Комунизъм - менте

Комунизъм ли бе да го опишеш....

Колкото повече хора питате, толкова повече частни истини ще получите в отговор. Така вместо да се изяснява, 25 години по-късно представата за режима на сивите каскети е шарена като бразилски карнавал.

Може да наречете това нехайство на историците, луфт на образователната система, безотговорност на медиите, колективно забвение или просто добре работеща политическа пропаганда, но каквито и да са причините, следствието е факт. Важат митовете.

Малко статистика от последното изследване на „Алфа Рисърч", свързано с кампанията „25 години свободна България": през 1991 г. 76 на сто от българите имат негативно отношение към Тодор Живков. През 2014 г. 55 на сто от българите имат положително отношение към Първия от Правец.

Соцът някак стана гот, проби маркетингова ниша и успешно продава стари лозунги и стари символи, особено на една част от населението, която просто иска да засити своето любопитство. Медиите, вместо да пукат балони, надуват още по-големи и разпъват на цял екран захаросани картини за Людмила Живкова, Ванга и всички контролирани екзотики на соца.

Държавата в лицето на стария-нов министър на културата направи най-смешния музей на комунизма, в който няма оценка за онова време, а има само изкуство, дори симпатично, на моменти талантливо.

Учебниците ..., учебниците на българските деца миришат на соц, те са страхливи, скучни, а учителите им избягват да изказват мнение, за да не засегнат някого - също като държавната телевизия, която празнува 55 години и на която не й мина през (колективния) ум, че има за какво да се извинява за 30 от тези 55 г., защото основната сила на режима беше манипулацията и контролирането на информацията.

Чували ли сте за аварията в Чернобил? А знаете ли колко дни по-късно "медиите" казват за катастрофата? Съобщението за атомния дъжд идва 5 дни по-късно - в малка колонка във "Вечерни новини" се съобщава за станалото с уверението, че опасност за здравето на гражданите няма.

Това го няма в музея на комунизма. На практика няма надежден източник на информация за комунизма. И това е проблем.

Те са родени в края на червената диктатура

почти са прохождали, когато Берлинската стена пада, или са заченати заедно с демокрацията. Докато връстниците им в Германия учат за Холокоста, техните учебници по история мълчат за престъпленията в Народна република България и маркират бланкетно тези сладко-кисели 45 години.

Заради избирателното свойство на човешката памет, едни им говорят за строя на тоталния ред, а други - за строя на тоталитарната сигурност. За вкусните луканки и безплатното образование. За опашките за портокали и затворените граници. За пълната заетост срещу Строителни войски и лагера в Белене.

Естествено, че комунизмът е и ще остане блян за възрастните хора, макар че износиха на гръб абсурдите на плановата икономика, платиха на по-равните сред равните между тях с лихвите, създадоха децата на новото светло поколение, което реши да скача по площадите заради свободата, а сега живее в съсипана държава и гони своите деца в чужбина.

И те, българите до 30-годишна възраст, формират мнение основно от чутото от техните бащи и баби, видяното по филмите и прочетеното в книгите и интернет. Резултатът е, че 94 на сто признават, че почти не са запознати със случилото се между 1944 г. и 1989 г. Не знаят коя точно стена е съборила диктатурата в Източния блок. Претенцията за задълбочени знания имат нищожните 2 на сто.

Истината не е художествена измислица

Ако припишем завидния рейтингов лупинг на систематичното реабилитиране на Тодор Живков в политическото говорене, то един друг факт е по-тревожен: 57 на сто не знаят кой е Георги Марков, 59 на сто нехаят за Лех Валенса и Хелмут Кол, 71 на сто не са чували са Александър Солженицин.

Една пета от населението на България сякаш е паднала от Марс. Само скромните 10 процента казват, че знанията им за комунизма идват от училище. За останалите историографията е нечия друга художествена измислица, спомени. Държавата няма ангажимент към осмислянето на това, което й се е случило за един живот време - една утопия, изкривена някъде по пътя до анти-човешко приложение.

Ако искаме децата и подрастващите да разберат комунизма и неговото зловещо завещание върху съвременна България, те трябва да бъдат привлечени към същността на проблема. А това ще стане по-лесно като им се обясни не какво е било тогава, а какво би било днес, ако не се бе случила промяната.

И какъв щеше да е животът им

С прости и ясни примери. Че нямаше да има Cola-Cola и вносен шоколад, 200 телевизионни канала и 20 вида сирена, молове, концерт на Madonna и свободно шляене по улиците. Че плановете им за пътуване щяха да свършват до Калотина, образованието им щеше да зависи от биографията на техните родители, кариерата - от трудовото разпределение и партийната книжка, амбициите - от послушанието.

Че нямаше да имат правото да възразяват и да протестират. А правото да търпят. Че всеки понеделник щяха да мерят дължината на ноктите и косите им с линийка в класната стая, а след това да ги изпитват какво да научили. И после да се конкурират с ударниците в брането на ябълки и изливането на бетон. И доноси, трудова повинност и концлагери при отклонения от нормите.

