Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да приготвим сьомга на тиган

Кулинарната рубрика на Webcafe.bg продължава с още една рецепта на Филип Спасов, готвач на варненското "Бистро Европа". Този път Филип, работил и в прочутия хотел "Риц", ни е приготвил филе от сьомга на тиган с хрупкава коричка. Ето как:

Необходимите съставки са:

180гр. сьомга филе с кожа

1бр. скарида (обелена с главата)

200гр. сух бял хляб

50гр. лющян

50гр. магданоз

15гр. пармезан

100гр. фенел

100гр. праз

50гр. бяло вино

50гр. сметана

15 гр. див лук

10 гр. лимонов сок

Приготвяне:

За билковата коричка:

1. Хлябът се слага в блендера (кутера) с нарязаните магданоз, лющян и настърган пармезан;

2. Блицира се на 2-ра скорост, готова е;

За гарнитурата:

1. Фенелът и праза се настъргват на рендето на най-тънкото;

2. Слагат се в касерола на силен огън с малко зехтин и сол;

3. Сотират се докато не станат "ал денте" и се слага бялото вино;

4. Когато виното се изпрати, се слага сметаната, дивият лук и малко лимонов сок;

5. Сосът се редуцира на половина - готово;

Издаване:

1. Сьомгата се осолява и се слага в нагорещен тиган със зехтин с кожата надолу;

2. Пържи се от всички страни до златисто, след което се слага върху чиния и деликатно се отлепя кожата. /НЕ се изхвърля/
Докато това се прави може да се сотира обелената скарида;

3. Сьомгата се слага в билковата галета и се образува коричка там, където е била кожата;

4. Сьомгата и кожата се слагат във фурната за 5 мин. (до златиста коричка);

5. Гарнитурата се подготвя и се слага в дълбоките чинии в големият ринг;

6. Сьомгата се слага върху гарнитурата с коричката нагоре, хрупкавата кожа се поставя по диагонал, скаридата също, сосът се слага около рибата;

 

Най-четените