"Рожен" не е Евровизия

- А ако живеехте с 400 лева на месец, какво щяхте да правите?

- Бих платил курса по математика на големия син.

Няма да забравим този отговор на финансовия министър Владислав Горанов в едно от лексиконните му интервюта в стил "Сит на гладен не вярва".

Щеше да е много хубаво, ако беше истина, ама не беше.

То се вижда по бюджетната политика на правителството - средният българин - прототип на виртуалния Горанов - първо ще си остъкли балкона, после ще си инсталира пеещ шадраван в средата на боксониерата, а накрая ще отиде да излюпи с кеф една фуния семки на трибуна "Моци". Ако остане ресто, ще си плати бързите заеми.

Но за уроци по математика - пари няма да има.

Там е работата, че в България наистина съществуват хора, които живеят с по-малко от 400 лева на месец.

Високообразовани, компетентни специалисти, чиято професия ги прави "универсални бойци" в космическата наука.

Това са астрономите от Националната обсерватория в Рожен, които за поредна година се принуждават да се молят на държавата за унизително нелепа сума пари - 264 000 лева.

Не за да си вдигнат заплатите - просто за да покрият режийните разходи по апаратурата, която и без това поддържат с подръчни материали.

И това се случва в най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа (която не е ремонтирана от 30 години).

Само за сравнение - парите за ток и вода на "Рожен" са половината от извънредната целева субсидия за разкопките около "оня" кладенец в Плиска; една десета от извънредния бюджет на БНТ за организацията на "Детската Евровизия"; едно нищо на фона на онзи 1 млрд. лева, пръснат за лепене на стиропор по панелките.

Да разполагаш с уникално съоръжение и да го оставиш да изгние, просто защото си нямаш идея как да го използваш, си е сериозно безобразие.

Но е висша форма на цинизъм да се подиграваш с малкото останали висококвалифицирани специалисти - просто защото са достатъчно далеч от София и прекалено интелигентни, за да се правят на Божидар Димитров.

#1 pepe 30.08.2015 в 14:53:01

Аз пък не разбирам как за 25 години не се научиха да продават продукта с който разполагат. Ако оборудването им /поверено им от държавата, но с което на държавата ни очевидно не и се занимава/ струва "нещо", ако наистина е най-доброто в региона, изкарването на 250 000 лева/евро на година не би трябвало да им е проблем. Сигурен съм, че по света могат да се намерят достатъчно желаещи, разполагащи с някакво финансиране, които да искат да си купят време за наблюдение - а имайки предвид за какви суми става дума - могат да продават това време на цени, на които наистина да нямат конкуренция на пазара... Ако не друго, има университети в Гърция и Турция.

#2 pepe 30.08.2015 в 15:07:41

Видях им сайта и по всичко личи, че да си набавят250 000 лева не би трябвало да им е никакъв проблем.

#3 Шамито 30.08.2015 в 16:03:34

В света на пазарната икономика стойност имат мозъците които носят ПАРИ а не наука.Но има чисти души които я създават и тарикати които в даден момент я оползотворяват.Абсурда на човешката правда приет като демократична ценност.

#4 pepe 30.08.2015 в 16:24:56

Шамито, ти си катограмофонна плоча, която никога не се изтърква. Повтаряш до безкрайност все същите глупости. Няма "свят на пазарната икономика". Има "свят на хората" - и в света на хората /ако не у нас, то поне в света като цяло/ за наука се дават не съвсем малко пари - вярно, далеч не колкото за въоръжаване например, или дори за спорт /но какво да се прави - хора сме - "човещинка" /, но същественото е, че има предостатъчно зада се "спаси" Рожен - стига да се намери някой /от хората, на които е поверена грижата/ да си размърда малко "интелектуалния капацитет" и да намери начин да вземе част от тях /а в демократичната държава, казват, е разрешено всичко, което не е изрично забранено/.

#5 gothic 30.08.2015 в 16:47:03

Някой да схваща разликата между фундаментална и приложна наука???

#6 pepe 30.08.2015 в 17:00:03

Не се прави на интересен Готик - не сме идиоти, не си интересен.

#7 gothic 30.08.2015 в 17:10:32

Пепе, просто не ми се налага. Интересен съм. А това, за идиотите не съм го споменал. Ти го правиш....

#8 pepe 30.08.2015 в 17:33:40

Не знам дали ти си интересен - за някого освен себе си, може и да си - за някого. Обаче изказването ти за разликата между "фундаментална" и "приложна" наука не е. Отдавна никой не прави такова разграничаване на науката на "фундаментална" и "приложна". Има неща, които се "осребряват" по-добре, за останалите има различни форми на финансиране от държавни и частни заинтересовани организации. И в тези системи има достатъчно пари за строителство на огромни телескопи и цели системи от ткива. Със сигурност има достатъчно пари за поддръжка на една обсерватория. И точно "в света на пазарната икономика" науката вирее по-добре, отколкото където и да било другаде. Направо да се чуди човек как се получава този парадокс, който според дървените глави на българските "леви" - противници на пазарната икономика, би трябвало да е невъзможен. Не мисля, че повече доказателства по отношение на това, дали науката може да вирее в условията на пазарна икономика са нужни от самия факт на нейното съществуване и развитие - и най-бърз напредък, именно в условията на пазарна икономика.

