Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Заради лошото време все още няма български череши на пазара

Забавянето на зреенето на черешите може да създаде рискове за цялата реколта Снимка: iStock
Забавянето на зреенето на черешите може да създаде рискове за цялата реколта

Лошото време е причината все още дори най-ранните череши от региона на Кюстендил да не са узрели и да не са влезли на пазара. Производителите от региона за пръв път от години насам ще започнат кампанията по брането след 1 юни, съобщава Nova.

Един от ранните сортове череши в Кюстендилско носи името "11 май", тъй като всяка година на този ден те са зрели и първи стават готови за ядене. Тази година обаче близо 10 дни след 11 май този най-ранен сорт продължава да е зелен.

"Годината е много закъсняла. Друга година по това време вече имаше зрели череши, просто годината е назад", коментира производителят от с. Лиляч Росен Тодоров.

Той разкрива, че бавното зреене на черешите създава вече рискове от това реколтата да се окаже силно засегната.

Въпреки това забавеното зреене вероятно няма да се отрази на цената, защото тя вече много години не се променя в посока нагоре.

Наред с рисковете, закъснението на черешите притеснява и заради спецификите на пазара, защото в един момент вкусният червен плод може да се окаже не толкова атрактивен.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените