Следи от червило нагоре по стълбата

Гримът засилва човешкото възприятие за женската привлекателност, компетентност и (при условие, че не сте се престарали) внушава доверие. Разбира се, не като този на Лейди Гага...

Това твърди ново проучване, което потвърждава и очевидното: козметиката определено прави жените по-привлекателни.  

От дълго време е известно, че симетричните лица се считат за по-приветливи, а по-красивите хора инстинктивно биват приемани за интелигентни и добри. Съществуват и доказателства, че жените се чувстват по-самоуверени, докато носят грим - създава се един вид плацебо ефект, както разкрива Нанси Еткоф - водещ автор на проучването и доцент по клинична психология в Харвард (очевидно учените там изследват и сенките за очи, а не само стволовите клетки). Но никое проучване досега не е доказвало, че гримът прави жените да изглеждат способни, надеждни и дружелюбни служители.

Това конкретно изследване е било финансирано от Procter & Gamble, които продават гримове, а с неговата подготовка и провеждане са се заели учени като Еткоф и други от университета в Бостън, както и институтът по ракови заболявания "Dana-Farber".

"Ослепителната" визия на жените все пак създава усещане за компетентност

В проучването са участвали 25 жени на възраст от 20 до 50 години - с различна расово-етническа принадлежност. Всяка една от тях е заснета в три визии, които условно са наречени "естествена", "професионална" и "ослепителна". Междувременно не им е било позволено да се поглеждат в огледалото, за да не може тяхното възприятие за самите себе си да влияе на впечатленията на наблюдателите.

149 души (включително 61 мъже) са оценявали всяка една от снимките за 250 милисекунди - достатъчно време, за да си изградят базово мнение. След това на 119 различни хора (сред които и 30 мъже) е оставено неограничено време, в което да наблюдават същите лица. Участниците са оценявали жените, гримирани с различен интензитет на яркост и контраст (обяснено по-просто - доколко очите и устните им изпъкват в сравнение с кожата) като по-компетентни от негримираните жени, независимо от времето, което са имали за наблюдение на снимките.  

"Малко съм изненадан, че зависимостта се запазва дори при "ослепителната" визия," споделя Ричърд Ръсел, доцент по психология в колежа "Гетисбърг" в Пенсилвания.  "Когато си спомням как изглежда някоя наистина компетентна жена, като например Хилъри Клинтън, не си представям, че тя носи много грим. Но в крайна сметка тя има много изяви, така че вероятно наистина използва козметични продукти".

Някои естествено възнегодуваха от връзката между грим и компетентност

Някои жени обаче не считат откритията на проучването за нещо положително. "Не нося грим и нямам желание да прекарвам 20 минути всеки ден пред огледалото", коментира Дебора Роуд, професор по право в университета Станфорд, която е автор и на книгата "Пристрастни към красотата", в която твърди, че възприятието според външния вид се отразява по несправедлив начин на някои служители. "Качеството на работата, която върша, не бива да зависи от цвета на червилото ми или от това дали нося спирала".

Тя обяснява, че всъщност няма "нищо против красотата". "Противопоставям се обаче на прекалената загриженост за нея и на факта, че оценката за външния вид прераства в оценка за способности и ефективност на работното място. Индивидите на пазара на труда трябва да бъдат оценявани на база своята компетентност, а не на козметиката, която използват."  

Професор Еткоф е на различно мнение - според нея има промяна на културата и идеите за поддръжка на външен вид, в това число и за грима. "Преди 20 или 30 години жените се гримираха само за да радват мъжкото око, или пък защото обществото го изискваше," обяснява тя. "Днес жените и феминистките приемат това за техен самостоятелен избор - и за ефективно средство за постигане на целите си".

Викъри, която има научна степен в областта на химията, добавя, че козметиката "може значително да промени начина, по който хората гледат на вас, за колко умни ви считат от пръв поглед, или пък колко сърдечни и достъпни изглеждате - а тази визия е под пълен контрол на жените в свят, в който съществуват толкова много неща, които не можем да контролираме".

Ако жените се поддържат, те изглеждат склонни да се грижат и за други

Боби Браун, основателка на едноименната козметична линия, твърди, че фокусирането върху чуждите възприятия пропуска смисъла на това, което прави грима въздействащ. "Той ни дава възможност да се трансформираме - не само начина, по който хората ни виждат, но и начина, по който се чувстваме". Според Браун неподходящ цвят на грима при заснетите жени е една от възможните причини някои от участниците в експериментите да заключат, че дамите със силно контрастиращ грим са "по-ненадеждни". "Хората имат негативна реакция, ако използваме неподходящи цветове или консистенция, или пък ако гримът не подчертава естествената женска красота".

Според Даниъл Хамърмеш, професор по икономика в Тексаския университет в Остин, в тезата, че гримът прави жените да изглеждат по-привлекателни, или по-склонни към социално сътрудничество, има логика - защото "хората комбинират външния вид и готовността да се грижиш за себе си с готовността да се грижиш за другите".  

