Вече три дни в атмосферния въздух над София изтича ароматът на прясно изпечени палачинки. Явлението се намира на ул. „Сан Стефано" 35, точно при входа на метрото откъм Орлов мост, което предполага гастрономически преживявания в градския парк.
С особена вкусова интензивност се отличава палачинката с тиква (рачел), сирене, мед и канела, която с известно чудене подложихме на контролен тест. Комбинациите са изкусителни, а за момента, по данни на компетентните органи с престилки и черпак, най-много симпатии печели тази с малиново сладко, джинджифил и черен пипер (последното не се отнася за деца).
В следващите дни се очаква броят на гладните да нарасне, за жадните са предвидени сиропи от рози, малини и бъз. Дългосрочната прогнозата за новооткрития палачинков бар е оптимистична, личи си още с първата хапка - и с първите опашки.
Обявен е код „Зелен"
Кулинарите могат да се чувстват изкушени, както и огромното мнозинство от нас, бързащите, които още от детска възраст обожаваме палачинки, но рядко имаме време да ги приготвим.
Така неглижираме най-важното, според лекарите, хранене за деня - закуската. Палачинките от Harmonica обаче са готови да задоволят всеки порив на стомаха, от 8 сутринта до 10 вечерта, като предлагат и солен вариант със сирене, кашкавал, домат, маслини и магданоз.
Месо няма, сигурно вече сте се досетили. Защото има цялостна концепция за отговорност към природата, екологично земеделие и връщане на онова дефицитно качество на храните, което означава и вкус, и здраве. Надали е нужно да споменаваме първата ракета на идеята - Маги Малеева, с първата мандра и киселото мляко, и инициативите на Горичка.
Да затвориш цикъла
Сега обратно в уютния палачинков бар, където дори интериорът е подчинен на каузата - с дървена маса, полилеи от стъклени бутилки и огромна черна дъска, която всеки сезон ще се рисува от различен артист.
Това е нарисувано от „Слънце, планина и дърво", виждате лятната тематика. След това може някой друг да нарисува падащи есенни листа", казва Жасмина Панайотова, докато отговоря на въпроса защо колегите й твърдят, че правят най-добрите палачинки в София.
Поройният дъжд не се оказва пречка и в бара има няколко клиенти, които похапват палачинки със сладко от смокини и мента, и с малини и фъстъчено масло. В подбора на рецептите участва професионалист, така че не приемайте менюто като екзотика.
„Смея да кажа, че нямаме еквивалент. Най-голямата ни цел е да задържим качеството и да докажем, че био храните са достъпни. Цените тук са като тези в мола, където обаче вкусът е различен", допълва тя. А въпросът как се е родила идеята има само един отговор: „Защото обичаме палачинки".
Палачинковият бар е нагледна демонстрация за бизнес, способен да създаде затворен цикъл на производство, при това екологично чисто и здравословно. Без тесто на прах или полуфабрикати.
Още по-хубавото е, че никъде няма да видите надписи „еко" и „био", които и без това станаха дразнещо масови напоследък. Единствените „външни" продукти са зелените подправки - мента, магданоз и босилек.
„Акцентът е върху качествената храна, а тя няма как да е друга. Чудихме се какво най-добре може да обедини нашите продукти - и това са палачинките. Гарантираме за всички продукти, а и палачинките се правят на място", допълва Жасмина Панайотова.
В бара, тоест в палачинките, ще нахлуят и сезонни продукти, предстои сладкото от череши, така че имайте търпение. И сега нещо типично градско - обсъжда се и идея за гофретници, които са абсолютна доминанта в Белгия, например.