Най-мразената красавица

Тя е лъчезарна блондинка, студентка и мажоретка в Техническия университет в Тексас. Като повечето 20-годишни момичета, обича да се снима и да се хвали с постиженията си, а безспорният й чар й гарантира доста внимание онлайн.

Защо тогава Кендал Джоунс е вероятно най-мразената красавица в социалните мрежи и защо непрекъснато бива обсипвана с най-грозни обиди и зловещи смъртни заплахи?

Заради важната подробност, че на нейните снимки, освен усмихнатото й лице, се виждат и труповете на убити от нея животни.

Да, Кендал Джоунс е ловец и от ранна възраст отстрелва животни, включително застрашени видове, а трофеите й до момента са доста и включват лъв, носорог, антилопа, леопард, слон, зебра и хипопотам.

Тя обича да позира след успешен лов грейнала от радост, понякога прегръщайки или галейки мъртвото животно до себе си. Също така момичето твърди, че е ловецът, който в най-ранна възраст е убил животно от голямата петица (бял носорог, лъв, кафърски бивол, леопард и африкански слон) - имала ги е на сметката си още на 14 г., с безценната помощ на своя баща, който също е ловец.

Логично, негодуванието срещу нея изригна веднага щом Джоунс стана популярна в средата на 2014 г. Във Facebook тя събира както хиляди харесвания, така и купища коментари, в които бива порицавана, обиждана и заплашвана.

Сред коментиращите постоянно се води спорът за смисъла от ловуването и за начина, по който Кендал възприема вършеното от нея - като кариера, през която записва определени постижения.

Активисти от организации за защита на животните реагираха и направиха петиция Джоунс да изтрие противоречивите снимки от Facebook. В крайна сметка от социалната мрежа реагираха и свалиха част от докладваните за неподходящо съдържание фотографии.

Друга петиция от жител на Кейптаун целеше да забрани на Кендал Джоунс повече да ловува на територията на Африка - и успя да събере 150 хил. подписа. Междувременно обаче девойката си циментира място в ловните среди, създаде свое онлайн шоу в YouTube канала си, беше широко отразена от медиите и покрай заниманията си явно рекламира поне няколко марки.

Освен това далеч не всички са възмутени от нея.

Facebook страницата й има над 910 000 харесвания и привлича и позитивни коментари, а самата Кендал неведнъж се е защитавала от нападките.

Понякога го прави с лаконичното „Аз съм ловец. Това е законно. Преодолейте го.", друг път обяснява, че ловува чрез „честно преследване" на дивеча и че понякога популацията на животните трябва да бъде контролирана. „Всъщност ловците са най-големите природозащитници", обяснява Джоунс в едно интервю за New York Daily News, „Ние искаме популацията на животни да расте и да процъфтява".

Вече съществуват и няколко по-обширни публикации в нейна защита. „Много анализатори и учени, които реално са изследвали популацията в дивата природа на Африка, от години достигат до следния извод: Най-ефективният начин да се запазят застрашените видове, и даже да се превърнат в незастрашени, е да бъде създаден пазар за тях, а местните жители в техните страни да бъдат поощрявани да ги опазват", пише в LA Times блогърката Шарлот Алън.

„Един от начините за поощряване е именно да бъде позволен ограниченият лов, с ловци като Джоунс и нейния баща, които плащат големи суми на отделни хора и организации за привилегията да прибират дивеч".

Самата Кендал Джоунс потвърждава, че парите, които дава за лов, отиват отчасти за правителството на държавата и отчасти за притежателя на съответното стопанство, за да бъде поощряван той да продължи да отглежда животни в него.

Тя обяснява и че понякога не убива животните, а просто ги упоява, за да могат те да претърпят необходима лекарска намеса или да бъдат вкарани в база данни с цел ограничаване на бракониерството.

„Всъщност давам своя принос в опазването на животните", категорична е Джоунс.

Някои от нейните привърженици стигат дотам да я определят като "невинна жертва на антиловните активисти ". Други предполагат, че омразата се изсипва върух нея, защото е младо момиче и не отговаря на изградените представи за ловците. Противниците й обаче твърдят друго: „Откъдето и да го погледнеш, като видиш човек да се усмихва при смъртта на едно величествено животно, няма как да не се отвратиш".

Кендал Джоунс редовно казва, че неприятелите й няма да я разколебаят и продължава да се хвали със своите постижения. Скорошна нейна публикация я изобразява с мъртво животно от семейство котки, до което тя позира с широката си усмивка и с хаштаг #kittykatdown.

Коментарите под снимката са 46 000, повечето укорителни, някои доста нецензурни. Най-мекият от тях гласи: „Караш дори Доналд Тръмп да изглежда приятен човек".

