Храбро ли е Храброто сърце на Pixar

За първи път от 17 години главният герой във филм на Pixar e жена. 

"Храбро сърце" е тринадесетият филм на Pixar. В него се разказва за принцеса с огненочервени коси, която се казва Мерида и не желае да се омъжва. Вместо кротък брачен живот, тя предпочита да язди коня си, да пие вода от чистите водопади и да стреля с лъка си, почти като една средновековна Катнис Евърдийн.

Анимационният гигант редовно включва женски образи във филмите си, сред които са очарователната Бу от "Таласъми ООД", шантавата Дори от "Търсенето на Немо", енергичната готвачка Колет от "Рататуй", умният супер робот Eва в "Уоли" и принцеса Ата в "Животът на буболечките". Ала до този момент Pixar никога не са избирали женски образ за главен герой, точно както и не са оставяли жена да режисира някой от филмите им досега. 

Дали всъщност са... но не съвсем

Бренда Чапман (известна с работата си по "Принцът на Египет") в крайна сметка бе заместена в последните 18 месеца на продукцията от Марк Андрюс. Половинчатият триумф на Чапман е точна метафора за половинчатото възприемане на женската независимост от страна на Pixar в новия им филм.

Мерида е силна, способна и смела - ала тъжното в случая е, че тя е принцеса: най-традиционната роля за женските персонажи в детските приказки. Тя е непослушна мъжкарана, ала нейните проблеми все пак са ограничени до типичните за една принцеса, най-големият от които, както винаги, си остава  бракът.

Pixar е пълен с блестящи и талантливи хора, които успяха да превърнат в правдоподобни герои плюшен шериф от Дивия Запад, екип от дружни работни пчелички и плъх, който мечтае да се изяви като гурме готвач. Минаха 17 години, откакто студиото пусна първия си филм "Играта на играчките" - ужасно много време, за да еволюират до главна женска роля. Добре е все пак, че въобще стигнаха дотук, макар че би било добре ако този фундаментален момент за студиото наистина постигаше нещо фундаментално.

Героинята, макар и бунтарка, не излиза твърде от статуквото

"Провал на въображението," коментира писателката Пеги Оренщайн, авторка на бестселъра "Пепеляшка изяде дъщеря ми". Тя визира природата на анимационната героиня, но това до голяма степен важи и за самия филм, макар и той да не е близо до дъното, достигнато от Cars 2 миналото лято. Анимацията е красива, ала самата история остава банална.

Сюжетът се развива в средновековна Шотландия, където Мерида тъкмо е навършила пълнолетие и майка й, кралица Елинор, се готви да я омъжи за един от тримата кандидати от други кланове. Това е традиция, чиято цел е да запази мира между клановете в история, обагрена от битки, следователно дълг за Мерида.

Макар и кралица Елинор да има бял кичур в стил Сюзън Зонтаг в косата си, тя е "Мис Обноски" с корона. Според нея, една принцеса не бива да повишава тон, тя е длъжна да е "внимателна", "чистоплътна", и "преди всичко да се стреми към съвършенството".

Елинор не смята брака за края на света; тя обича своя простоват съпруг Фъргъс. Ала за Мерида женитбата означава само едно - край на свободата. Изпълнена с негодувание, тя отива при вещицата, за да я помоли за заклинание, което да промени решението на майка й, ала не се спира, за да прочете дребния шрифт в споразумението с магьосницата.  

Никакво развитие - само следване на утвърдени архетипи

Най-добрите моменти от "Храбро сърце" са сцените, в които участва преобразената в гигантска мечка кралица Елинор. Ала въпреки повърхностните заучени фрази за съдбата ("Съдбата ни е в нас самите. Просто трябва да сме достатъчно храбри, за да я забележим"), нейната физическа метаморфоза представя основната трансформация. Като изключим факта, че Мерида решава, че майка й не е чак толкова зла, тя не изживява никакво развитие. Тя просто удължава времето си като мъжкарана, което е само още един архетип, който я стереотипизира като определен вид момиче.

