Щастието за едни е нещастие за други

В съвременния футбол конкуренцията между Бундеслигата и Серия "А" е явление, което се наблюдава особено силно от средата на 90-те години.

Във времето на абсолютна хегемония на италианското първенство като брой на звездите в него и зрителски интерес през сезона 1996/97 два отбора от сравнително невзрачната Бундеслига се осмелиха да нарушат това статукво.

Първо Шалке победи с дузпи Интер и взе Купата на УЕФА, а две седмици по-късно Борусия (Дортмунд) и страшилището Юве се срещнаха в легендарен финал. Дори ако не сте гледали мача и погледнете сега съставите на двата отбора, можете да добиете представа за какъв велик сблъсък става въпрос. На терена на Олимпийския стадион в Мюнхен блестяха звездите Дидие Дешан, Зинедин Зидан, Чиро Ферара, Анджело Перуци, Кристиан Виери, Юрген Колер, Матиас Замер, Карл-Хайнц Ридле, Стефан Шапюиза и 19-годишният Ларс Рикен, който влезе като смяна и отбеляза уникален гол за 3:1! Дори класата на треньорския сблъсък между Марчело Липи и Отмар Хитцфелд бе космическа.

Така през 1997 г. се заговори за началото на борбата за надмощие между двете първенства, като освен емоционалната страна на нещата, в последните години тя има и още по-сериозни финансови измерения. Причината за това е, че в последно време „Калчото" загуби класа и отстъпи категорично от първите две позиции в ранглистата на УЕФА в полза на английската Висша лига и испанската Примера дивисион, а за сезона 2011/12 и немците за малко не ги изпревариха на третото място, което дава право на четири отбора в Шампионската лига.

Германия бе най-силно представилата се според общия си коефициент страна в миналото издание на евротурнирите и единствено победата на Интер над Байерн на финала на Шампионската лига поне временно спаси положението за италианците, но от следващия сезон няма да се брои успешната за тях 2005/06 (вижте списъка вдясно). Така отборите от Ботуша имат нужда да вземат сериозна преднина и не само да се представят добре, а и немците да падат. С други думи, настоящото издание на Шампионската лига и Лига Европа би могло да е решаващо за години напред, ако Германия успее да вземе предимство, както се очертава.

Мястото в тази класация се определя от резултатите в евротурнирите от последните пет години, като основна роля за падането на коефициента на Италия изигра аферата „Калчополи", заради която Милан, Фиорентина и Лацио не играха в евротурнирите през сезон 2007/08, а Ювентус пропусна и следващата година, тъй като бе изпратен в Серия „Б" и нямаше как да се класира.

Именно през 2007/08 Германия за пръв път направи повече точки от италианците, като тази тенденция се запази и през следващите две издания на евротурнирите. Все пак коефициентите на двете страни са сравнително близки и битката за четвърта квота през 2012 все още е открита, като всички отбори от двете страни все още са в игра и Италия засега има един повече (засега!).

Усещането за съперничество се засилва допълнително и от факта, че Байерн и Рома и Интер и Вердер са в едни и същи групи в Шампионската лига и ще играят не само едни срещу други, но и за националната кауза. Първият рунд от сблъсъците мина с поделено надмощие - Интер размаза Вердер с 4:0, а преди това Байерн бе бил Рома с 2:0.

По пътя си към финала миналата година Байерн отстреля два италиански съперника - Ювентус и Фиорентина, а в предишния сезон Вердер до финала за Купата на УЕФА отстрани Милан и Удинезе.

„Зелените" от Бремен стартираха и тазгодишния сезон с „дивеч" от Апенините - Сампдория, на последното стъпало преди груповата фаза на Шампионската лига, макар че генуезците получиха право на място в Лига Европа и продължават да трупат точки за националния коефициент.

Така и трябва, защото тази година е времето, когато отборите от Серия „А" трябва да опитат да обърнат тенденцията, ако не искат щастието за Бундеслигата да е нещастие за тях!

Новините

Най-четените