Проект: "Бременната гимназистка"

Миналата година гимназистката Габи Родригес напъхва под блузата си фалшиво коремче на бременна и отива така на училище. Успява да привлече много погледи и изобилие от злобни коментари.

След това събира личните си впечатления и наблюдения около тази случка - и ги организира в книгата "Проект бременност", по която излиза и едноименен филм, който дебютира на 28 януари по американската кабелна телевизия Lifetime.

Какво толкова епично има в една тийнейджърска бременност, че да гарантира излизането на книга и откупуването на правата за екранизацията й?

Преди всичко това, че Родригес въобще не е бременна. Всичко това е - изненада! - част от академично проучване на стереотипите за бременността при тийнейджърите. 

Проект, изразяващ социална позиция и същевременно работещ за малцинствена общност

Експериментът на Родригес разгневява някои хора, които смятат, че тя е постъпила непочтено, лъжейки приятелите и семейството си за положението си (макар че майка й, гаджето й и директорът на гимназията са знаели за измамата).

Други пък я хвалят за това, че привлича вниманието към честотата на забременяване сред американските тийнейджъри, която е най-високата в рамките на развития свят.

В книгата си Родригес разкрива защо е сторила това - и обяснението й е просто: майка й Хуана е забременяла на 14 години. Най-често момичетата на тази възраст са в осми клас.

Те дори не са пълноценни гимназистки. Много преди да си вземе шофьорската книжка, майката на Родригес се е учила сама как се гледа дете.

"Исках да направя нещо, което да има отражение върху училището и общността, в която живеем затова реших да започна с нещо малко и да привлека вниманието върху въпроса за тийнейджърската бременност," споделя Родригес.

"По време, в което тийнейджърите стават сексуално активни, те трябва да осъзнават как решенията, които вземат в настоящия момент, в крайна сметка ще повлияят на живота им. И тези, които забременеят, трябва да знаят, че това не е краят. Те могат да намерят подкрепа за себе си и детето си и да продължат напред".

Тийнейджърките така и не си вадят поука от съдбата на бременните си връстнички

Родригес говори от личен опит. Майка й се омъжва за 16-годишния баща на първото й бебе и в крайна сметка има седем деца.

Трите им дъщери (Родригес е дете от друг баща) също забременяват на тази възраст, а двама от синовете им стават млади татковци.

Изведнъж причината за излизането на книгата и нейната екранизация стават по-ясни - доколкото испаноезичните тийнейджърки като Родригес забременяват по-често, отколкото другите американски малцинства.

"Трудно е да се разбере защо те не се поучават от примера на другите - предполагам, че всяка от тях трябва да направи собствените си грешки," пише Родригес в книгата. "Те имат чудесни деца, но никога не е лесно да отгледаш едно бебе, преди дори самият ти да си пораснал".

Дали в определени малцинства да не родиш преди 18 е изключение?

Родригес се е интересувала преди всичко от това как биха реагирали хората, ако тя привидно тръгне по стъпките на семейството си и след това опровергае тези очаквания.

Като една от най-добрите по успех в класа си, тя е преминала през курс по лидерство и е изнасяла лекции пред приятелите си на тема безопасен секс.

Но все пак непрестанно е чувала един и същ рефрен от страна на собственото си семейство - че ще свърши точно като сестрите си.

"Фактът, че съм латиноамериканско момиче от семейство, в което е имало много тийн бременности, означава за другите, че шансът да родя по-млада е много по-голям за мен от средния", пише тя. "Ако дам на хората това, което те предричат, как биха реагирали?"

