7% of women had experienced rape or attempted rape as college students. Не че седем процента са малко, разбира се, но са доста по-малко от двайсет и пет. А "sexual assault" е доста обтекаемо понятие. Трябва да прочета цялото изследване, но така, както го виждам за момента, в него може да се включи всичко от по-продължително заглеждане до опит за изнасилване. @krismin "Домашно насилие", според дефиницията, която ми даваш, също е обтекаемо понятие. Един мъж може да упражнява "икономическо насилие" и "принудително ограничаване на личния живот", ако не чета грешно, и ако каже на жена си да не дава луди пари по козметични процедури, при положение, че семейството закъснява с наема и има да плаща сметки за ток. Примерно. Или една жена упражнява същото, ако каже на мъжа си да не си харчи заплатата по кръчмите, при положение, че им трябват пари за детето. Пак примерно. Тази дефиниция е достатъчно широка, че абсолютно всичко да попадне в нея.

#14 dedo adji 08.10.2015 в 14:40:31

Крисмин, глупостите ми не са за твоя консумация. Споделям ги с другите във форума. Тебе нищо не може да ти отвори очите. Между другото, не завиждам на никого. (е, малко, на Бил Гейтс) А жена ми не завижда и на Билгеийтсовица.

#15 John Smith 08.10.2015 в 15:17:14

По смисъла на Закона ,Другарю Рован , а именно Чл. 3. "Защита по този закон може да търси всяко лице, пострадало от домашно насилие, извършено от: съпруг или бивш съпруг;" Вие имате право на защита , защото Ви е отнета личната свобода, в частност " да го турите на комшийката . Чл. 7. (1) Компетентен да наложи мярка за защита е районният съд по настоящия адрес на пострадалото лице, а в случаите по чл. 4, ал. 2 - районният съд по местонахождението на районното полицейско управление, на чиято територия е потърсена защитата. В съда депозирайте молба по Чл.8 и я придружете с писмено обяснение на комшийката , а именно , че няма против да и го турите. Жена Ви ще бъде осъдена и по Чл.4 т.2 ще трябва да напусне жилището ,а Вие ще имате терен да го тургвате на комшийката на спокойствие! Ако съдията е благосклонен ще и наложи и глоба по чл.5 т.3 в размер на иляда лева, та да имате пари и за бира. Търсете си правата Другари, жертвите сме ние - мъжете!!!! Къв е тоя свят ,питам ....дето те ограничават да го туриш на комшийката!!! Диктатура...по лоша от тая в Русия и С. Корея

Новините

Най-четените