#2 tomys 05.01.2016 в 11:35:34

урод

#3 Rodrigo Diaz de Vivar 05.01.2016 в 11:48:03

Значи... ако ще превеждате името на географско място на български, правете го както трябва. Cape Town не се изписва Кейп Таун на български език, а Кейптаун.

#4 паяка 05.01.2016 в 12:15:21

„Откъдето и да го погледнеш, като видиш човек да се усмихва при смъртта на едно величествено животно, няма как да не се отвратиш". И животното да е "невзрачно", пак бих се отвратила. Кой си ти бе, за какъв се мислиш, че да се опитваш да регулираш популациите!? За Природа ли се имаш!? Отнемаш ли чужди здраве и живот, ще ти се отнеме и на теб. Познавам ловци, които са без здраве вече, други са без някои от децата си... вече.

#5 mima 05.01.2016 в 12:43:27

Мога да възприема лова като средство за осигуряване на храна. Дядо ми, родом от село, беше ловец и снабдяваше с дивеч домакинството. Това беше от полза, защото месото не присъстваше често в менюто. Но по негово време се събираха и дивите плодове от полето, и орехите, и лешниците - всичко. Хората ценяха това, което им се дава дар от природата. Сега се ловува за кеф, плодовете гният по земята, а орехите се секат за дървесина...

#7 паяка 05.01.2016 в 14:29:25

Дали си легитимен или извън закона, стреляш ли по жива твар, която с нищо не те е предизвикала да го направиш и нараняваш само заради собствената си ненаситност да се наслаждаваш на "победата" си, проливайки невинната им кръв, си убиец!

#8 dedo adji 05.01.2016 в 14:44:58

Мацката не е лоша, ама чак пък красавица... а иначе, ловът е човешка дейност от как се е пръкнал човешкият род и е в кръвта на всеки мъж. Този инстинкт даже е рационализиран от някои умни хора, които рисуват муха в писоарите, та мъжете да целят мухата и да не пикаят навън. Нищо чудно, че има и жени. В края на краищата, щом има жени щангистки и математички, защо да няма и ловджийки? А защо е мразена. ами защото в западното общество, а от 26 години насам и у нас, има такива групи, които се чувстват призвани и упълномощени свише да изправят човешкия род, като не подбират средствата. Някои смятат аборта за убийство на неродени деца и в протест взривяват бомби в клиниките, убивайки невинни лекари и пациенти. Други са против убийството на животни и в защита на щастливи кокошки, което не им пречи да си хапват бифтек и пилешко и да носят лисичи кожи, но да отрупват ловците с хейт поща и да ги заплашват с убийство. Аз пък мразя националните предатели (само българските, чуждите не ме интересуват), но не им спамя личното пространство и не ги заплашвам. Проблемът с изчезващите видове си съществува, но едва ли се влияе толкова от ловците по лиценз, колкото от бракониерите и настъплението на урбанизацията и индустриализацията. Но ловците са един вид привилегировани, което усилва омразата към тях. дотам, че когато една мечка стръвница изпояде добитъка на цял окръг и е само въпрос на време да нападне човек, трябва да се сезират един куп комисии докато се даде разрешение за отстрел.

#9 mima 05.01.2016 в 15:56:44

Слон Балон, не знаеш колко си прав. Голям човек беше - бивш военен офицер от царско време (това по твоята част).

#13 Дракон с кисело зеле 05.01.2016 в 19:02:54

Чак пък красавица... Зъбите й ще ме преследват в кошмарите ми...

#18 dedo adji 06.01.2016 в 22:00:45

Бичи, скокът на канцерогенните заболявания може да се обясни с напредъка на науката, която открива все ново и нови такива, където преди не са знаели откъде им е дошло. Но човечеството се справя прекрасно и без природата и се е засилило да се удави в собствените си лайна.

#19 Spider 06.01.2016 в 23:34:59

Тоя случай доказва, че светът е тръгнал бавно и уверено по пътя на идиокрацията. Тая симпатяга си живее живота, студентка е, занимава се със спорт и отделно се обучава на умение, което може да е практически нужно - отстрелва опасни животни, при това напълно законно, и най-големият й грях е, че си е направила фейсбук страници, където си слага снимки от лова. В същото време някакви малоумници ще ходят да реват за убития дивеч и призовават да бъде УБИТА въпросната студентка. Физическо убийство на човек заради дивеч. За мен тия идиоти са за бой, а на нея й пожелавам още дълги години да се радва на хобито си.

#20 Harry 11.01.2016 в 18:56:33

Сладка е, за това я мразят. А вие виждали ли сте хубава природозащитничка? Аз не, как да не я мразят дебеланите, грозниците и откачалките, а как се мразят жени, не е истина!

Новините

Най-четените