Сутрешен Newscast: Грами 2019 и БАФТА - кои са големите победители

Макар и доминирана от женското присъствие (и сред номинираните, и като изпълнители и дори самата водеща Алиша Кийс), на церемонията по раздаването на наградите "Грами" големият победител беше мъж - Чайлдиш Гамбино (Доланд Глоувър).

Той спечели четири статуетки за песента си “This is America” - парче със силно послание срещу оръжието и расизма. Освен това Чайлдуш Гамбино не просто взе 4 грамита, но спечели и сред някои от най-престижните категории - за Песен на годината, Запис на годината, най-добро музикално видео, за най-добра рап вокална колаборация. "This is America".

Междувременно самият изпълнител не присъства на церемонията, а организаторите обясниха, че е отказал поканата да пее на събитието. Освен него наградите бойкотираха Кендрик Ламар и Джей Зи.

Освен него с добро представяне могат да се похвалят Карди Би, която стана едва първата жена, печелила "Грами" за най-добър рап албум със своя "Invasion of Privacy" (и едва петата номинирана в категорията), и Лейди Гага, която заради работата си по музиката към филма "Роди се звезда" и песента Shallow взе три "грамофончета".

Една от най-престижните награди - за най-добър албум на годината - отиде при Кейси Мъсгрейв за "Golden Hour".

Британската певица Дуа Липа получи "Грами" за най-добър нов изпълнител, а в категорията най-добър R'n'B албум спечели Габриела Уилсън (H.E.R) с едноименния си албум. За най-добра рап песен бе отличен Дрейк с God’s Plan.

Посмъртно бе отличен и Крис Корнел като най-добър рок изпълнител за песента When Bad Does Good.

Ариана Гранде взе първото "Грами" в кариерата си. Тя беше отличена за най-добър поп вокален албум за четвъртия си студиен албум "Sweetener, като успя да се пребори със сочената за фаворит Тейлър Суифт. Гранде получи наградата след като досега шест пъти е била номинирана за нея. Звездата обаче отсъстваше от залата, тъй като само няколко дни преди събитието тя обвини продуцента на церемонията в "лъжа" за решението си да не пее на най-голямата музикална нощ.

Даяна Рос излезе на сцената на музикалните награди "Грами" за вдъхновяващо изпълнение на два от класическите си хитове в чест на предстоящия й 75-годишен юбилей.

Певицата бе представена от внука си и се появи в рокля от ярко червен шифон, за да изпълни песента "The Best Years of My Life", последвана от "Reach Out And Touch (Somebody's Hand)". Рос е била номинирана за 12 грамита, но не е печелила, освен за цялостно творчество през 2012 г.

Неочакана поява на наградите направи и бившата първа дама на САЩ Мишел Обама, която се появи пред публиката, за да разкаже за Мотаун рекърдс, които са я съпътствали през младостта й в Чикаго.

Преди появата й водещата Алиша Кийс покани Лейди Гага, Джейда Пинкет Смит и Дженифър Лопес да се присъединят към нея на сцената, за да разкажат на публиката какво означава музиката за тях.

След това пред зрителите излезе Обама, предизвиквайки още по-голям възторг сред зрителите. "Независимо дали харесваме кънтри, рап или рок, музиката ни помага да споделяме", каза Мишел Обама.

Ето и основните наградени с "Грами":

Албум на годината - “Golden Hour” - Кейси Мъсгрейв

Запис на годината - „This is America” - Чайлдиш Гамбино

Песен на годината - „This is America” - Чайлдиш Гамбино

Най-добро музикално видео - „This is America” - Чайлдиш Гамбино

Най-добър музикален филм - „Куинси“

Най-добър нов изпълнител - Дуа Липа

Най-добър традиционен поп вокален албум My Way - Уили Нелсън

Най-добър поп вокален албум - Sweetener - Ариана Гранде

Най-добър поп соло изпълнител - “Joanne (Where Do You Think You’re Goin’?)” - Лейди Гага

Най-добър рап албум - “Invasion of Privacy” - Cardy B

Най-добра рап вокална колаборация - „This is America” - Чайлдиш Гамбино

Най-добър R&B албум - „H.E.R“ - H.E.R

Най-добра рап песен - „God’s Plan“ - Дрейк

Най-добър рап изпълнител - „King's Dead“ - Kendrick Lamar, Jay Rock, Future & James Blake и „Bubblin“ - Anderson Paak

Най-добра рок песен – „Masseduction“ - Сейнт Винсент

Най-добър рок албум – „From the Fires“ - Грета ван Флийт

Най-добър рок изпълнител – „When Bad Does Good“ - Крис Корнел

Най-добър алтернатив албум - „Colors“ - Бек

Най-добър албум с Уърлд мюзик - „Freedom“ - Soweto Gospel Choir

Най-добър електронен денс албум - „Woman Worldwide“ - Джъстис

Най-добро метъл изпълнение - „Electric Messiah“ - High on Fire

Най-добър кънтри албум – „Golden Hour“ – Кейси Мъсгрейв

Най-добър дует или група – „Shallow“ – Лейди Гага и Брадли Купър


Алфонсо Куарон

Междувременно от другата страна на Атлантика бяха раздадени и наградата на БАФТА на Британската академия за кино и телевизия. Драмата "Рома" на мексиканския режисьор Алфонсо Куарон беше отличена за най-добър филм на годината, но големият победител на наградите беше британската историческа комедийна драма "Фаворитката", която взе 7 отличия от общо 12 номинации.

Оливия Колман получи приза за най-добра актриса за превъплъщението си в кралица Анна във "Фаворитката", който донесе и награда за най-добра актриса в поддържаща роля на Рейчъл Вайс. "Фаворитката" спечели общо 7 награди от 12 номинации, включително за най-добър британски филм.

Американският актьор Рами Малек стана носител на наградата за най-добър актьор в образа на легендарния Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". За 37-годишния актьор това е първа БАФТА, макар за тази роля той вече да получи "Златен глобус", наградата на Гилдията на актьорите и също е номиниран за "Оскар".

За най-добър актьор в поддържаща роля с БАФТА бе отличен Махершала Али за ролята на прочутия джазмен Дон Шърли в "Зелената книга".

След над 30 години във филмовата индустрия режисьорът Спайк Лий най-накрая получи БАФТА за най-добър адаптиран сценарий за "Черен в клана" - експлозивна творба за расизма в Америка през 70-те години, допълва ДПА.

Най-разочароващо беше представянето на "Роди се звезда" на Брадли Купър, който получи само отличие за оригинална музика от седем номинации, и политическата комедия "Вице", която взе единствено приза за най-добър монтаж въпреки шестте си номинации.

Специални гости на връчването на БАФТА бяха британският принц Уилям и съпругата му Кейт.

Междувременно една от най-сериозните звездни вражди очевидно вече е в историята. Фотографи заснеха Брад Пит на партито за 50-ия рожден ден на бившата му съпруга Дженифър Анистън в Лос Анджелис. Актьорът, който се раздели със звездата от "Приятели" през 2005 г. след 5-годишен брак, влезе сам в хотел "Сънсет тауър", където беше партито на Анистън.

Говореше се, че Дженифър Анистън и Брад Пит отново са се сближили, след като той се раздели с Анджелина Джоли през 2016 г. Техен близък обаче каза, че не се виждат редовно, а само от време на време си изпращат поздрави.

Новините

Най-четените