Подаръкът на националите за 17-ти ноември

Националите доказаха, че за тях невъзможни неща няма и написаха история - първи неуспех срещу футболните ентусиасти от Малта у дома. 1:1.

Малтийците, само да вметнем, за последните 8 години имат 1 победа като гост на Армения и 2 равни с Грузия и Албания у дома. Останалото са към 30 загуби.

Това още не ни се бе случвало, а какъв по-подходящ ден да го видим, ако не годишнината от най-великия ден във футболния ни летопис?

17-ти ноември 1993 г. Да, да - не се живее с миналото, ще кажете.

Но на 17-ти ноември преди 21 години се преобърна всичко. Тогава с един пас на Любо Пенев и ракетен удар на Емо Костадинов изведнъж открихме, че не сме толкова дребни и незабележими.

Бием Папен и Кантона, отиваме на световно. Можем!

От години насам нищо не ни връща към онзи спомен, освен снимките. Тъжната гледка на Любо край тъчлинията в неделя вечер контрастира ярко с деня, в който той, Емо и останалите превзеха Париж.

Разбира се, след такива резултати треньорът е виновен. Но как да не ти стане мъчно за Пенев, който трябва да опитва да накара Манолев да завива и центрира, Попов да уцели вратата поне от дузпа, Минев да мисли, а Дяков да подаде поне веднъж на мач точно по посока вратата на съперника.

Изходът за Пенев е очевиден - оставка. Не само заради подозренията, че съблекалнята не го иска. И заради резултатите. И заради излъганите очаквания.

Но най-вече в името на достойнството му и това, че за победител от най-големия ни отбор няма място в една съблекалня с хората, които сега носят екипа на България.

Треньорът недоизказа някои неща, които осезаемо намекна след конфузното. Че в националния има хора, които категорично не си дават зор, е видно още от края на миналите квалификации.

То такива в нашия отбор има винаги, само се сетете колко различни селекционери смениха.
Играта на хора като Ивелин Попов и Станислав Манолев в мачовете с Хърватия, Норвегия и Малта бе под всякаква критика.

Прибавяме там някъде и незабележимият Георги Миланов, който прави силни мачове в ЦСКА (Москва). И получаваме триото от личности, които трябва да водят отбора напред.

И тримата не се напънаха дори в тягостните последни минути с Малта - ей така, да избегнем поне срама.

Пенев посочи и дузпата, изпълнена странно от капитана Попов, а и някои други моменти. Видно е, че подозира играчите. Кой знае откъде ли идва настроението на тези герои - дали не е от онези шефове в БФС, които хем поискаха Любо да си ходи след загубата в Осло, хем не намериха смелост да го сменят.

Един от тях беше в ложите срещу Малта и нападна остро селекционера след края - вездесъщият шеф на Лудогорец, който има мнение по всеки въпрос във футбола ни. Ако сме я докарали дотам Домусчиев да казва кой да е селекционер на България, можем само да се плеснем по челото и да теглим една майна на всичко.

Нещата стават трагикомични. Попов, Манолев и останалите, справедливо наречени "анонимници" от хърватските медии, свалят Любо Пенев. Него обаче го знаят по света, а и ние помним какво направи на тоя ден преди 21 години.

И да го махнат от поста или сам да си тръгне, неговата следа във футбола остава.

А тяхната?

#1 Dobri 17.11.2014 в 18:22:55

Тази статия постига две неща : 1. Авторът прави фелацио на Пенев и 2. Пише куп глупости. Това, че някой някога е имал постижения, като футболист, не го прави автоматично велик треньор или селекционер. Авторът, любител на историята, със сигурност познава „камата”. Няма да изпадам в подробности. А, това да хулиш Домусчийски , показва, колко си далеч от истинските неща във футбола в Бълхария.

#3 Dobri 18.11.2014 в 10:59:06

Добре разбирачи, аз съм супер зле, всички в националния са супер зле, Домусчиев, на който паметник трябва да дигнете, е супер зле. Само чичовото не е виновно. И след 100 тна позорна загуба, от Лапландия - примерно, вие пак няма да прогледнете. Домусчиев показа как се прави за 2 години. Пенев и бившите му съотборници , показаха как се разваля 20 години. Олигофрени.

#4 Stormbringer 18.11.2014 в 13:20:37

Добри, тук само един прави фелацио и това си ти. Само че дори не знаеш на кого - на Домусчийски ли, на Домовчиев ли, а дали не беше и Домуз Ага... И наистина изказването ти е на обикновен лаик - явно нямаш идея какво е необходимо за добър национален отбор, но пък ти харесва да го духаш и искаш да го покажеш на всички...

#5 Dobri 18.11.2014 в 14:31:53

още един г.золизец. Нали се разбрахме, че не разбирам и айде сега съм и лаик. Но, виж положените на българският футбол, виж си знанията и ще разбереш къде си и какво си. Аз не разбирам, разбират авторите на подобни статии и техните платени дружки. 30 години едни и същи управляват държавата до пълна мизерия, 20 години едни и същи разсипват футбола и пак ще се намерят тъпи и платени сополи да ги възхваляват. Докато има хора да ви плащат по 5 лева за такива статии и за такива коментари, ще има и такива като вас духачи. Не съм знаел Домосчииски ли е Домусчиев лие. Важното е, че знам какво е направил. На фона на неговото можене, тия , на които вие се гъзите, са още по-смешни. Великата мисъл на вашия човек, за супата , е точно за вас. Всички други сменят треньори , само вие капацитетите, за толко време футболистите са ви виновни - олигофрени

#6 Dobri 18.11.2014 в 14:47:24

като лаик ще ти кажа разликата каква е Домусчиев е човек даващ пари, за да има футбол - футбол на европейско ниво. Пенев, Михайлов и другите , на които се мазните с подобни статии, само точат от футбола, затова е и на това посрано ниво. Колкото и да го бършат платени писарушки, като вас, то си смърди

#7 Stormbringer 18.11.2014 в 16:34:30

така и не разбрах - каква е твоята "рецепта" за силен национален отбор? Нещо като Домусчиев шеф на БФС, Домусчиев треньор, Домусчиев вратар, Домусчиев лекар... какво още, че не се сещам?

Новините

Най-четените