Ще вкара ли Вия на Валенсия?

Всеки път, когато Давид Вия вкарва на Спортинг (Хихон), той събира двете си ръце, сякаш моли Господ за прошка, и отказва да празнува гола си, дори ако съотборниците му го прегръщат.

Изглежда болезнено за него да се освободи от чувството си за вина за това, че е поставил още един пирон в ковчега на любимия си клуб...

Въпреки това Вия няма друг избор, освен да вкарва, когато излезе на терена - това му е работата.

Но е приятно странно да гледаш как смятаният за най-добър нападател в света в момента помни корените си.

Миналата седмица Вия обяви, че няма да се радва и ако отбележи на Валенсия за Барселона.

Спортинг е биологичната майка на Вия - клубът, който го е родил, но голаджията не може да спре да вкарва на отбора от Хихон.

Валенсия е втората му майка, която го осинови, отгледа и оформи като това, което той е сега - играч, вкарващ по 20 гола всяка година.

Въпреки всичко, колкото и абсурдно да звучи, е много вероятно той да не вкара тази вечер.

Само два гола и една асистенция в пет мача от първенството и два в Шампионската лига не е точно това, което се очаква от струващия 40 милиона евро нападател.

Особено като се има предвид, че играе в може би най-силния клуб на Земята и има подкрепата на вероятно най-добрите халфове в света - Меси, Шави и Иниеста.

Тези, които следят внимателно испанския футбол, сигурно си спомнят как от началото на ноември 2007 до края на януари 2008 г. той имаше само два гола - за три месеца!

Но Вия е способен да се изкачва бързо нагоре точно, когато е стигнал до пад в развитието си. Именно затова можем и да очакваме да избухне точно днес и да избута Валенсия от първото място в Примера.

За петте си години при "прилепите" той не успя да ги изведе до титла.

Те дори не стигнаха до второто място и се класираха за Шампионската лига само три пъти. Въпреки неговия трансфер и този на Давид Силва в Манчестър Сити сега отборът се представя по-добре.

Дали това е само съвпадение? Може би да, може би не.

Но със сигурност съвпадение ще бъде, ако той вкара в първия си мач срещу Валенсия с фланелката на Барселона, както навремето вкара на Спортинг (Хихон) за Валенсия.

Тогава той засили астурийците към изпадане, а сега може да нанесе тежък удар на шампионските амбиции на "прилепите".

Със сигурност дълбоко в сърцето си Давид не би искал да разруши дома на втората си майка, но в името на успеха на Барселона, той ще го направи, макар и с неудоволствие.

Новините

Най-четените