Мъже в критическата

Има само едно по-смешно нещо от мъж, оплетен в извънбрачна любовна връзка. И това е мъж в климактериум.

Психолозите обичат да му викат „криза на средната възраст" (някъде след 40-те), но хайде да си казваме нещата с истинските имена. Става дума за едно-единствено нещо - за паническия осъзнат ужас от все по-близкото остаряване.

И докато жените някак менажират тъгата по настъпващата зрялост с йога класове, женски излизания, шопинг терапия, курс по грънчарство, гайда, реставрация, леки истерии и всякакви там методи за самоусъвършенстване и подмладяване, мъжете тъпо и упорито следват една и съща стратегия.

Както казваше една приятелка със завиден опит в мъжката психология и физиология, „да знаеш, тайно ходят на едно и също училище, а там едни и същи хора ги учат на едни и същи неща".

Тази кратка лекция по мъжка критическа възраст е предназначена да даде базисна информация на жените, потърпевши от нея. Защото дори и тези, които в момента тънат в доволството на споделената любов и си мислят, че това на тях никога, ама никога няма да им се случи, трябва да знаят най-важната особеност на мъжкото възрастово изперкване - то идва напълно ненадейно!

Пльосва се върху щастливата ти главица като пълен с вода найлонов плик, метнат от осмия етаж и е в състояние да те извади от строя за неопределено време. Затова чети превантивно, пък дай Боже, точно ти да си оня 0,01% Пепеляшки, чиито принцове си остават такива докрая, независимо колко мазоли ти причиняват с тъпата си стъклена пантофка!

Как се разпознава мъжът в „кризата на средната възраст"?

Прекалено вглеждане в огледалото

Всяка новопоявила се пъпчица на лицето му според него е начална форма на рак - и преди беше така, свикнала си с това. Сега вниманието му е насочено към всеки детайл - бръчицата на челото, белия косъм при слепоочията, все по-напърчените косми от носа и ушите.

Ако случайно тайно го зърнеш да се оглежда, ще видиш, че обикновено се зъби, плези и пули, като от време на време прави „пичовски" физиономии от типа „I'll be back". Освен това на улицата не пропуска витрина на магазин или стъкла на кола, в които да си мерне осанката.

Твърде много въпроси, свързани с тялото му

„Дебел ли съм?" „Много ли ми виси гушата?" „Имам ли корем?" „Отзад как съм?" „На темето плешиво ли ми е?" са само част от поредицата въпроси, които мъжът в критическата ще започне да ти задава.

Не се надпреварвай да му отговаряш като на любопитно четиригодишно дете - той така и така иска само да чуе, че нищо му няма. Ако решиш да си откровена и измрънкаш нещо от рода на „ми... малко може да отслабнеш и да, леко ти проблясва темето", ще започне да те убеждава, че изобщо не си права и трябва да го погледнеш от друг ъгъл.

Кампанийно ходене на фитнес

Досега може и да не е стъпвал в залата, но тресне ли го средната възраст, изведнъж става много активен. Купува си най-модерния и скъп екип, който демонстративно разнася в марков сак из къщи и офиса.

Метка се да вдига от лежанка невъзможни тежести, тича на пътеката до задух, а след това пие фрешове от цвекло, ряпа, магданоз, спанак и други гадости, „защото са полезни". Фитнесманията му толкова се засилва, че кибичи в залата във всяка свободна минута, има си личен треньор и тутакси започва да ти натяква, че коремната ти стена е твърде отпусната.

Нощни купони и ранни спринтове

Щото нали е осъзнал, че времето на младостта е все по-ограничено, изведнъж адски му се дохожда по заведения. Научава бързо имената на най-модерните и става редовен посетител в тях. Запазва си маса, поръчва си в бутилки и държи сервитьорките да знаят точно каква марка уикси пие.

За твое учудване, започва и да танцува. Така се весели до малките сутрешни часове, а в девет часа вече е подреден в нисък старт на пистата на близкия стадион, за да изтича отведнъж 200 метра. Така си доказва, че още го може това с купонясването и спорта.

