Социология по никое време

Стоите си вкъщи в понеделник, в 2 следобед, в средата на август, хапвате кротко пред телевизора, а на вратата се звъни. Социолог идва, за да ви зададе въпроси за международното положение. Вие отваряте широко порти, каните социолога в хола и се отдавате на геополитически анализи - понеже си нямате друга работа.

Ако този сценарий ви звучи сюрреалистично, не сте единствени. Да избереш сезона на отпуските, за да мериш политическия пулс на нацията, си е сериозно творческо дръзновение. Още повече - да събираш анкети по домовете, докато активната част от "представителната" извадка е на море в Гърция.

Но няма невъзможни неща за българската социология, както вие много добре си знаете. Това показа и последното проучване на "Маркет Линкс".

Първият въпрос е: „Какво е отношението ви към политиката на следните държави и съюзи?" Следват изброени Русия, ЕС, Германия, Франция, САЩ, Турция.

Интересното е, че не става ясно коя политика се визира - международна или вътрешна? Политика по отношение на България? Или спрямо Крим, Сирия, Виетнам? А може би по отношение на олимпийския допинг и сексуалната ориентация?

На всеки от респондентите, които са се намирали в домовете си по време на изследването, е дадено демократично право сам да интерпретира въпроса, както пожелае. Изследването поставя на най-високо място по одобрение недефинирата политика на Русия (74%), а на най-ниско - тази на Турция.

За мнозина политиката се свежда до онова, което чуват по новините или прецъкват във Facebook от "Брадва" и "Секира". За тях Русия е спасител, Турция - поробител, а Европейският съюз - соросоиден заговор срещу хетеросексуалния православен батка. За тях робството е гордост, снишаването - национален спорт. За тях Владимир Путин е герой, подобен на Динко от Ямбол. За тях резултатите от социологическото проучване звучат логично.

За други обаче няма как да не се появят подозрения - проведено през август, изследването се появява в много подходящ момент. Когато дъвката за АЕЦ „Белене" отново влезе в устата на властта. Когато Путин вдигна телефона на Борисов за пръв път от 3 години. Когато Турция и Русия отново са приятелски държави, здрависващи се на границата на ЕС. Когато наближиха президентски избори и всеки "русофилски" глас тежи колкото три "реформаторски". Когато основният конкурент на ГЕРБ за "Дондуков" 2 приравни включването на натовски изтребители в охраната на българското небе с унищожения военен суверенитет след Първата световна война.

В същото проучване защитата на българските национални интереси е интерпретирана като пълна противоположност с общия интерес на страните от ЕС и НАТО, съвсем сериозно:

Какъв е изводът? Три четвърти от българите "обичат" Русия, а ако утре се проведе референдум за BGexit, ще надминем по сепаратизъм и най-заклетите шовинисти от UKIP.

Социологията сигурно е важна наука някъде по света. Тук обаче все по-често започна да се ползва по поръчка на клиента - удобно оправдание за нечии маневри по никое време. Пардон, тъкмо навреме. Все пак избори.

#4 dedo adji 01.09.2016 в 16:32:22

А бе Павуре, много я емна тая Златина, бе. Какво искаш от женицата? Тя си казва, че работи по поръчка на клиента, казва си и клиента. Честно и почтено. Уплашила се е, горката да не се проведе референдум против любимите й ЕС и НАТО. Споко, Златинке над тебе бдят натовските изтребители. Те ще прострелят всеки враг, долетял от север. Аз пък даже намерих известно успокоение в цитираното проучване, което съм пропуснал, може би защото се прибрах на 20-ти август. Че от вредните и опасни за България страни българинът поставя на първо място Турция. Значи не са се свършили българите в България. А то понякога на човек му се струва, че са останали само Златинки. И известно учудване, че наследниците на великата партия-майка чак сега, с 15-20 годишно закъснение са се усетили за изгубения български военен (де да беше само военен) суверенитет.

#5 dedo adji 01.09.2016 в 19:42:28

Патриоте, не слагай България и Русия в един кюп. Иначе ставаш същият близач като Златина. Аман ти и патриотизма.

#6 deowin 01.09.2016 в 20:50:07

Та, да.. това е което България има като патриоти.

#7 dedo adji 01.09.2016 в 22:38:31

Прасчо, България си има и достатъчно нормални патриоти, а това е твоят opposite number, който си мисли, че спасението на отечеството е в избора на big brother. Toй поне включва и България, а ти само нато и евроатлантическите ценности.

#8 dedo adji 02.09.2016 в 14:20:51

Кафето, защо изтрихте патриота? Не, че ми е приятел или харесвам дивотиите, които пише, но ако триете само заради един призив да ж. русия и един забранителен знак за нато, ще останат да ви четат само прасчо, ролинс и павето.

#9 deowin 02.09.2016 в 16:29:51

>твоят opposite number Моят.. ъъ.. какво? Може би е по-добре да се придържаш към българския език, в него долу-горе уцелваш словосъчетания, които наистина са използвани. Апропо, опитай се да намериш един единствен мой коментар, в който казвам "да живее САЩ" или твърдя, че България трябва да има или няма каквито и да било отношения със САЩ. АКо липсва, то може всичко да е в главата ти и само в нея. Както, според мен, убеждението ти, че разбираш английски на поне основно ниво.

#10 dedo adji 03.09.2016 в 00:27:30

Прасчо, винаги се стремя да се придържам към българския език. В случая не мога да намеря еквивалент на opposite number. В края на краищата аз съм дядо хаджия, не съм дядо Вазов нито Валери Петров. Всички твои коментари крещят "САЩ са най-велики, равнявайте се всички по САЩ" Английският ми е наистина на основно ниво. Една англичанка от British Council ме пита "Ти откога живееш в България?"

#11 deowin 03.09.2016 в 01:05:57

>Всички твои коментари крещят Нужен цитат. Също, "крещят" предполага показана емоция, в интернет това са главни букви, удивителни, емотикони. Цитатът ще трябва да съдържа таквиа. А без цитат излиза, че ми слагаш думи в устата, каквито никога не съм изрекъл, и то някакъв набеден конкретен тон. И, не, характерното за твоя вид "аз така го чета между редовете" не е еквивалентно на цитиране. Последно, когато нивото ти на един език е основно, може би не е чак толкова ужасна идея да го избягваш, иначе обикновено ставаш за смях.

Новините

Най-четените