Това не би било толкова разочароващо, ако "Храбро сърце" беше само един от многото филми на Pixar, в които главният герой е от женски пол. Именно липсата на други такива продукции насочва вниманието изцяло към историята за Мерида. Не че е нещо лошо главната героиня да бъде принцеса, просто това е толкова шаблонно и идва не от друг, а от Pixar, които обикновено блестят с нестандартното си мислене и идеи. 

В историята на анимациите има доста дами, постигнали повече от Мерида

Любопитно е дали Pixar са избрали концепцията за принцесата в "Храбро сърце" с намигване към потъващите все по-надолу Disney и остарелия им стил, атакувайки го така целеустремено със идеята за съвършено различна принцеса, пред която другите просто бледнеят. Ако това е била идеята, студиото определено се е провалило.

Мерида може и да има червена коса и да стреля като Ястребовото око от "Отмъстителите", ала Мулан успява да постигне много повече от нея. Сюзън от "Чудовища срещу извънземни" израства в по-голяма степен (буквално и преносно), макар че "няколко допълнителни пиксела в талията" не биха й навредили, коментират феминистките. Тиана от "Принцесата и жабокът" - първата афроамериканска героиня за Disney, си има професия и амбиции. В този ред на мисли би било по-удачно, ако първата женска главна роля за Pixar принадлежеше на дъщерята на Реми от втората част на "Рататуй".

Момичетата от всички възрасти имат нужда да виждат повече жени-главни герои - независимо от това дали могат да стрелят с лък и стрела като Катнис от "Игрите на глада" или пък са способни да обичат съвършено несъвършените си тела като Лена Дънам в "Момичета". Културната равнопоставеност е съществена част от цялостната равнопоставеност между половете.

Не е задължително героините, които виждаме, да са идеализирани ролеви модели. Те нямат нужда от корони. Представянето и включването на нормални момичета като водещи герои в съвременното изкуство може и ще окуражи бъдещите феминистки. За останалите, които не се наричат с това определение, е също толкова важно на големите екрани да виждат жени като себе си, защото всяка една от тях има нужда да открие своето място в света.

#1 Iratais 28.06.2012 в 13:16:32

Ronal The Barbarian е много добра анимацийка. Кой ги не е гледал па му се ще да се посмее мое да ги гледа . Тия Пиксар и те зеха да копат надоле нещо последно време.

#3 pepe 28.06.2012 в 14:07:00

Аиде пак феминистките се борят за права/привилегии. ОК, сигурно е вярно, че Pixar нямат толкова героини, колкото герои - може да е просто, защото компанията е създадена от мъже и таргета им са главно мъже или момчета. Аз оплаквам ли се, че в Cosmopolitan, Vanity Fear ili Elle работят главно жени, публиката им е главно женска и статийте им са главно насочени към жени. Да не би да искате да им се въведе задължителен процент за това каква часто от главните герои да са жени, мъже, черни, розови, хетеро и хомо. Ми да вземат феминистките да си направят една компания, която да създава анимации, наместо да се оплакват, че Pixar не го правел. Само дето едва ли някой ще гледа продукцията им, ако въобще я направят. Защо има женски списания? Защо има мъжки списания? Я всички еднакви! Един пол! И с униформи! И държавата да раздава квоти за всичко - за хранене, за дишане, за сране, за времето, което имаш да живееш!

#4 Bobby_gBG 28.06.2012 в 16:54:05

Твърдо против всякакви опити за позитивна дискриминация. Като феминистките отдавна са тръгнали в тази посока. Никаква толерастия. Въз от тука. Аман от тъпи анализи на всякакви самозабравили се драскачи, които налагат позитивна дискриминация спрямо мнозинството!

#5 Iratais 28.06.2012 в 17:31:18

Кой е почитател на японските анимета мое да гледа Shigurui . Страхотно аниме и много смисъл има у него ма не е за секи.

#6 Чоко 28.06.2012 в 20:24:28

Що за гледна точка!? Какви феминистки, какви пет лева? Някоя дама да не се и объркала хормонките?