#1 pepi_pie_capi 03.02.2012 в 09:04:32

По MTV има няколко риалита точно за такива мърли дето на 16г или по-малки стават майки...стават майки силно казано. По скоро раждат пък какви стават после друг въпрос! По-рано влизат в пубертета – ок, хормони яко бушуват – ок, ама трябва да се образоват тия хора...не става така – хем претендират, че са модерни умни и прочие пък....! Годините, когато беше табу, срамно и притеснително да питаш „как се правят бебета” отдавна отминаха и според мен трябва да се въведе такъв час в училищата – образователен П.П. Преди време родителите отговаряха на децата си, че са ги "намерили в зелето", "купили са ги от магазина", "щъркелът ги е донесъл". Сега вече се използва нов вариант:" свалили са ги от интернет"

#6 Рая Христова 03.02.2012 в 10:20:43

Ако сте забелязали, хората трудно се учат от чуждите грешки. Те и от своите трудно се учат. Насила акъл не се дава и толкоз.

#7 pepi_pie_capi 03.02.2012 в 10:21:27

Pavur Pezev | 03.02.2012 10:06 пепи-шора-капи,ти как прие факта,че майка ти и баща ти най-вероятно практикуват тая работа с тревичките и пчеличките,след като разбра що е то съвокупление?Системата за ранно предупреждение по половите въпроси,понякога има доста комични обрати и неочаквани ефекти. --------------------------------------------------------------------------- е как да съм го приела....май ги бяхме видяли веднъж със сестра ми ама късмет ко да се праи.... ама все си мисля, че по-добре срам не срам трябва да се говори, а не някой ден да те изненадат, че ще ставаш баба/дядо млад още

#10 lele male 03.02.2012 в 11:02:09

Слава богу при мен нещата със сексуалното развитие приключиха добре... Въпросът е детето да знае защо се прегръщат и целуват майка му и баща му, както и чичковците и лелите по телевизора, и че това е една красива част от любовта, която се проявява по много начини... Притеснително е да говориш с детето си за секс, но определено завоалираните термини като “за птичките и пчеличките“ само ще объркат детето и то ще остане с впечатление, че темата е забранена или има нещо срамно... А и вече има достатъчно книги на пазара, с които родителят може да отмени „задължението” си да обяснява... да не говорим за интернет...Аз съм майка на мъжко - не завиждам на женските майки. Мисля, че им е по-трудно... предвид и горната статия. @ 3 Мануела - Не разбрах в крайна сметка - тийнейджърката иска да привлече вниманието към ранното забременяване като нещо лошо или като нещо не-толкова-лошо? И аз не разбрах!!! Изгубих се в експеримента някъде по средата... В България, положението при ромите е почти същото, както с мексиканската общност в САЩ... Но при нас хубавото е, че ромите ходят на училище максимум до 5-ти клас, та не се моткат бременни по училищните коридори...

#11 lele male 03.02.2012 в 11:05:29

Сега обърнах внимание... Туй на снимката ли е въпросната гимназистка???? Че тя изглежда по-дърта и от класната на сина ми!

#12 Sir John 03.02.2012 в 11:11:57

-Тате тате, от къде идват бебетата? -Носят ги щъркелите. -Какви хубави жени имате пък еб.... щъркели.

#13 Рая Христова 03.02.2012 в 11:37:50

#12 - хехехехе

#16 lele male 03.02.2012 в 13:05:08

@ 14 Павур, направих си труда да прочета част от анализът на Риск монитор приложен към http://www.webcafe.bg/id_1477631732 Ето цитат от него: "УНИЦЕФ съобщава, че около 82 млн. момичета в цял свят, някои от които са едва на 10 години, се омъжват преди да навършат 18 години..." Ама нали има правозащитници, които защитават тезата, че това е част от културата и обичаите на тези общности... спирам, че пак ще вляза в някой филм...