За разликата от повечето страни в Източна Европа, българското общество все още не е дало еднозначна оценка на комунизма и се държи като свидетел в претоплен съдебен процес с отдавна изтекла давност, който непрекъснато си редактира показанията. Докато увърта, гузната му съвест е взела заложници, цяло поколение.

#3 iwan_petrow7 10.11.2014 в 08:40:42

"Може да наречете това нехайство на историците, луфт на образователната система, ..." ------------------- Много ми кънти на луфт в кратуната ти.

#4 pepe 10.11.2014 в 09:25:13

Аз май малко ще взема да защитя музея на Веждито. Преди всичко, това не е музей на комунизма въобще, а е музей на изкуството /на България/ от времето на комунизма, което като се изключат няколкото /дразнещи/ паметници, които не са най-добрия пример за такова, не е особено експонирано. И като такъв задачата му е да издири и съхрани най-добрите артефакти на изкуството от този период и може би до известна степен да представи някакви примери за разнообразието, доколкото въобще го е имало, в него. Не толкова да дава идеологически оценки на периода. Може би просто трябва да се направи и един идеологически музей на /анти/комунизма, чиято задача да е именно даването на идеологическа/морална/философска оценка на периода. Интересно е всъщност как не са се намерили хора/организации с пари и интереси досега да го направят...

#7 nikoko 10.11.2014 в 10:24:56

Ей хора. 1078 баба ми е имала пенсия 68 лева, А дядо ми 75 каквото и да бяха цените с тези пенсии едва се свързваха двата края. Но възрастните хора с малко изключение не хленчеха, а работеха. Обработваха си дворчетата и някоя нивичка, не купуваха картофи, боб, чушки и домати. Да така оцеляваха при социализъма. А сега според банда умници всички сме за умирачка, щото нямаме 40 инчова плазма и не ходим на театър и опера. Социализма беше кофти за тези които не искаха да са бездушни овце, както и за пенсионерите чийто трудов стаж е протекъл в по-голямата си част преди 9 септември. А сега е кофти за бездушните и глупави овце и за пенсионерите чийто трудов стаж в по-голямата си част е протекъл преди 10 Ноември. Е какво се е променило? Курвите, полицаите и овцете са същите. Само дето част от пенсионерите са отишли на "по-добро" място. Амин и нека бог пази България от българите.

#8 nikoko 10.11.2014 в 10:26:08

Извинявам се за годината в предния коментар 1978 е .

#9 паяка 10.11.2014 в 10:58:37

"Ако искаме децата и подрастващите да разберат комунизма и неговото зловещо завещание върху съвременна България..." Толкова е динамичен животът и така са недостатъчни тези 24 часа за едно денонощие, че ако не си твърде лично мотивиран и амбициран или професионално задължен да анализираш този период от време, никакъв смисъл не виждам. Кому е нужно на младите да се вменяват нечии нееднозначни и толкова категорични внушения. Те затова са млади, за да са чисти и прогресивни. От жалби или хулене на едно отминало време файда няма. А сегашният период, след 10-20 години, едва ли би бил обрисуван по-свежо, защото си има калните характеристики. Така че, свалете си ретроградните манипулиращи лапи от хората, оставете ги да гледат напред.

#10 Дара 10.11.2014 в 12:54:14

``57 на сто не знаят кой е Георги Марков, 59 на сто нехаят за Лех Валенса и Хелмут Кол, 71 на сто не са чували са Александър Солженицин.`` И с какво този факт е тревожен? И какво ако знаеха? И защо трябва да знаят? Образованите хора във всяка нация са по-мако от необразованите. Фактът че 43 на сто знаят кой е Георги Марков , повече 41 на сто са чували за Лех Валенса и Хелмут кол и даже 29 знаят кой е Солженицин, всъщност показва много висок процент на информираност и добри познания. Предвид на това колко малък % от населението се занимава професионално с политика , литература или история, означава че огромен процент от продавачите, шлосерите и краварите имат много добри познания. Интересно дали авторът на статията , без да проверява в интернет, може да пососчи кой и къде е иъвършил първата трансплантаця на сърце, или дали прави разлика между Луис и Кларк и Уотсън и Крик? И дали не ги бърка с Бони и Клайд? Искам да кажа , че изучаването в детайли на който и да е исторически период е интересен само за професионалистите в тази област. Много по-важно е професионалистите в други области да знаят и могат това , с което те самите се занимават. ``Учебниците ..., учебниците на българските деца миришат на соц, `` На соц. мирише всеки опит децата да бъдат занимавани с политика , вместо с технологии и възможност за развитие и творчество.

