Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Усещане за сагра - пет пищни фестивала на местната италианска кухня

Кулинарните събития пазят традицията на неизвестните регионални ястия на Италия Снимка: iStock
Кулинарните събития пазят традицията на неизвестните регионални ястия на Италия

Шатрите са големи колкото цял хамбар, а вътре една до друга са наредени множество пейки и дълги дървени маси. По-интересното е това, с което са отрупани масите - големи гарафи с вино и пластмасови чинии, пълни с уханни ястия от рода на ризотото - с гъби, с тиква, с наденици, с трюфели и със сос от вино амароне.

На фестивала на ориза в Изола дела Скала край Верона не си играят на дребно, когато става въпрос за отбелязване на местната традиция и кухня.

Подобни фестивали се провеждат в цяла Италия, особено през есента, като те са известни под общото име сагра.

Специфичното за тях е, че честват местната продукция или специфични вкусотии - от кестени до охлюви, предлагайки на гостите си някои от най-автентичните ястия за конкретния регион.

Но посетителите не идват само заради храната, макар тя определено да си заслужава. Самият дух на сагра е изживяване, специфично по рода си.

Вътре в големите шатри е шумно и хаотично - непознати седят на пейките лакът до лакът, споделят си каните с вино и си подават солта през масата. Усещането е празнично, но все пак фамилно и уютно. И преди всичко - много италианско.

Много сагра намират корените си в дадени езически празници или в празници на жътвата и прибирането на реколтата, което означава, че освен яденето, към тях има и цяла церемониална част с редица локални обичаи, които се спазват.

Някои фестивали вървят с изпълнения на традиционна музика и танци, докато други предпочитат да заложат на пищните панаирни атракции в търсене на по-младата аудитория. Трети влагат много в исторически шествия, карнавали или състезания, свързани с храна.

И макар някои подобни местни събирания да са станали по-скоро комерсиализирани и неавтентични, други продължават да впечатляват с добре запазения дух на сагре.

Ето някои от тях:

Фестивал на змиорката, Комачио

Комачио е малко крайбрежно градче, разположено по делтата на река По в североизточна Италия, на около 90 км от Болония. В исторически план икономиката на този град се съсредоточава около риболова и специфичните методи за консервиране на риба. Тукашният специалитет е змиорката, която е и поводът за провеждането на местния "Фестивал на змиорката".

Събитието се провежда всяка година в първата половина на октомври, а за него е типично, че масово ресторантите и баровете, предлагащи храна, сервират на клиентите си змиорка, сготвена по различни начин.

Центърът на фестивала е в историческата фабрика за мариноване, която сега е превърната в музей.

Акцентите в менюто са змиорка, приготвена в сладко-кисел доматен и лучен сос, и змиорка на скара със сочна хрупкава кожа.

Фестивал на лютите чушки, Диаманте

На върха на италианския ботуш в района на Калабрия, град Диаманте поставя най-пикантната сагра в страната, посветена на местните червени люти чушки Диаволикио ("малкият дявол" от италиански).

По време на фестивала улиците на града биват украсени със стотици връзки сушени чушки, а на места се поставят малки скулптури от лют червен пипер. Посетителите на фестивала се кичат с обеци във формата на лютите чушки, носят червени тоалети и дори си слагат на главите корони от лют червен пипер.

Междувременно по сергиите наоколо се продават всевъзможни ястия с люти чушки - с натрошено сирене, люти свински наденици и други.

Акцентът на фестивала е състезанието по ядене на люти чушки, в което смелчаците се надпреварват кой ще успее да изяде най-много чушлета за 30 минути. На състезанието задължително присъства медицински екип.

Фасулин де л'Ок и Кудеге, Пицигетоне

Всеки ноември малкото градче Пицигетоне в Ломбардия е изпълнено с богатия месен аромат на Фасулин де л'Ок и Кудеге - популярна в региона яхния от боб и свински кожички. Именно това ястие е фокусът на тази сагра от 1993 г. насам.

Фестивалът е в чест на местния сорт боб фаджолини дел окио ("кравешки грах") и се е превърнал във водещо събитие в местния културен календар.

В миналото тази тежка бобена яхния със свинско е била приготвяна редовно от собствениците на таверни в сутринта на 2 ноември като част от ритуала за Деня на вси светии.

Сега посетителите на фестивала се скупчват в заобиколения от крепостни стени град, за да получат своята димяща купа яхния, готвена в огромни метални казани.

Фетивал на бодливата круша, Педагаджи

С настъпването на есента в Сицилия масово на острова се появяват ярко розови, оранжеви и жълти бодливи круши. Традиционно домакините превръщат тези плодове в различни сладка и компоти, но през годините този плод се е превърнал и в главния герой на саграта на град Педагаджи.

Посетителите на фестивала могат да опитат както сурови бодливи круши, така и печени, сготвени в пайове, или дори паста с плода и свинско месо. Някои от местните правят вино от бодливите круши, а други - специално олио.

Забавленията на фестивала се придържат към традицията - с музикални и фолклорни спектакли по улиците.

Панаир на белия трюфел, Сант'Агата Фелтрия

Белите трюфели могат да бъдат намерени из цяла Италия, но от десетилетия насам град Алба в Пиемонт е смятан за тяхната столица. Местният панаир е едно голямо и пищно събитие, което привлича гости от целия свят. Ако човек иска обаче да се наслади на една по-автентична сагра, посветена на белия трюфел, то специалния панаир в град Сант'Агата Фелтрия в Централна Италия е точно това, което му трябва.

Малкото градче, разположено на върха на не особено висок хълм, оживява за три уикенда през октомври, като през това време улиците му са покрити с множество сергии, продаващи трюфели в най-различен вид и форма.

В центъра на града е разположена огромна шатра, разделена между местните ресторанти, в която те се надпреварват да нахранят огромната тълпа с различни ястия - фондю със сирене, равиоли с рикота, печени свински джолани и гювеч от дива свиня, всички покрити със стърготини от бял трюфел.

На тревистите склонове под населеното място пък се провежда панаир с различни атракциони за децата и сергии с вино за чакащите родители.

 

Най-четените