#9 blanco nero 31.08.2015 в 00:46:56

Така наречените учени от Роженската обсерватория са го ударили яко на печалбарство. Посетителите се насочват в групи от по 20-30 човека в малка кошарка в двора с любителски микроскоп, в който можеш да погледнеш нещо за около 5-10 секунди и после да чакаш около 10 минути. За това удоволствие "високо квалифицирания специалист ти взима 20 лева, без да ти даде билет или касов бон. Тоест квалифицирано си ги слага в квалицифирания джоб. На въпрос има ли възможност да се види основната сграда с телескопа, отговорът беше - "като учите 5 години и вземете 56 изпита, тогава може". Любителите на космоса съветвам да посетят Планетариума в Смолян - изживяването е страхотно и няма нищо общо с ерзац астрономите от Рожен.

#10 dedo adji 31.08.2015 в 01:27:35

Бялочерния, къде си виждал истински астрономи и как ги различаваш от ерзац такива? Посещавал съм роженската обсерватория. Не помня колко платих и дали ми издадоха документ за което, но не се смятам за минат. Помисли си как ще се чувстваш, ако след 5 години учение и 56 изпита (не по пиар, маркетинг или журналистика) отидеш в генгерлика (заедно със семейството си) за 450 лв. Гледай си планетариума в Смолян.

#11 pepe 31.08.2015 в 08:38:26

Интересно, никой не ни засипва с примери на това, къде науката се развива по-добре, отколкото в страните с пазарна икономика Айде бе, дайте примери, чакам ги

#12 daysydogy 31.08.2015 в 11:31:31

Ма в булгаристан имало пазарна икономика!?!? Интересно, за първи път го чувам...

#14 conscience 31.08.2015 в 12:09:02

Значи аз влизам в кафето за да чета статиите основно на ДК, но за тази новина имам няколко негативни коментара. Ако човек живее с 400 лева е пълно малоумие да ги даде за уроци по математика и то поради чисто практически причини - за да стигне до уроците трябва да зареди калории. Високо квалифициран и компетентен като цяло не би трябвало да се моли никому за нищо. Мъчно ми е за хората, които са избрали да се образоват в умиращи дисциплини, но това не е достатъчно да ги субсидирам. Не всяка идея, която човечеството реши да преследва си струва, всъщност огромната част от тях отиват на боклука. Не е безотговорно да се откажеш от апаратура, която не можеш да поддържаш. Ако тя е действително толкова ценна, сигурен съм някой ще я купи и няма да изгние. Последно сравнението, че става дума само за Х сума пари, които са нищо в сравнение с У сума е доста подвеждащо. На мен например може да ми струва 2 лева на година да поддържам модерен телескоп на терасата си, но няма да го направя, защото не виждам нужда, подобно на държавата, да гледам толкова често звездите. И накрая за този стиропор в панелки, както стана популярно деградивно да се описва програмата за саниране. Така например може строене на магистрали да се нарече риене на каманак по пътищата, засяването на земя да фърляне на семки у калта... Идеята за санирането е единствената смислена операция на този етап - енергийните източници нито ще стават повече, нито по-евтини, така че най-разумното е да се инвестира в нещо подобно, за да не дадем последните си 400 лева за уроци по математика и после да изпукаме от студ

#15 pepe 31.08.2015 в 12:59:51

Грозев, "умнико", значи проблема не е, че държавата не дава 250 000 лева, а че не позволява на обсерваторията да стане търговско дружество. Което е много различно. Казано по друг начин - държавата не дава на обсерваторията да стане част от пазарната икономика /и да се възползва от нейните предимства /. Това е и нещото от което "загрижените" астрономи и симпатизанти би трябвало да се оплакеват и за постигането на което би трябвало да "се борят". Обаче начина за постигането на това не е като се жалват, че държавата не им дава 250 000 лева. Аз дори си мисля, че поддръжката струва доста повече и държавата дотира тази обсерватория не с 250 000. Аз не съм против това държавата да дотира научни програми - конкретни изследвания, които на свой ред плащат на обсерваторията за време за използване на приборите, а не на съществуването на обсерватория сама за себе си - "за тамазлък". Зада се превърне в търговско дружество обсерваторията може да потърси съдействие - от ЕК например /не от тези, от които търси съдействие за получаването на 250 000 лева/. Но да се реве за такива пари и в същото време да се претендира, че се разполага с ценно и дори "уникално" - поне за региона, научно оборудване - ами означава, че нещо определено не е в ред. Обратно на твърдението на автора изразено в заглавието това звучи точно като Евровизия.

#16 blanco nero 31.08.2015 в 14:39:18

Дедо Аджи, Ако имам излишни левчета, ще ги дам на учител, щото и той е учил и е по-заслужил, нежели надутия астроном. Ако искаш към тебе да са честни, бъди честен и ти.

Новините

Най-четените