Акционери на Facebook искат отстраняването на Марк Зукърбърг

Акционери във Facebook за пореден път се опитват да отстранят Марк Зукърбърк от председателското място и да променят структурата на акциите в компанията, която според тях не е справедлива.

Ежегодната среща на акционерите ще се проведе на 30 май, а вече са потвърдени предложенията на акционерите, които ще бъдат гласувани тогава. Две от тях са свързани с опити за промени в ръководството на социалната мрежа.

Едно от предложенията е за отстраняване на Зукърбърг и наемане на независимо ръководно лице на негово място, съобщава Business Insider.

От Facebook обаче се обявяват против това предложение и призовават другите акционери да гласуват срещу него. Според официална позиция на компанията бордът на директорите функционира добре в сегашния си формат и не виждат как независим председател на борда ще осигури по-добра насока на компанията.

Шансът предложението да стане реалност е наистина малък, въпреки че е подкрепено от инвеститори, които държат акции на компанията за около 3 милиарда долара. Подобно предложение през 2017-а срещна одобрението на много акционери, но беше отхвърлено заради силата на Зукърбърг при гласуванията.

Причината е в това как са структурирани акциите на компанията. Акциите клас B имат 10 пъти по-голяма тежест при гласуванията от тези от клас А. Зукърбърг реално държи повече от 75 процента от акциите клас B, което означава, че контролът при гласуванията е в неговите ръце.

Промяната в структурата на акциите е друго предложение на акционерите, което ще бъде гласувано на 30 май. От компанията призовават то също да бъде отхвърлено.

Новините

Най-четените