Футболният дом на Бербатов стана на 30 години

Когато натискате копчето на асансьор, който е вграден в скала, без съмнение имате притеснения какво ще видите, когато стане време да излизате от него.

Кабинката безшумно ви качва нанякъде, за да се озовете в средата на мол, но не като нашите - забързани и пълни с жужащи хора. Хем е мол, хем е спокойно. Някак лежерно, вероятно никой не бърза заникъде и няма много грижи.

И пак продължавате да се чудите къде, по дяволите, е стадионът, на който отивате. Скала, асансьор в нея, мол... а нали на табелите долу пишеше "Стадион "Луи II"?

Той е там, отвън - в края на улицата, неголям и спретнат като всичко наоколо.

Отвън дори може и не разпознаете предназначението му. Един от най-странните и уникални футболни домове в света, сега временен адрес и на най-изтъкнатия ни актуален представител в играта - Димитър Бербатов.

На 25 януари 1985 г. стадион "Луи II" е открит и през седмицата Монако чества 30-годишнината на арената. Клубът направи фотосесия на своя дом, а когато се прави такава някъде из княжеството - едно от приказните места на Европа, кадрите са впечатляващи.

На 25 януари преди 30 години Бернар Женжини бележи първия гол на новия стадион и дава тон за 3:0 над Ланс. Оттогава на новия "Луи II" се изиграват над 650 мача. Монако домакинства около 500 пъти в първенството, още 60 пъти в евротурнирите, 15 двубоя определят носителите на Суперкупата на Европа, както и други мачове, например шоута между пилоти от Формула 1 и хора от музикалната индустрия.

Старият "Луи II" е построен през 1939 г. пак на скалата Фонтвил, най-скъпия квартал на Монако. Но съвсем до морето, до пристанището. Когато през 1985-а принц Рение открива новата арена, тя е вдигната със стотина метра нагоре по скалата. За да се стигне до стадиона от централната част на княжеството, с пристанището и магазините, трябва да се мине за по пряко през асансьора, който качва "едно ниво нагоре".

Фонтвил е странно място. Китно и малко като площ, то концентрира най-скъпите хотели в княжеството, автомобилния музей, хеликоптерното летище - свързано с аеропорта в Ница (Монако няма). Всеки квадратен метър там е злато, като цена на апартамент не пада под 1 милион евро, и то с квадратура около 35-40 кв. м.

Популярни жители на махалата Фонтвил са Бьорн Борг, Борис Бекер, Новак Джокович, Дейвид Култард, Еди Ървайн, а като вила ползва мястото си там семейството на Михаел Шумахер.

На този 18-хиляден стадион сега бродира Бербатов, но има и по-стара българска история.

Локомотив (Сф) е първият роден гост там, губи с 1:2 през 1979 г., но елиминира съперника с 4:2 в София. ЦСКА два пъти удря шампионския суперсъстав на Монако през 80-те, пълен със звезди като Етори, Женжини, Белон, Аморос и Стойкович.

През 2005-а пак ЦСКА гостува на "Луи II", но губи с 1:2 и отпада от Купата на УЕФА.

А през 1993 г. Христо Стоичков вкара един от най-паметните си голове там - за 1:0 в полза на Барселона с ракета, изстреляна от левачката и то в мач, който класира каталунците от групата на Шампионската лига.

Та тази седмица този стадион става на 30 години. По-млад е дори от Бербатов, който след няколко дни ще навърши 34. Но е видял доста, а и Европа не е виждала друг като него - като място, архитектура и чар.

Новините

Най-четените