#18 dedogo6 03.02.2012 в 13:40:25

Аз понеже гледам разни предавания по TLC (щото не остана кво да се гледа... ) и там има риалити-та с подобни 16-17 годишни майки. Та, какъв е за мен основният проблем - малко пред история: Едно време през 60-70 години на миналия век в повечето държави (най вече в САЩ) думата презерватив е била срамна , а това да си поискаш в аптеката, или другаде е притеснявало много младите хора тогава.За това , те или са се поебвали тайно (и са забременявали, щото не си помнят датата на цикъла ),или са се женили, и тогава чак са почвали половия си живот (който често е бил неудовлетворителен, понеже дадения партньор не е "пробван"...).Ако все пак работата със секса е вървяла добре и за двамата, резултатите са били налице - огромни семейства с по 4-5-6-7 деца, и това е бил бейби бума (той май бейби бума е 50-60 година,не помня). Сега да се върнем в днешно време.... ЗАЩО при цялата тази прозрачност, масови програми за полова грамотност, и всички видове предпазни средства - презервативи, хапчета, спирали ,когато можеш да си купиш презервативи от където и да е (пък има и болести, умните хора ползват презервативи за да ги предотвратят) тъпите американски тинейджъри не си слагат капути бе?! Не визирам само конкретната общност - това се отнася за всички в тая държава.. Ето това трябва се опита да изследва тая девойка, а не реакцията на хората за това че е била малоумна и не е накарала партньора си да ползва презерватив (обяснението , че не е същото със презерватив аз не го приемам , защото има СПИН), или пък тя да вземе едно от ония бързи хапчета , дето действат до 72 часа след чукането... Или тия тинейджъри като идат на купон ,се напиват ,надрусват , и по едно време се събуждат (мъжете) с оная си работа в нечия слива.. и после олеле! млад татко на 17, без образование, и жена , която е като него , и чакат на помощи от държавата.

#19 TheSpider 03.02.2012 в 16:52:26

За каква нежелана бременност дрънкате? България се стопява, защото няма деца, а те тука плямпат глупости.

#20 Nejna 03.02.2012 в 17:15:25

Странни сте ми с това чудене, искала ли да покаже секса в добра или лоша светлина!?? Ето тези думи не са ли си ясни?? --------- "Исках да направя нещо, което да има отражение върху училището и общността, в която живеем затова реших да започна с нещо малко и да привлека вниманието върху въпроса за тийнейджърската бременност," споделя Родригес. "По време, в което тийнейджърите стават сексуално активни, те трябва да осъзнават как решенията, които вземат в настоящия момент, в крайна сметка ще повлияят на живота им. И тези, които забременеят, трябва да знаят, че това не е краят. Те могат да намерят подкрепа за себе си и детето си и да продължат напред". Тийнейджърките така и не си вадят поука от съдбата на бременните си връстнички --------- Обобщение: Записала е надлежно всички реакции на хората около нея, които мислели, че е бременна. Да ги четат другите тинейджърки и дано барем да си вземат поука!!!

#21 Кака Мара 03.02.2012 в 20:18:09

само дето не рабрах, какво лошо има в семействос 4-5 -6 деца( желани, де)

#22 Кака Мара 03.02.2012 в 20:19:47

Само дето не разбрах кое му е лошото на семейството с 4-5-6 деца

#23 dedogo6 05.02.2012 в 19:36:10

Каке , нищо лошо няма в това да има 4-5-6 деца.Само че после те ще имат пак по толкова, предполагам ти е ясна геометричната прогресия? Резултата - поради лошото семейно планиране се създават все повече и повече гърла , а с какво ще ги храним? Еле па американците - всички тия като си купят по една кола - после няма да им стигне петрола не само на Кувейт, Ирак и Либия , ами не знам на кой още. Защо едни трябва да дебелеят (което и правят със страшна сила) за сметка на други, защо целия свят да им е длъжен - за да изхранват с помощи неграмотните си млади семейства ли? За да няма демографско свиване , е нужно едно семейство да има поне три деца, си мисля аз. Така че,от моята гледна точка, е редно младите да правят секс освен с к*р , и с малко акъл. Нищо против нямам, но ако правиш 5-6 деца, трябва да имаш възможност да ги гледаш, а не да разчиташ на държавата за помощи, които пък са за сметка на данъкоплатеца., което е валидно както за американците, така и за всички нас. Жалко, че не мога да имам още едно дете (имам само едно) , но то не е ,че не можем да го направим, а просто нямам как да му дам достатъчно... и да живее добре, без да мизерстваме , и да мога да му купя всичко.

Новините

Най-четените