ФЕМЕН? Без мен!

Украинките от ФЕМЕН, известни с голите си протести в цяла Европа, се разсъблякоха и в София на площад "Народно събрание". В мисията на активистките са заложени цели като борба с насилието над жени и деца и борба с трафика на хора...

Сами по себе си всички послания, които голите хубавици отправят към обществеността, не са лоши. Никак даже. Но това ли е начинът?

Протестирайки голи, атрактивни и агресивни, целите на тези жени сами по себе си се самоизключват. Тъй като визията им предизвика мъжете да се надпреварват в състезание по циничен коментар и хихикания.

Вместо послания, мъжкото съзнание ражда фантазии.

Размахването на лозунги от типа на "Жените не са боксови круши" и "Затвор за изнасилвачите" са своеобразен заместител на говоренето и действието в борбата срещу насилието. А фалшивата кръв по лицата, "обезумелите от гняв лица", и спектакълът с боя над младия мъж се превърна в гротеска на проблема.

Замисляли ли са се от ФЕМЕН дали жените наистина са съгласни да се "бранят" правата им по такъв начин. Голи ли да излизаме в защита от насилието? Че нали после ще ни се наложи да запеем "бягайте краченца".

Освен това голотата и предизвикателното поведение е точно оня момент, който патриархалният манталитет използва, за да оправдае насилието над жени с тезата "те си го търсят".

Не искаме за правата ни да парадират жени, които с вида си по-скоро легитимират сексизма, отколкото да го укротяват.

И, да - само за протокола - не българските жени поканиха каките от Украйна. А един тв водещ. Карбовски, защо са ти толкова големи очите?

#1 Мина 22.01.2012 в 13:28:12

A вие замислялили сте се защо ли пък го правят по този начин!? Ами очевидно е- за да привлекат внимание. Кое привлича повече вниманието на мъжа от женската голота??! Даже рекламите експлоатират сексуалния елемент и той винаги работи! След като е привлечено вниманието, посланието до него се набива в мозъка, съзнателно или не! Ето, и вашето внимание се е привлякло- I rest my case!

#2 Чинчифон 22.01.2012 в 13:34:41

Мина,женската голота не предизвиква внимание.Тя предизвиква ерекция,а тя е доста по различна от вниманието.Внимание те могат да предизвикат с интелекта си.Но ако го имаха,щяха ли да се манифестират така?

#3 boris 22.01.2012 в 14:08:08

Гледах репортаж по новините. тия дами се държаха като избягали от лудницата.

#4 strawsPulledAtRandom 22.01.2012 в 14:56:51

Облечени (разсъблечени) като курви, а протестират против възприемането им като такива. Интересно, ако оня тип им беше изкъртил зъбите, дали щеше да се възприеме като съпричастност към каузата им? ОК, разбирам да направят театрото с боксови ръкавици, кръв и т.н., ама защо по цици??? Привличало било внимание... може би първите един-два-пет пъти. После си стана отровен ексхибиционизъм. В тежка форма. Тези комплексирани женици просто търсят повод някой да ги забележи на всяка цена. Тях лично, не каузата им. Също като онези интелектуални титани, които бореха рака със сутиени. И също като Карбовски. Като прочетох за него, някак всичко си дойде на място.

#5 fALLEN 22.01.2012 в 16:58:31

ебаси идиотизма! най-много всичките насилници по села и паланки като са видели репортажа на тези привлекателни, но очевидно изключително малоумни "дами", които наистина се държаха като невменяеми, да са хвнали тлъстите си женички и да са им отвъртели по още 1-2, профилактично.

#6 Ex Freerider 22.01.2012 в 17:03:28

Дъ БИГ Сачму: http://www.youtube.com/watch?v=gRdcm2Lx7qo

#7 sarfios 22.01.2012 в 18:59:08

Добре, голи протестиращи хубавици, супер. Да са живи и здрави. Влизам в webcafe и най смешните автори на едно място са против това... Няма да се разберем...

#9 nakadetaka 22.01.2012 в 21:44:24

Като се пишат гръмки лозунги какво искаме и не искам - авторката защо не напише как да се борим срещу насилието срещи жени или статистики тя не е чела и е по-важно да се направим на умни, а не да отразим самият проблем, а не кой и как точно е надигнал глас. Аман от такива глупачки тука и глупавите им мисли!

#11 bzb 22.01.2012 в 22:26:32

Хехехе... тия ФЕМЕН. Размахват цици, щото иначе няма никой да им обърне внимание. И заради същите цици разни писачи се напреварват да пишат какво ли не... що иначе пак никой няма да му обърне внимание. Ще кажете: "Ама нали точно това е проблемът - проблемът насилието е нещо, за което не се говори много!". Е да де, ама тука всичко започва и свършва с циците. Със сеира. След една седмица някой ще помни ли великото послание? Не! Ще се сети само, че имаше там некви хубавици, дето се съблякоха на жълтите павета...

#13 Ex Freerider 22.01.2012 в 23:33:50

Файтинг фор пийс ис лайк фъкинг фор върджинити! С цицки и бузки срещу насилието...

#15 Ex Freerider 23.01.2012 в 00:19:26

Радио Ереван попитало Карбовски: "Защо жените над 30 не играят на криеница?" - Защото никой не ги търси - отговорило ерадиото

#16 igrach 23.01.2012 в 04:01:18

Ве вий не разбрахте ли ква е играта, каките са ЕКСХИБИЦИОНИСТКИ 100 % И СА НАМЕРИЛИ НАЧИН ДА СЕ ПОКАЗВАТ ХАХАХХАХА

#17 aleksandar 23.01.2012 в 07:12:59

баси коментарите!!! тц тц тц... насилието над жени е кофти нещо. циците са хубаво нещо. каките са ни напомнили, че има кофти неща, за които трябва да се замислим и за награда и стимул са ни показали цици. постъпката е похвална не нищо няма да се промени от утре, аз знам че не трябва да урям жена, не съм го правил н няма да го правя. освен това харесвам цици и ще продължа да ги харесвам с нетърпения чакам следващата акция на Фемен. носят ми усмивка дори ме правят полу-феминист

#18 Michelle 23.01.2012 в 08:10:55

Може да прозвучи като cliche , но съзнанието на възрастните определя битието, което пък определя съзнанието на децата. Когато говорим например за нашия дом като нашага крепост законите могат да смекчат насилието в нея, но съвсем няма да го премахнат. Единствено образованието може някак да заобиколи манталитета ни, който едва ли ще дръпне много напред в близките 10-15 години, и да създаде различно поколение. Натам трябва да се насочат усилията на всякакви женски организации. Със сваляне на блузки не става. Едно време феминистките, преди движението им да се изроди, са правели гладни стачки и са търпели големи издевателства, затова са постигнали целта си жените да могат да гласуват. И то законът първоначално е бил приет в Ню Йорк, не в Истанбул, Букурещ или София, пък дори и някъде другаде в Америката Но самата статия пък е много ...,не знам, първосигнална

#19 D G D 23.01.2012 в 09:58:00

Мен пък тъщата ежедневно ме изнасилва емоционално и психологически. Дали и аз да не ида на жълтите павета да си развея нещо

Новините

Най-четените