Топ 10 на най-вкусните сладоледи в София

Сладоледът е съпътствал човечеството в продължение на хиляди години. Първият сладолед се е появил в Китай преди 5000 години.

Твърди се, че тайните им рецепти и начини за съхранение били държани в тайна, която била разсекретена едва през 11 век.

Китайците научили арабските търговци да смесват плодови сиропи със сняг, а арабите разпространили рецептата сред венецианците, а по-късно и сред римляните.

Европа научила на замразения десерт през 13 век от пътешественика Марко Поло, който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед.

Първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед, бил Париж. През 1676 г. 250 парижки сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта се считала за държавна тайна.

От Франция тайната рецепта била занесена в Англия. За първи път сладоледът бил сервиран на угощение, което крал Чарлз I дал за приближените си.

В САЩ рецепти за приготвяне на сладолед попаднали чрез английските преселници. В Италия по това време големите любители смесвали най-невероятни продукти и измислили сладоледеното асорти.

Днес сладолед се произвежда в почти всички страни в света и за приготвянето му се използват над 200 продукта. 

След тази кратка история, е време да ви разкрием къде е най-вкусният сладолед в София. Вижте в галерията кои са местата, на които може да съгрешите с ледения десерт и да не съжалявате нито за миг!

#1 la-marin 15.07.2015 в 15:28:40

Тоя Haagen-Dazs е егати прехваления сладолед.

#2 breat 24.07.2015 в 14:53:38

Coppa della Maga незнам кое му е естественото като е пълно с Е-та както и останалите

#4 thefish33 12.07.2017 в 18:55:00

Дали сте примери със сладоледи, на които цените са такива, че може да се ядат веднъж годишно.Едва ли най-скъпото е най-хубаво, това личният ми опит го е показал с годините.

Новините

Най-четените