Секси ли е на палатка...

Всеки чака с нетърпение и потно напрежение да излезе в отпуск и да опука една торба с пари по нашите плажове, но традиционно всяко лято чета текстове за непоносимостта на родното Черноморие. За неприятните хора, мръсния плаж, лошото обслужване, чалгията до мозъка на костите...

А къде сте тръгнали тогава, щом не ви харесва?

Това пък няма да е такъв текст. Пиша от "Playa de Chambao", подкрепен от прекрасно време, страхотен плаж, кристално море и приятните хора, които са около мен. Затова съм на къмпинг. Корал.

Необходими принадлежности: палатка, спален комплект, храна, напитки, лекарства, козметика (но и без нея се изкарва) и липса на грандоманщина.

8:00 Вече страховито препича в палатката. Отварям я и продължавам да изтрезнявам до 12 часа.

12:00 - 20:00 В този интервал се редуват събиране на тен, обливане на тялото със сол, спомени за Ейми Уайнхаус на бара, коктейли. Почти не ям. Това, което докарва усмивката на лицето ти е, че няма помен и от гъч на плажа.

Около теб са все къмпингари, които удивително много приличат на роднини помежду си заради къдравите им коси. Всички се забавляват алтернативно. Няма го нито комерса, нито тежкия ъндърграунд.

Също така ми е чуждо белязалото ни като лоша дестинация застрояване. Както и високите цени. Мястото за палатката ни излиза по 10 лева на ден. Така че това иначе голямо перо от отпускарския бюджет го отписвам. А на бара или в кръчмите в Лозенец е доста прилично положението с цените.

Липсват и пияните туристи, на които всеки асфалт им е синоним на легло.

20:00 (Не се запомня). Следва душът, който е прекалено освежаващ и едва ли не потиска всякакви любовни трепети, защото се комбинира с вятъра. Но пак се прекарвам в приличен вид.

Прескачам директно на купонясването. Прекарването ми ще го запомня с едно страхотно и едно покъртително изживяване. Първо с добрата нощ: Рожден ден в Арапя на плажа. Джип с колони и една крушка, за да не е като без хич, се грижат за настроението на над 150 души, които са научили за партито на принципа "от уста на уста".

Музиката е алтернативен микс от хип-хоп и електро суинг. Това беше един от най-големите фотоалбуми, запечатани в главата ми. Всеки се забива с някого и танцуват до сутринта. Онази банална част с хотелските стаи е аут от концепцията. Накрая спим в колите, за да изтрезнеем поне малко и да се прибираме по палатките.

Лошата нощ беше в един баш бар в "Градина" (или по-скоро пишман бар), който освен с хубавата музика не можа да се похвали с нищо друго. А тя пък беше крайно недостатъчна, за да се отбележи прекарването като задоволително.

Барманите се отличаваха с олимпийско спокойствие и мудност, а посетителите с арогантността си и вирнатите си носове, сякаш дори небето им е граница. Тогава изникнаха миналогодишни спомени на компанията ми за бито от охраната на бара момче, което е легнало на шезлонг пред заведението, без да е клиент.

Сега пък двама шкембелии упорито се стремяха да ни развалят престоя, като се включваха с реплики "Ш'та цилуна по устата." и "Пушиш ли тривичка?", а междувременно надничаха в тоалетните и крещяха. Накрая завършваха с "Нали са изсра, ма, к'ъв ти е проблема?".

Забранявам си масовите сцени. Пропускам и Spirit of Burgas. Но същата вечер не пропускам много по-енергизиращо електро в "Chambao" и не съжалявам.

Като цяло къмпингарстването си има и своите минуси. В началото хигиенните навици са още на градско ниво, затова предпочиташ да се възползваш от банята в бунгалото на познати. Но после и този каприз минава.

Все още не ме е погнал коварния вирус, отличаващ се с трепет в корема, който после прераства в повръщане тежка категория, 24-часов сън и интензивно потене. Но на следващия ден си пушка.

И най-големият плюс на Корал е, че оставаш докато ти стигнат парите. Няма планове, няма гърли на токчета и мачовци по ризи, Facebook и телефон се ползват веднъж на минимум 2 дни.