Мотор или кабрио

Изведнъж го обзема - неясно откъде - върла страст към високите скорости на две гуми. Започва като невинно гледане на картинки и състезания в интернет, докато в един момент не се появи на вратата с коженко екипче, рокерски ботуши, каска и някоя мощна машина. Отначало предага да те вози до някой и друг манастир наоколо, после все по-често предпочита да бъде „с момчетата" от клуба, а накрая може да се окаже и нещо като постоянен шофьор на някое крехко девойче с неориентирани житейски цели.
Ако това с мотора все пак му е малко страшно, възможно е да мине на кабрио. Старо - ново, зависи от финансовото му състояние, но и няма чак такова значение. Колата без покрив винаги си е покана за едно прилично фелацио.

Интерес към магазини, уикенди и марки

Допреди година не знаеше какво е Zara, а сега ти се отваря на най-кифленските марки, знае адресите на най-готините хотели в страната и има карти за лоялен клиент от най-скандалните магазини.

Изведнъж подносва дънки за 800 лв с фабрично прокъсани колене, все по-често ти се появява с фланелки с надписи, ярки сака с кръпки на лактите и леки спортни якенца, избирани сякаш (или със сигурност) от същото онова създание, дето му виси на гърба, като кара мотора. Организира си уикенди в спа центрове, където си прави масажи, педикюр и лифтинг терапия на лице.

Скъпи хобита

Като се запознахте, събираше списание „Театър" и капачки от бира. Сега обаче порасналото момче, което не може да се примири със своите 40, има повече пари и двойно повече мечти. Затова пренасочва интересите си в далеч по-скъпи колекции и занимания - вино, пури, технологични джаджи, ракети за тенис, велосипеди, вратовръзки, обувки, въдици, яхти, недвижими имоти.

Разбира се, любовница

Първо започва с мощно стягане на корема, когато минава покрай училищен двор с гимназистки, фризьорски салон или по Витошка. В някакъв момент това, плюс всичките гореспоменати усилия му докарват някое заблудено маце, тъпо забило сламката от коктейла си в напомпаните си полуотворени устенца.

Мъжът в критическата е чувствителен и затова всяка проява на женско внимание му е важна.

Флирт ли е, не го пропуска и скоро сам не може да си обясни как се събужда в ситуацията „свиня" за жена си и „мечо" за любовницата си. Естествено, не се съмнява, че много и истински го обичат, защото е супер любовник (вече не го прави един път месечно, а три пъти в седмицата!) и затова адски се изненадва, когато мацето му духва под опашката в първия момент, в който леко й зачичее.

Всички тези симптоми на мъж в кризата на 40-те са много забавни, стига да не те засягат пряко.

Могат да се проявят както по-рано, така и в по-късна възраст. Само едно нещо у твоето момче никога няма да се промени - чувството му, че съпругата и семейният му живот са константа.

Затова и същият този позастарял тийнейджър, за когото се оказваш омъжена, ще изпадне в дива ярост, ако при така създалите се обстоятелства и ти намериш друга любовна утеха. Първо, защото изобщо не може да си представи, че някой пък може и да те хареса; второ, защото „аз в теб съм се клел!".

Не допускай да ти вмени тази вина особено, ако си прекарала самотни нощи в очакване да му падне стотинката и да се съвземе. Не се поддавай на обясненията, че неговото не е изневяра, защото „жените винаги го правят с чувство, а мъжете - като спорт".

Повярвай ми, можеш чудесно да си „поспортуваш" в нечие мъжко присъствие и без никакви чувства - това е поредната измислица на изкукуригали по младостта си бъдещи бесни старчета, сред които е и твоето собствено.

Затова, ако съпругът в климактериум демонстрира горните симптоми и това те прави тъжна, неуверена и самотна, просто кажи „Дий!" и литвай от семейното гнездо. Светът е пълен с мъже, на които точно ти ще си супер интересна.

#1 Harry 07.02.2016 в 10:10:45

Критическа е период от живота на биологическата жена, в който протичат драстични и резки промени в хормоналния баланс, които се отразяват драстично върху психиката и физиологията. Мъжете не преживяват критическа, нито андропауза, или както и да го наричате, защото нивото на тестостерона намалява плавно с около 1% годишно. Разбираемо е, хората трудно приемаме мисълта че сме смъртни, някои като Касимова за да облекчат ужаса си, прехвърлят своите въображаеми или реални страхове върху други обекти - в случая върху омразния им мъжки пол, а защо на някои жени мъжкият пол им е омразен, е тема за друг, също интересен разговор.