#7 Дракон с кисело зеле 29.06.2012 в 01:14:22

Не знам кой идиот е превеждал тази статия, обаче можеше да се постарае повече. Най-малкото да се беше поинтересувал от официалния български на заглавията на някои филми или на имената на някои герои. Или да се беше сетил, че като използва думата "ала" сто хиляди пъти в рамките на една статия, далеч не постига приказно-интелектуалния изказ, към който очевидно се стреми. Да не говорим, че заради дразнещото маниерничене - което вече идва от автора, де, не от превода - ревюто вече съвсем отива в кофите. Слаба работа, Уебкафе, много слаба. Следващия път платете на някой български критик да ревюира филма, вместо на човек, който не го е гледал, да прави неграмотен превод на некадърно ревю.

#8 Дракон с кисело зеле 29.06.2012 в 01:19:38

Впрочем, поне осемдесет процента от всички произведения на изкуството, особено в киното, и особено в екшън/приключенския жанр, в който творят "Пиксар", са с главни герои от мъжки пол. И все пак във "Феноменалните", например, Еластина е също толкова важна, колкото и Мистър Феноменален - а това им е безспорно най-дивият екшън. Т.е. статията освен че е некадърно написана и зле преведена, е и фактологически грешна. Що се отнася до това "провал на въображението"... Не съм гледал филма, но... 76 % на Rotten Tomatoes, с 84% одобрение от публиката на същия сайт, 7.8/10 в imdb.com... Егати провала. Критиците го харесват, публиката го харесва, още в първия си уикенд изкарва 66+ милиона долара...

#10 Bobby_gBG 29.06.2012 в 12:33:10

Общо взето всяквите защитници на някакви малцинства, или пък войнствени малцинства като феминистките дето уж защитават жените от нещо, отдавна са забравили защо точно съществуват, и отчаяно си търсят причини за съществуване, създавайки тонове простотия по време на процеса... И щеше да е смешно, ако тъжният опит от САЩ не показваше че понякога успяват да наложат психясалите си възгледи като закон за тероризиране на нормалните хора...

#12 Bird With Teeth 30.06.2012 в 12:25:35

Аз пък съм недоволен, че няма достатъчно филми с дребни, оплешивяващи, скучни мъже с коремчета, които изглеждат на около 40, нямат осезаеми положителни качества, но пък гаднеят на дребно и очевадно миришат неприятно. Трябва ли всяко нещо да го пречупваш през собствената си политическо-социална призма? А, и да, мъжете сме шовинистични свине с косми в носа и ушите. Женските мустачки от друга страна са си ОК... ;) п.п. Възмутен съм, че филмът не засяга борбата срещу глада, рака, остеопорозата, алцхаймер, бедността в световен мащаб, липсата на образование за всички, децата с Даун, експериментите върху животни и правата на обратните! ;) п.п.п. Спомням си, че някъде из скандинавските страни, уличните знаци бяха променени да имат и женски силуети в тях, че не било честно.

#13 imperiall 01.07.2012 в 13:20:52

Iratais, Ronal The Barbarian ми е бил голям проспуск това филме. ) Мерси, че сподели идеята. А анимета не почитам, но и на Shigurui ще хвърля едно очо.

#14 Iratais 02.07.2012 в 21:43:42

Молим империал ! Ше се радвам, ако и ти препоръчаш нещо де си заслужава гледането. Таман гледам Your Highness . Не е анимация ма много смех . Иначе има анимета де мое те заболи корема от хилеж .

#15 fALLEN 02.07.2012 в 23:42:20

баси пачата тая рижата. то риж нормален не съм видел де...

#16 imperiall 03.07.2012 в 22:04:30

) Последно се смях на това: http://www.youtube.com/watch?v=YBep5hutSto Филм е на Mr. Oizo. 1вата част, ще има още. Гледах го на сайта, обаче сега виждам, че вече не е безплатно. Ако си го откриеш - гледай ;) Идиотското е, че същия Mr. Oizo ми е в класацията и за най-тъп филм. Главният герой е автомобилна гума. "Rubber". Пак се смееш, но защото не ти издържат нервите. )

Новините

Най-четените