Спокойните вечери се изразяват в огън на плажа, потни бири, задушевни разговори под луната и падащите звезди. Тогава си пожелаваш късметчето "Любов" от бара, което ти се пада всеки ден, да се сбъдне.

#1 MiaWallace 17.08.2011 в 08:43:46

Миналата гоина минахме с компания през Корал, тъй като ни казаха, че плажът е ок, а водата чиста. Е, супер разочарование. Мръсотия навсякъде. Въпросните къмпингари си изхвърляха боклука директно до скалите, от където пък той попадаше в морето. Не, мерси!

#2 Лайнол Мастията 17.08.2011 в 09:49:38

Нещо не можа да ме грабне!Определено авторът има доста по-голям потенциал,а тук е решил да мине някак си набързо,от което се е получило нещо объркано,несвързано и постно.С това едва ли ще убедиш някой,който не е запознат с къмпингуването в неговите предимства.

#3 tougherty 17.08.2011 в 10:00:44

Дай му малко време на Корал и ще се превърне в това, което е Смокиня и Веселие днес. Все едно авторката е писала за тях преди години, когато не бяха толкова комерсиални. Можеш просто да замениш Корал със Смокиня и Лозенец със Созопол. За съжаление комерсът и меркантилизмът не прощават и ще завземат всяко кътче от черноморието. Особено с темповете, с които се развива Лозенец. Така че наслаждавай се на това докато го има, защото след няколко години като отидеш там, ще се окаже, че вече има един-два хотела наблизо, целият плаж е набучен с чадъри, вместо един бар или джип с алтернативна музика ще са нацвъкани полупразни заведения през 50 метра (включително и чалга такива), а навсякъде ще е пълно със селяни (пояснявам, че това означава състояние на духа, а не местожителство), които са дошли защото "тва е модерно и всички ходят там". Тогава вече няма да ти е любимото място и ще ти останат само прекрасните спомени от предишните години за страхотните нощи и целунатите момичета на плажа под звездите. А ти ще мигрираш към ново все още неопетнено място, докато го открият и него и се наложи да се местиш и от там. Горе-долу така се развиват нещата в последните десетина години.

#5 Eta 17.08.2011 в 11:09:48

Корал наистина е магическо място, а пичовете от бара е супер свежите, от няколко години ходя там и сам много доволна, няма комплексирани каки и чичаци с кореми, само усмивки и яки хора

#7 Clap 17.08.2011 в 11:11:21

Признавам, че Корал е един от готините къмпинги в БГ (ако може да се нарече такъв), макар че последните години все да става пренаселено. Но автора на статията или не е бил там или просто е сънувал. През 2009 бях там за 31 дена. През 2010 ми поискаха 800 лв. на месец за моята палатка, която не е малка (4х4,40 метра), най-близкото табло за ток беше на 175 метра от мястото , на което исках да опъна, а най-близкия кран за вода на 50 метра. Читав кабел 200 метра струва между 120-150лв. - горе долу същата е и цената на добър маркуч, но всъщност това съвсем не е проблем - правиш еднократна инвестиция и продължаваш с усмивка напред. Проблемът, към който искам да насоча вниманието на всички ви е, че към къмпинга НЯМА БАНИ И ТОАЛЕТНИ !?!?!?!?! За мен неможе да искаш пари на хората без да им падсигуриш минималните хигиенни условия за пребивавнето в така наречения къмпинг. Някой от вас да е обърнал внимание на какво е заприличала и как вони гората зад палатките по плажа ?!? Предните години ползвахме чудесните бани на съседния къмпинг Юг. Миналата година даже си плащахме чинно по 2 лв. на ден на човек, и да ви кажа си заслужаваше. От тази година обаче собствениците на къмпинг Юг забраниха достъпа до баните на хора извън собственият им къмпинг (дори и срещу заплащане), и логично - баните са предвидени за ползване от хората на Юг, а не от 10 пъти повече хора - онези от Корал щом взимат пари да си направят бани и тоалетни. И един въпрос с повишена трудност - Къде мислите, че се изливат отходните води от прехваленият "Playa de Chambao" и тоалетните към него??? Аз знам, но нещо вече не ми се пише, че все да ми се повдига... Ходил съм на доста места на къмпинг извън България и там ситуацията е доооста по-различна. Просто нещата като се правят, трябва да се правят както трябва - колко ли пък ще е инвестицията за 2 бетонни площадки от по 50 кв. м. с ПВЦ кабинки свързани към централната канализация? (Толкова, колкото е изкарал концесионера от 1ви до 7ми Август тази година от палатки) Поздрави от един мислещ къмпингар (Кмета от Корал '2009) Clap

