Да усетиш жегата

„Кафе и чай", отговори иронично треньорът на Украйна Олег Блохин на въпрос на журналист какво носи Андрий Шевченко на отбора извън терена. След успеха срещу Швеция в първия мач той може да си позволи подобни шегички, но в интерес на истината Блохин отлично знае, че все още тимът му съвсем не си е осигурил класиране в следващата фаза.

Носителят на „Златната топка" за 1975 г. признава, че напрежението вече се чувства в украинския лагер, като успехът в първия мач е много задължаващ.

„Според мен Франция и Англия са лидери в световния футбол. Ако Лоран Блан твърди, че отборът му е аутсайдер, това е за заблуда, защото той има страхотни играчи. Бих казал, че с победата си над Швеция все още нищо не сме постигнали. Моята задача е да дам на футболистите ми увереност и енергия, че могат да продължат след груповата фаза", заяви наставникът на украинците.

Блохин оцени, че освен преносен смисъл „жегата" като напрежение от високия залог, е фактор и в буквален - като климатични условия. „Мисля, че времето ще изиграе своята роля. Трудно е да се играе атакуващ футбол с преса 90 минути, но трябва да се справим. Радващо е, че ние повече сме свикнали на жегата в Донецк".

Без контузии в състава си, Блохин може този път да заложи на бранителя на Шахтьор Ярослав Ракитски, както заради бързината му, така и заради опита от „Донбас Арена".

Друг вариант за промяна на стартовата единайсеторка в сравнение с мача с Швеция е подсилването на средната линия с още един полузащитник, най-вероятно Руслан Ротан от Днипро, като за целта обаче трябва да махне някой от нападателите - Андрий Воронин или дори самия Шевченко, който бе герой в първия мач.

Последното все пак е малко вероятно, тъй като авторът на първите два гола за Украйна на Европейско първенство бе специално похвален от треньора си с думите, че е „възможно най-добрият пример за младите играчи".

За последно украинци и французи се срещнаха преди една година в контрола на същия стадион в Донецк, завършила 4:1 за „петлите". Треньорът на Франция Лоран Блан обаче заяви, че не е правилно да се разчита на повторение на историята, а важното е да не се повтори мачът от понеделник с Англия, завършил 1:1, който бе пети пореден без победа за Франция на голям футболен форум.

„Първите 25 минути срещу англичаните можеха да бъдат фатални", каза Блан, чийто тим все пак не е губил цели 22 срещи поред, откакто той застана начело след фиаското на Мондиал 2010.

„Срещу по-силен отбор това щеше да е краят. Трябва да играем с повече самочувствие и по-близо до вратата на съперника", заяви бившият световен и европейски шампион.

Възможна рокада в стартовия му състав може да настъпи след възстановяването на Ян М'Вила, който да замести Алу Диара. Но който и да играе, треньорът иска от него да се представя на върха на възможностите си.

„Великите футболисти винаги блестят на големите първенства, защото умеят да поемат отговорност. Ако ние имаме велики футболисти в нашия състав, това ще си проличи на терена"...

 

Новините

Най-четените