Забравени досиета: Знаете ли, че още играят?

Футболът е суров бизнес. Днес си на върха, играеш силно и те величаят, но не успееш ли да поддържаш постоянство, всичко се струтва. Загуба на форма, разколебаване, контузии - факторите, които могат да преобърнат кариерата на една футболна звезда са много.

Както и в живота, така и в спорта, винаги може да се разчита и на втория шанс, но не е голям процентът на тези, които успяват да се възползват от него.

Можем да посочим много примери, но ще започнем с Джо Коул. Знаете ли къде е сега някогашното златно момче на английския футбол?

Коул сложи капитанската лента на родния Уест Хем едва прехвърлил 20-те години, а първата му повиквателна за националния отбор дойде за него още докато беше тийнейджър.Феновете на "чуковете" обожаваха Джо, но пристигна предложение от Челси, на което не можеше да се устои.Крилото прекара 7 прекрасни години в западен Лондон, през които стана на три пъти шампион, вдигна три трофея от ФА къп и два от турнира за Купата на лигата.Но последваха трансфери в Ливърпул, Лил и Астън Вила, а Коул, който претърпя и доста травми, никога не бе футболистът, който бяхме свикнали да гледаме.В момента той продължава да играе, въпреки че повечето от почитателите на играта са изпуснали следите му.

Коул е под наем в Ковънтри от Лига 1 (третото ниво на Острова) и това можа да е послединят му футболен пристан, тъй като закъсалият Вила едва ли отново ще прибегне до услугите му.Други бивши големи звезди на играта се подвизават със значително по-голям успех в настоящите си клубове, но не се радват на вниманието, на което са се радвали преди, а много от феновете дори не знаят къде са.Вижте в галерията още забравени футболни досиета.

(Специални благодарности на нашия читател Fedar, който даде отлични предложения за включването на още имена)

#1 Fedar 12.12.2015 в 00:05:44

Дидро, вкарал си в този списък и някои играчи, които са в нормална футболна възраст (дори и съвсем млади като Пато), както и такива, които прекалено скоро бяха на голямата сцена. Аз лично бих подчертал в този списък двама - Диего Милито и Зе Роберто. Първо обаче една важна корекция - Зе Роберто НЕ е станал шампион на Бразилия, а само щатски шампион на Сау Пауло. Шампионът на Бразилия е Коринтианс. Иначе Зе Роберто е уникален, защото си беше титуляр за Палмейрас през целия сезон на 41 години, при това на специфичен пост, който изисква скорост и издръжливост - бек. Наистина уникално постижение. Диего Милито си играе в Расинг и е все така велик. Гледах му няколко мача в Аржентинската Примера и в Либертадорес, и отново беше най-забележително представящият се на терена. Загубил е малко от бързината си, но футболният му интелект и чувството му на нападател са станали още по-остри. Бих си позволил да добавя още имена към списъка: Графите - беше легендарен нападател на Волфсбург преди 10-ина години, когато вкарваше по 30-35 гола на сезон и ги направи шампиони (играха и заедно с Джеко). До лятото игра в Емирствата и се подвизаваше в Шампионската на Азия, а сега играе във Серия Б на Бразилия. Тим Кейхил - легендарен нападател на Евъртън и любимец на много от феновете на Висшата Лига. Играе си на прилично ниво в Китай - Шенхуа. Все още е национал на Австралия и даже вкара два гола в последния им мач. Асамоа Гиян - един от най-великите африкански футболисти и бивш нападател на Съндърланд. Сега играе в китайския Шанхай, където е съотборник на Демба Ба. Ейдур Гудьонсен -снажният исландец, който риташе в грандове като Барселона и Челси, сега също е в китайската лига. Треньор му е не кой да е, а българинът Ясен Петров. Мирко Вучинич -любимецът на феновете на Рома и Юве сега къса мрежите на топло в Емирствата. Защитава цветовете на местния гранд Ал Джазира. Рикардо Куаресма - португалският техничар, който преди десетилетие беше най-скъпият трансфер в Серия А, сега е съотборник на Марио Гомез в Бешикташ. Вагнер Лав - бразилската легенда на ЦСКА Москва сега се подвизава в родината си, където не спира да бележи, и последно се окичи с шампионската титла с Коринтианс.

Новините

Най-четените