#8 Лайнол Мастията 17.08.2011 в 11:22:34

6 Mira Terziyska | 17.08.2011 11:11 и един съвет - дори не е необходимо да си убедителен - така ще остане повече пространство за нас, а тези които не те разбират - да си ходят в обетованата земя! за всеки влак си има пътници! ------------------------------------------------------- Нищо лично,но щом не е необходимо да е убедителен,защо си прави труда да пише изобщо?И обетованата земя не започва и не свършва от този къмпинг!А иначе съм съгласен,че за всеки влак си има пътници!

#9 KingoftheROAD 17.08.2011 в 11:24:23

Мен пък на село ми викат гражданин, а у градо ми окат селянин Пък аз къв съм, и аз не знам. Знам само, че и в града има селяни, и у селото има граждани :-) По темата, нещата с нашето черноморие ще стават от зле, към по-зле. Песимистично но факт. Докато манталитетът не се промени, и не се вземат ефективни мерки. Преди четох някъде, че в Испания станало подобно презатстрояване като в Слънчев бряг, и по-големите хотели просто купили 1-2-3 по-малки около тях и ги съборили за да се поразчисти малко място. Това доколкото аз знам....

#11 kakao 17.08.2011 в 13:17:35

Абе тая работа с къмпинга нещо не може да ме грабне... Всички около мен са луди на тема палатки, но аз все пак предпочитам да имам легло и топла вода. И изобщо не ми разправяйте, че е лигавщина! Една седмица на плажа без баня и с ползване на околната среда за тоалетна ми се струва доста гадничко. Убедена съм, че човек с нормални хигиенни навици не може да издържи на подобно нещо.

#12 linkin 17.08.2011 в 13:32:08

Палатките са готини. Повече от 2 дни - тъпня. Изобщо не е ъндърграунд. Доло хипарията. Движение!

#13 Зъбъл 17.08.2011 в 13:32:42

Човек с нормални хигиенни навици си занесе 20-литров душ, водата в който се стопля на слънцето, и всеки ден се къпеше. С миенето на зъби, чинии, плодове и зеленчуци и прането също нямахме проблеми. Вярно, че ползването на гората за тоалетна не е най-приятното нещо на света, но не е непреодолимо. Къмпингарството не е спорт за всеки, това е неоспорим факт, но да определяш хората, които ходят по палатки, за хора без хигиенни навици е доста грозно [;

#15 momakat 17.08.2011 в 14:12:32

@Clap - Напълно съм съгласен с теб! Даже бих казал, че в българия почти няма място, което може да се нарече къмпинг. Тук къмпингите са едни заградени пространства, в които ти искат пари, за да си опънеш палатката, без да получаваш абсолютно нищо срещу тези пари. Сега се върнах от градина и там е същата работа. Разградена кошара. Разбира се не си платихме защото НЯМА ЗА КАКВО. Опнахме се нелегално посредата на самия къмпинг. Баните и тоалетните не са барвани от 1968 когато са построени и в къмпинга е имало 5 пъти по-малко хора. Да се вържеш към ток и вода сам си купуваш маркучи и кабели, но водата няма налягане. В баните от 6 душа може да работи само 1. Никой не почиства т.нар. парцели. Всичко е в бурени и боклуци. Обаче може да влезеш с кола с/у 5 лева, за да ползваш къмпинга като паркинг. Каравани много, но от управата на къмпинга не са дали и 1 лев, за да направят поне на тия хора, дето им бичат толкова пари за цял сезон, поне малко по-удобен престоя. И това, защото знаят, че тия хора нямат голям избор да отидат другаде. В БГ гледат да изкярят от дребните неща, ама никой не мисли, че ако вложи малко повече пари ще постигне много повече. А съм сигурен, че ако тук се направи читав къмпинг ще сложат цени като на хотел, щото видиш ли колко е добре направен, ама трябва да си избием парите за 3 месеца. Пълен шит. За това, иди си най-близо в Гърция. Дай двойно повече пари, ама се наслади на ходенето на палатка на къмпинг и не се принуждавай да сереш в гората, щото видиш ли хигиенните капризи за къмпингарите не са присъщи. А автора ми се вижда точно от тези новите симпятяги, дето до вчера е тупал бело по какао и слънчев бряг, ама сега е по-готин, щото се отказал от бетона и отишъл на палатка и сере в гората. Ако не бяха такива като него баровете по морето нямаше да са малки копия на слънчев бряг и да носят мега яките и модерни имена като Playa de Chambao. И ако беше истински къмпинг нямаше да пишеш от там, а от масичката пред палатката.