#12 vanko 10.11.2014 в 13:28:26

Прогресивният, търсещ и творящ човек прибягва до сравнения между днешния ден и миналото с ясната цел да види напредъка. Може би, за да се почувства по-уверен и спокоен. Но всъщност, ако човек стигне до такова сравнение (изключваме часовете по история), това означава, че цветовете на днешния ден са далеч от розовото... "Комунизъм - менте" - това представляваше онзи "строй". Кратко и ясно - всеки го знае. И докъде стигнахме? "Капитализъм - менте"... Уау, супер!!! И това е ясно на всички. В днешният ден най-притеснителното за мен не е амплитудата, с която систематично (вече 70 г.) избягваме равновесното си (най-доброто за нас) положение, а думата, която се повтаря и в двата случая... Така ще бъде, докато продължаваме да принизяваме свободата си и правото на избор до "блага" като популярни (но вредни!) газирани напитки, банани, 40 инча и едноседмични екскурзии в Гърция. Така ще бъде, докато всеки гони "личното щастие", очаквайки някой друг да създава отговорно общество и просперираща държава.

#13 Xaoc 10.11.2014 в 13:49:39

Пезев мисля, че си мечтае да се върне комунизма, макар че е бил още тийнейджър, когато този режим падна. Горкият или не знае какво си пожелава или за него човешката свобода не означава нищо. Да, имаше положителни неща като: безплатно здравеопазване и образование, качествена храна, спокоен живот без наркотици и цигански произвол. Имаше и всички негативи на режима, които автора е описал. Като към тях можем да добавим основните 5 марки коли, които можеха да се купят, но за тях се чакаше с години: Лада, Москвич, Вартбург, Трабант и Волга, като последната беше само за елита. Относно Кока-колата, кой ви каза, че е имало? Имаше само лимонада, етър и малина и то малината се появи късно. Малоумна беше оценката на труда - военните и полицаите, които с нищо не допринасят за икономическото развитие, бяха с най-високите пенсии и заплати и бяха на почет в обществото. На какво основание? Те имаха основна задача да поддържат режима и да следят за подривни дейности и елементи, тоест те са помагали на режима, но не и на хората...

#14 ksharp 10.11.2014 в 14:17:33

Защо изобщо трябва да говорим за някакъв псевдо-режим, наподобяващ диктатура, скрит зад посланията на Маркс и Енгелс? Та те убиха дядо ми и му взеха земите. Да горят в ада. И не, това не е носталгия по социализма - това е носталгия по младостта на някои хора. Трябва да си малоумен, за да тъгуваш по времето на празните витрини и режимите на ток, опашките за олио и доносите на ДС. Спрете вече с тия глупости и гледайте в 2015.

#17 Оня Дето Го Трият 10.11.2014 в 14:42:31

Велинов А може ли да ни открехнеш кой те кара да пиеш КокаКола или да ходиш на концерти на Мадона? А някой да те кара насила и да ядеш 20 видове сирена? Що не се затворите в една землянка с Пузев и да дърпате човешкото развитие оттам напред, щом мислите, че появата на МакДоналдс ви пречи А и все още има страни, където КокаКола няма, минавало ли ти е през ум да се преместиш там ?

#18 abductor 10.11.2014 в 15:12:49

През соца комунизъм нямаше, ама Кока Кола си имаше и тогава, в прозрачните шишета с белия печат. 40-инча плазми също нямаше, както и на запад. И тогава не беше добре, и сега не е. Всичко това, обаче, няма никакво значение, защото никой с акъла си не ще да връща "комунизЪма". Този сценарий съществува предимно в главите на разни партийни активисти, които се опитват да правят внушения в стил "трайте, че иначе лошите ще върнат комунизма". И като стана дума - Ончо, стига праща хората по землянките, ами кажи - как така твойте хора станаха първи дружки с Рапоня (видния антикомунист), та чак му и пристанаха? И как тъй пратихте при него цвета на партията ви - консомолката с кривото усте и малоумника с готиното гадже?

#19 Оня Дето Го Трият 10.11.2014 в 15:46:07

А твоите дружки от Атака български или руски националисти са последно?

#20 abductor 10.11.2014 в 15:52:50

Не съм от Атака, и никога не съм бил. Не увъртай. Повтарям: ЗАЩО се взехте с Тиквата? ЗОЩО изпратихте в правителството точно пръмовицата и малоумника?

#21 Оня Дето Го Трият 10.11.2014 в 16:09:09

А аз от кои съм, та ми задаваш такива въпроси? И как не си от Атака, като си 100% на тезите им? Или и ти като Гюлеметов вече не си от Атака, щото е малко срамно....ама тайно вътре си върло зад белокосото джудже

#22 abductor 10.11.2014 в 16:17:23

Ти си активист на сините отрепки. Аз не съм от Атака, и никога не съм бил. Повтарям: ЗАЩО се взехте с Тиквата? ЗАЩО пратихте кривоустата и дебила в правителството? + бонус въпрос: КАК приемаш съжителството ви с патриотарите от ПФ?

Новините

Най-четените