#2 COMANCHY 07.02.2016 в 10:41:18

Тук е описан "климактериума" на заможните мъже ли? Как ли протича той при "шофьора на автобус 260”, или да кажем при учителя от еди кое си училище, или продавача от близкото зеленчуково магазинче? Купуват мотори, кабриолети, кожения якета, пури, уиски и фитнес? Г-жо Касимова, да, има такава ситуация, описана от Вас, но не така обобщаващо. Можеше да звучи така...."на една моя приятелка мъжа и....", и т.н. и т.н...

#3 Виктория Пенелопова 07 07.02.2016 в 11:03:21

Хари, четеш твърде избирателно /само началото/ научните публикации. Вероятно имаш нужда да си затвориш очите за някой неприятни факти. Виж какво пише по-нататък: "..Най-правилният термин, който отразява намаляването на андрогените и не заостря вниманието към клиничните признаци е PADAM (Partial Androgen Deficiency in Ageing Man) – „Частичен андрогенен недостиг у стареещия мъж“ Характерните белези на това състояние са най-често: – намаляване на либидото – намаляване на еректилната способност – лесна уморяемост – лесна раздразнителност – летаргичност – депресивни настроения – нервностостеопороза – болки в мускулите и ставите..." Бъди здрави!

#5 Ники Конакчийски 07.02.2016 в 11:36:46

Що за климактериум може да напише подобна простотия? Баси злобата! Естествено, че сте жена отдала се на тъгата по настъпващата зрялост с йога класове, женски излизания, шопинг терапия, курс по грънчарство, гайда, реставрация, леки (не съм сигурен, дали са толкова леки!) истерии и всякакви там методи за самоусъвършенстване. Очевидно сте много вездесъща относно протичането на "кризата на средната възраст". Личи си, че сте с богат опит и затова си заслужавате прасето до вас, което описвате. Нищо чудно, ако е такова с жена като вас. Ще ви помоля за в бъдеще да не си давате "компетентното" мнение за неща така общо, които са ви непонятни! А това за което пишете са неща, които характеризират единствено глупостта ви и злобата, която ви гризе относно мъжката част, само защото не сте успяли да осъществите моминските си блянове и принцът за който сте мечтали се е превърнал в това, в което сте го направили вие. Лек климактериум на Вас, аз отивам при любовницата си с новото кабрио.

#6 Harry 07.02.2016 в 11:58:23

Пенелопова, мъжът запазва сперматогенезата си до дълбока старост, жената след критическата/менопаузата/климактериума НЕ ОВУЛИРА, НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЕЦА, докато мъжът може да опложда и да има поколение, така е решила Природата/Твореца, може да носиш вода от девет кладенеца, просто е така! До колкото знам само още при един биологичен вид, делфините има менопауза, след която женските индивиди не могат да забременяват.

#7 Harry 07.02.2016 в 12:03:43

Да, телата ни остаряват, но спорът е за МЕНОПАУЗА, и жените и мъжете остаряваме, но само при жените промените са драстични - тоест имаме климактериум с всички резки промени, но те не са остаряване, както ти по-долу си объркала признаците на остаряването на мъжа, с негов въображаем климактериум.

#8 JB 07.02.2016 в 12:18:28

Поредното писание на г-жа Касимова, състоящо се от изброяване на клишета, с което авторката се смята за остроумна и може би забавна. Но в крайна сметка е досадна, най-вече и поради това, че почти всяка нейна статия е "оплетена" по еднакъв начин. И неизменното обобщаване - всичко и всички са такива, каквито ги описвам, с много редки изключения. А всъщност е точно обратното. Явно Касимова работи "на бройка", защото тя за съжаление има и някои добри статии. За съжаление, понеже тя не се стреми към такива статии, а произвежда серийно "боклуци" като горния.

#9 Виктория Пенелопова 07 07.02.2016 в 12:26:29

Хари, ако това, което си написал те прави щастлив, нека да е така. Само ще ти припомня, че преди няколко години, в Плевен, роди една 64-годишна жена. /не че го одобрявам/. Естрогените, които липсват, могат да се добавят /ХЗТ - хормоно-заместителна терапия/ и тогава, толкова важният ти аргумент за липса на овулация, отпада. Асистираните репродуктивни технологии правят чудеса, вкл. и за мързеливите сперматозоиди на мъже в ПАДАМ. Не мога да направят, обаче, едно....вероятно се досещаш какво. Затова се наричат ТЕХНОЛОГИИ.

