Богатите изобщо не плачат

Яхти, скъпи вили, супербързи автомобили, басейни, изрусени мацки с къси поли и много грим, свободна консумация на алкохол и мъже, облечени по последна мода...

Никой не би предположил, че такъв показен лукс може да съществува в една от най-консервативните държави - Иран, където по закон алкохолът е забранен, а миналия месец седем млади иранци бяха наказани със затвор и 91 камшични удара, заради това, че бяха публикували онлайн видео как пеят и танцуват на песента "Happy" на Pharrell Williams.

"Богатите деца на Техеран" (Rich Kids of Tehran) - колекция от снимки на млади богаташи, които очевидно живеят доста добре в мюсюлманската страна, събра изключително много посещения в Instagram, предизвиквайки неочаквана реакция и отзвук в целия свят.

От снощи обаче галерията със снимки на ирански богаташи в Instagram, която е част от колекцията RichKidsOfInstagram, вече не е достъпна. Галерията е заключена или снимките са премахнати. Това се случва на фона на засиления контрол над социалните мрежи, упражняван от правителството.

Някои от снимките, които предизвикаха такъв отзвук обаче може да видите в галерията.

Западните медии коментират изказванията на запознати с живота в Иран анонимни изкточници, според които "богатите" на снимките са деца на висши управленски кадри. Това прави отношенията им със закона доста по-различни, отколкото тези на обикновените иранци.

За богатата "върхушка" всичко е позволено и показаната им радост от живота, публикувана в интернет навярно няма как да бъде наказана със затвор или камшични удари.

Като отзвук от снимките, в Instagram започна да набира популярност колекция снимки, наречена "Бедните деца на Техеран", която показва как живеят всъщност повечето хора в страната, в която огромната част от населението е под 35 години.

Въпреки че иранските власти избягват да издават статистически данни относно бедността, някои изследвания показват, че през 2011 година, около половината от иранското градско население е живеело под линията на бедността, коментира The Huffington Post.

 

#1 Borracho 10.10.2014 в 14:49:45

Ебола и кенсър 99% от тея "богати". Ще победим, другари!

#2 vanko 10.10.2014 в 16:18:57

Мъка, мъкааа... Пояснителните текстове под снимките странно напомнят подобните им отпреди 30-ина години - все едно чета агитаторско партийно табло или в-к "Работническо дело" Може ли някой да посочи седемте разлики между тези снимки и онези на богати келешчета в САЩ, ЕС, Русия и дори България?

#3 Nikkor 10.10.2014 в 18:22:39

Нищо ново под слънцето.Навсякъде власт имащите са лицемери, лъжци и подлеци. За разлика от ислямския свят обаче, западът открито проповядва и стимулира възможността да се замогнеш и да имаш повече отколкото ти е нужно.За разлика от духовенството управляващо днешна Персия, което е строг пазител на нравите и честта на жените, ама децата му си живеят както си поискат и сигурно отскачат до Монако от време на време.През това време останалите иранци ( перси ), да мрат.Сещам се за филма "Ъндърграунд". И за нашия си цоцоализъм.

#4 kawata 13.10.2014 в 14:15:25

До vanko: Момче, няма седем разлики - има само една, но тя е много важна: Никой, ама никой в демокрациите от западен тип, които изброяваш, не лицемерничи жените да ходят с фереждета и бурки, а мъжете да се въздържат от употреба на алкохол. В случая, самото лицимерие дразни, и то - много!

#5 ImaIma 26.02.2016 в 18:21:36

губа 5 сек от времето си да споделя едно нещо: не ми пука, сега отивам до магазина си купя банан, фъстъци и портокал, знаеш ли защо? защото мога. И никой не го интересува това.

Новините

Най-четените