#16 momakat 17.08.2011 в 14:17:15

@Thea Atanasova - Душата, ти обаче продължаваш да коментираш по един и същ начин нещата независимо за какво става дума в статията по-отгоре. Наистина скоро не те бях засичал, ама ще е добре да престанеш, щото от такива като теб никой не иска мнение. Много те моля, сложи край на мизерния си и нещастен живот и престани да ни занимаваш с малоумните си коментари. Моля те!

#17 Зъбъл 17.08.2011 в 14:32:07

Теа, би ли ми обяснила какво точно ще му стане на детето на палатка? Защото аз за нищо чак толкова опасно, предизвикано само и единствено от палатката, не мога да се сетя. Летуващите не ги е срам, как така ще лежат НА ПЯСЪКА, и то докато са на морето, абсолютни първобитни типове. Това за "мръсни и потни", както отбелязах и в предния си пост, е въпрос на личен избор и подготовка, аз за 20 дни на палатка нито в един момент не съм смърдяла на джибре и нито една вечер не съм си легнала "мръсна и потна". За натискането с "някой хубавец", да, по-добре да се натискаш с гелосан тип с розова блузка и изкуствен тен, който обаче ще те заведе в квартирата си, а не в раздърпаната си палатка. Примерно. А и тук стигаме до това кой с каква цел отива на море, защото ако ти отиваш да забиеш нещо, то аз отивам да си почина. Това, че е по-евтино, наистина няма значение. Тук си права. Може да миришеш на джибре и да си мръсен и потен и в 5-звездната си стая в хотелченцето на брягченцето на моренценцето. И относно последното ти изречение, аз в София си живея "като бял човек", понякога просто имам нужда да се махна от всичко. Накратко, ти си имаш твои виждания, хората, които ходим на палатки, имаме наши. Единствено не разбрах защо в коментара ти трябваше да има толкова злоба и нападки, но пък отдавна спрях да се опитвам да търся смисъл в повечето ти коментари.

#19 Eta 17.08.2011 в 14:39:52

Мила Теа, детето ти ще е 200 пъти по щастливо и здраво, докато се варгаля в пясъка или яде филия с лютеница, отколкото във вмирисана скучна квартира, и не се притеснявай, в БГ няма тигрови комари и малария все още)))))))

#20 lele male 17.08.2011 в 14:44:32

Теа, няма да има нищо по-хубаво за децата от море в палатка. Невероятно изживяване. Да не говорим, че и ти ще се чувстваш прекрасно, защото няма дъ мъкнеш като идиот: кофички, лопатки, дюшеци, топки, кърпи и бла бла плажни простотии - всичко си е на мястото, но проблемът с хигиената си остава.. за момента. Както се казва: Вода гази — кален ходи. Мога само да се надявам да се оправят условията по къмпингите! Аз лично бих отишла с удоволствие, но при по "уредени" условия. Все пак не съм на 20 г., за да ми е все едно... а и трябва да пазя кръста на мъжа. Здрав кръст - здраво семейство са казали хората А вие пишете и споделяйте мнения... за да си избера място, евентуално за след някоя и друга година ... да отида с внуците

Новините

Най-четените