Хамърмеш е автор на книгата "Красотата се отплаща", в която се разясняват предимствата, достъпни за по-красивите. Той твърди, че би предпочел добре изглеждащите хора да не получават различно отношение, но признава, че е реалист. "Като всяко друго нещо, възнаграждавано от обществото, хората ще се възползват от грима като инструмент," заявява той. "Аз съм икономист, така че не виждам защо да не го сторят. Иска ми се все пак обществото да не поощряваше това. Мисля, че светът би бил по-честен, ако красотата не носеше изгода - но така стоят нещата".

#1 Оня Дето Го Трият 18.10.2011 в 09:07:48

Е как може на заглавната страница на Уебкафето да има две коренно противоположни статии?! В съседния текст се твърди, че жените са дискриминирани и мачкани в професионалното си развитие, а тук че не им трябва друго за успешна кариера, освен малко грим Я да дойде някоя от феминистките тука да разясни казуса

#3 Ближи си сладоледа 18.10.2011 в 11:12:56

Гримът може да прикрие липсата на определени качества, необходими за успешна социална реализация, но не може да ги "създаде". Ако жената има пропуски в образователно, социално, интелектуално и емоционално отношение, макиажа няма как да ги компенсира за дълъг период от време. Нямам нищо против да виждам добре гримирани жени, разковничето на успешните жени се крие и в добре балансирания грим, съчетан с умно поведение. Тайната на успеха на тези жени, е че те владеят мярата. П.П. Има и друг момент в тази тема, а той е: Козметичните гиганти имат голям пазарен дял и реализират огромни печалби от търговията с човешката неувереност. Най-гарантираната и устойчива печалба е печалбата от хорската суета.

#4 lele male 18.10.2011 в 12:23:37

- Скъпи, сега като порядъчен мъж, ти просто си длъжен за да се ожениш за мен!!! - Но между нас нищо не е имало!! - Да, но ти вече ме видя без грим!!! Сладоледа -

#5 Ближи си сладоледа 18.10.2011 в 15:14:00

За lele male. Мерси, котко! Виждам, че имаме много допирни точки! Това може само да ме радва.

#6 Miss Ivano 18.10.2011 в 15:40:53

хихихи, Крив макарон /2/ - много подли, нали? За и против грима: ох, определно не издава компетентност, но красотата е плюс за жените- аз съм "за", нека я подчертаем. Бих перифразирала коментарите дотук: Умерен грим и умерен ум, ако са в повече - плаши

#9 My Majesty 18.10.2011 в 18:49:48

Гримът е важен. Но не е всичко. Той се слага не, за да прикрива, а за да подчертава. Лично аз не излизам навън без да си гримирам очите. Друго не слагам, но тях подчертавам. дето се вика, гола излизам, но без лека очна линия и спирала на миглите, не мърдам Това ми е единствената женска мания. Не съм луда по обувки, но очни линии и спирали за мигли...мога да отворя магазин вкъщи

#13 Rowan 19.10.2011 в 09:47:10

Ае чета за това изследване, но все си мисля, че иде реч за някаква паралелна реалност. Да доуточня, с дълбоко атрофиралия си от системна злоупотреба с ... някои (да не ме обвинят за реклама) напитки мозък, схванах тезата на статията така: "Добре изглеждащите жени имат бонус за професионална реализация, щото шефовете ги приемат за по-умни." То бива, ама нещо съм останал с впечатление, че в нашата мила родина, именно привлекателните жени имат най-много проблеми на работното място. Първо щото по-невзрачните им колежки им завиждат и системно им подливат вода, резултата от това няма да го коментирам подробно. А я се сетете как грозната, дърта и дебела шефка би толерирала някое секс символче от служителите си, системно ухажвано от мъжете, при условие, че същите тези мъже не я бръснат нея за слива? Второ, щото нашего брата смуглия балкански субект средностатистически погледнато е дълбоко комплексиран сексист. От готината колежка не иска професионални умения, а секс - винаги!. И като му се откаже секса, става лош... много лош. "Бах я в кучката а, на други дава, а на мен не." Я някоя от по-атрактивните посетителки на този форум да сподели, дали не е имала колега, който е бил в началото много мил и внимателен, в един момент си е направил устата за нещо повече и като му е било отказано, е станал злобен и заядлив? Пък ако същия кретен и се пада и шеф... Хмм, реално погледнато, сигурно щото съм мъж, не мога да не кажа няколко думи в защита на събратята си. Има и жени, които се възползват от външния си вид, приемат колегите да ги возят в колите си, да ги почерпят някое кайвенце, обядче... щото смятат, че им се полага, щото са жени и щото са хубави. Да ама не, "няма безплатен обяд" нали се сещате, приемането на почерпките или услугите, създава в елементарния мъжки мозък асоциация с "поддаване на ухажване", мъжете остават с погрешно впечатление и хлътват, пък после се оказва, че каката и е сложила изначално в графа "приятелче", а ние мъжете хич не я харчим тази позиция, да знаете мили дами.

Новините

Най-четените