#10 explorer 07.02.2016 в 12:33:02

ха-ха, типична женска логика: първо твърди, че "...дори и тези, които в момента тънат в доволството на споделената любов и си мислят, че това на тях никога, ама никога няма да им се случи, трябва да знаят най-важната особеност на мъжкото възрастово изперкване - то идва напълно ненадейно!", а после "Светът е пълен с мъже, на които точно ти ще си супер интересна". Това някаква апология на серийната моногамия ли е ;)

#11 Harry 07.02.2016 в 12:34:24

Пенелопова, Пенелопова, точно това чаках да кажеш! Н 64г. Природата/Твореца е забранил на жената да забременява и ражда, сложил е ключалка на родовта функция, и ако хората са разбили тази ключалка, това не значи че са променили Природата, разбили са ключалката, влезли са с взлом, извършили са престъпление, но не са променили Природата/Твореца, а само като лоши деца са счупили механизма, и ще си понесат наказанието. Ясно се изразих, предполагам? А ти стига си слушала лъжите на лукавия, ще платиш тежка цена.

#12 Harry 07.02.2016 в 12:50:31

Така наречената "хормонална терапия" бе измислена от търгашите на западната "пазарна иконимика", там няма морални спирачки за по-големи пчалби, и след като се наситиха на печалбите от хапчето антибебе, му бяха приписани нови вълшебни свойства на подмладяване и "контролиране" на менопаузата, и се премълчават страничните и смъртоносни ефекти, за да се приберат още по-големи печалби. По същия начин мъжете приемащи хормони за мускулна маса, са глупаци, защото се самоубиват. Корпорациите действат на "мултимедиино" и "интерактивно", Холивуд популяризира нова химера за кухи жени - 40 е новото 20, пийте си вълшебните хапчета и на 40, ще сте като на 20! В съседната статия нароченият за "лош" Дарюш Вализаде го е казал точно: "Модерната жена е твърде разбита, ненадеждна и нарцистична..."

#13 Дракон с кисело зеле 07.02.2016 в 13:26:42

И докато жените някак менажират тъгата по настъпващата зрялост с йога класове, женски излизания, шопинг терапия, курс по грънчарство, гайда, реставрация, леки истерии и всякакви там методи за самоусъвършенстване и подмладяване... --- ...писане на злобарски статии по разни сайтове...

#15 Виктория Пенелопова 07 07.02.2016 в 20:54:00

Ах, хари, хари и аз те чаках да се изпразниш медийно, че иначе няма как! Природата е направила мъжа и жената равни, ако не знаеш, остаряването е човешки феномен, а не женски. И, ако Ицо 100 манекенки ти е символ-веруюто, о.к.! Стимулите за мъжкото либидо са отавна описани и изучени. Ако много те кефи сперматогенезата на дъртите пергиши, ще ти кажа под секрет - не върши работа, иска се бройка и подвижност! Останалото е простатен секрет, за нищо не става! Примири се - остаряваме заедно, някой с еректилна дисфункция, друг с горещи вълни.

#16 паяка 07.02.2016 в 21:21:36

А така! Обясни им ги нещата на дъртите куродръвци , В.П.07 !

#17 Саш 07.02.2016 в 21:40:10

Мъжкият климакс всъщност започва на около 65годишна възраст, твърди медицината. Колкото до феномена "криза на средната възраст", той е новост само за някои от читателите тук, съдейки по непропорционалните им реакции. Това е времето, когато за първи път си задаваме въпроса "И това ли беше всичко?! Мислех, че има и още!" Както добре се изрази COMANCHY ("Тук е описан "климактериума" на заможните мъже ли? Как ли протича той при шофьора на автобус 260?" :-) - разбира се, че стереотипизирането е наивно) статийката е копие от западен източник, но пък е майсторски адаптирана с български лафчета. Искам да припомня на масовия български ФБ-читател, че такива статии се пишат за забавление, а не за да строшат хатъра на Пенчо, та той да заплюе монитора. Простащината не ви прави герои, не забравяйте добрия тон. Както казва съседната статия "Ноблес облидж"(ако го имате). И не смятам, че има нещо лошо в това вятърът още веднъж да засвири в косата ти и да прегърнеш младо тяло. Въпрос на вкус...

Новините

Най-четените